Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: FESTIVAL, OEROL, LOCATIETHEATER

24 Juni 2006

OEROL: Iliad door Asterions Hus

Door Mieke Kreunen

De tweede Griekse tragedie die wij hier op Oerol gingen bekijken was de Iliad (die wij kennen als de Ilias) van Homerus. Iliad is de oude Griekse naam voor Troje en het verhaal speelt tijdens Trojaanse oorlog. Centraal thema is de wrok van Achilles die onstond omdat Agamemnon het meisje Briseïs opeiste dat aan Achilles als oorlogsbuit was toegewezen. Dankzij de tussenkomst van de godin Athena ziet Achilles ervan af Agamemnon te doden. In plaats daarvan zweert hij niet meer aan de gevechten deel te nemen. Uit wrok vraagt hij zijn moeder, de zeenimf Thetis, om de goden te bewegen de Trojanen te steunen, maar dit leidt uiteindelijk tot de dood van zijn beste vriend Patroclus. Achilles doodt daarop de Trojaanse prins Hector en sleept hem achter zijn zegenwagen om hem te onteren. Zijn kwetsbare hiel wordt hemzelf uiteindelijk noodlottig als deze geraakt wordt door een pijl van de Trojaanse prins Paris.

 Het stuk wordt in het Engels gespeeld door de Deense theatergroep Asterions Hus die vorig jaar iedereen verbaasd lieten staan door spontaan op te treden toen er een programma dreigde uit te vallen. De acteurs maken het groteske van het gedragen Griekse drama in de manier waarop ze spelen zo concreet dat het dagelijkse werkelijkheid wordt en dat is een prestatie. Alle absurditeiten uit het verhaal worden zo neergezet dat ze geloofwaardig worden en nergens meer doen denken aan het plechtige Griekse drama zoals de meeste mensen kennen. Allereerst is er natuurlijk de taal die gemoderniseerd is maar dat is niet het enige waardoor het zo dichtbij komt te staan. De emoties in het verhaal zijn - op deze manier verteld - hele begrijpelijke en die komen wel over zeker als je ze met een knipoog kunt neerzetten. Er komen zeker 30 personages in het stuk voor - waaronder nogal wat goden - en die worden gespeeld door slechts drie acteurs die razendsnel van personage en bijbehorende mimiek, stem en gebaren kunnen verwisselen. Het is een stuk met enorm veel vaart dat geen moment inzakt en de aandacht van begin tot eind vasthoudt. Een 'explosieve stripboekachtige voorstelling' noemen ze het zelf en dat roept bij mij het beeld op van lichtvoetig en oppervlakkig. Dat vond ik het zeker niet. Het is weldegelijk een redelijk getrouwe - zij het enigszins ingedikte - Ilias met alles er op en er aan. Daar waar scènes erg langdradig zijn - zoals de ellenlange gevechten - worden deze in slow motion getoond. Heel mooi gevonden! De tekst is dank zij de bewerking van regisseur Peter Kirk heel hedendaags en puntig geworden en dat maakt de afstand tot het stuk voor het publiek heel gemakkelijk te overbruggen.

Het is voor de acteurs zeker geen 'piece of cake', dit stuk. Fysiek is het heel zwaar, er is veel tekst en door de snelheid waarmee de scènes elkaar opvolgen is er concentratie en choreografie tot op de vierkante millimeter nodig. Dat dat wordt niet alleen met veel vakmanschap maar ook met grote inzet en bezieling gedaan door de drie acteurs. Ademloos zit het publiek op het puntje van de bank of boomstam in het Formerumer Bos het verhaal te volgen dat alleen af en toe onderbroken worden door gegrinnik, verwonderde uitroepen of gelach. Een lange staande ovatie valt de acteurs ten deel als het is afgelopen en terwijl het publiek wegwandelt horen we links en rechts van ons alleen maar enthousiaste verhalen. Asterions Hus - website Spel Tilde Knudsen, Martin Ammundsen, Peter Kirk Regie Peter Kirk,




=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.