Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: FESTIVAL, TONEEL

15 Juni 2006

La vita bassa van Tri-boo

Door Mieke Kreunen

Als het tijd is voor de voorstelling van Tri-boo moeten we nog 20 minuutjes wachten want er wordt achter de gesloten deuren van de tent nog druk gerepeteerd. We horen muziek en heftige Italiaanse gesprekken. Ook dat hoort er bij op het Festival Nieuwe Grond: het is nog allemaal in de maak en iedereen neemt zijn vak serieus en wil het zo goed mogelijk doen voor collega's en publiek. De groep Tri-boo is een nog jonge groep Italiaanse theatermakers (we hoorden achteraf dat de jongste 18 jaar is) die fysiek theater maken. Ze zijn voor het eerst in Nederland maar hebben met deze voorstelling al furore gemaakt op allerlei festivals elders in Europa.

Als het publiek de zaal binnenkomt is er een prachtig stilleven te zien op het podium waar zeven naakte mensen ogenschijnlijk achteloos gedrapeerd liggen. Een beeld voor de onschuld van de naakte mens. Er omheen loopt een man die overduidelijk iets aan het zoeken is. Dramatisch muziek klinkt door de tent terwijl we in het midden van de vloer een man zien opstaan. Hij staat met zijn rug naar ons toe en kleedt zich aan in dezelfde kleren als de man die rond de vloer loopt. Hij gaat op pad: twee soldaten waarvan de één op weg is naar de oorlog en de ander er net vandaan komt. De twee ontmoeten elkaar aan de rand in niemandsland.

Ondertussen bewegen ook de andere zes mensen. Met lome bewegingen kleden ze zich aan en ineens staan er zes karikaturen op het toneel. Paarsgewijs treden ze voor ons op in een realityshow die geleid wordt door een 'spelleider/presentator' die ons op de hoogte brengt van de bedoeling van alles: "enter the arena and fight for your freedom!" De zes geven paarsgewijs gevolg aan deze oproep. Stralend en glimlachend gaan ze ervoor in een hun eigen opvatting van waar freedom over gaat. Verslaving, roken, telefoontjes, voedsel, zwelgen in overdaad en emoties en dat alles in rap Italiaans met veel Fellini-achtige expressie. Ik versta niet veel Italiaans en kan hier een daar een woord volgens maar het wordt wel duidelijk dat wat de zes zo enthousiast op het toneel zetten niet meer is dan een schone schijn en dat eronder drama en depressie schuil gaat en gaandeweg zie we de ontluistering inzetten als ze over hun eigen grenzen heen gaan en hun waardigheid verliezen. De presentator probeert nog wat aanwijzingen te geven - "I know, we ask much from you" - en hoop - 'The purpose is just" - maar dat mag niet baten voor de zes die rechtstreeks op hun ondergang afstevenen. De soldaten leveren ondertussen buiten het speelveld hun eigen strijd en zelfs de Bijbel wordt ingezet als wapen. Eén van hen overleeft het niet en stort neer tussen de zes spelers van het spel. Zij staan echter weer op want voor hen was het niet echt. De presentator geeft ons nog een advies mee: "It's the birds that must suffer, not the hunter!". Ik vond het knap gedaan deze voorstelling maar ik wist er niet zo goed weg mee. Ik heb gefascineerd zitten kijken naar die mensen op het podium maar contact met hen was er niet echt. Nou hoorde dat ook bij het concept van deze voorstelling maar dat voelde voor mij toch wel als een gemis. Toch had niet iedereen daar last van. In de gesprekken achteraf heb ik het hele scala aan waarderingen voorbij horen komen van 'waardeloos' tot 'helemaal fantastisch' en alles er tussen in. Wat deze voorstelling in ieder geval teweeg bracht was veel discussie achteraf. Ik denk wel dat we van deze groep nog wel wat zullen horen in de toekomst dus ik hou ze in ieder geval in de gaten.




=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.