Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: MUSICAL

10 Oktober 2006

Cats, een beestachtig avondje uit

Cats (foto Jan-Joris Bos) Cats (foto Jan-Joris Bos) Cats (foto Jan-Joris Bos)
Door Berbera van den Hoek met foto's van Jan-Joris Bos (klik voor vergroting)

De musical Cats kan met recht een klassieker worden genoemd. De musical heeft in Londen 21 jaar en op Broadway 18 jaar onafgebroken gedraaid. Cats is al vaker te zien geweest in Nederland maar brengt Cats nu voor het eerst als grote, reizende productie. De première vond plaats op 7 oktober in het nieuwe Luxor theater in Rotterdam en Cultuurpodium was erbij. Het verhaal is gebaseerd op de wereldberoemde kattengedichten van T.S. Eliot, die in het Nederlands vertaald zijn door Gerrit Komrij. Per gedicht wordt in deze bundel een beschrijving gegeven van het karakter van een kat. Andrew Loyd Webber heeft voor de musical hierom heen een dunne verhaallijn verzonnen die de Jubikel katten situeert op een feest op de plaatselijke vuilnisbelt. Op dit jaarlijkse feest wordt door oom Deuteromium, de oude, wijze en alom gerespecteerde kater, een kat gekozen die naar de kattenhemel gaat om opnieuw geboren te worden. Tijdens het bal doen de katten hun best, en hiervoor worden onder andere de gedichten gebruikt, om de uitverkorene te worden voor die speciale reis naar de wedergeboorte.

Direct bij het binnenlopen van de zaal wordt het publiek overweldigd met een imposant decor dat in volle glorie te zien is: de bekende vuilnisbelt die in het kattenperspectief is neergezet. Het decor loopt door in de zaal waardoor de indruk wordt gewekt dat het publiek onderdeel van de setting is. Na het doven van de zaallichten wordt dit sfeertje versterkt door de opkomst van de katten tussen het publiek voordat de show daadwerkelijk van start gaat. Gedurende de hele show wordt gebruik gemaakt van de zaal voor onderdelen van de show. De kattenkostuums zijn glad met geweldige prints, waardoor het onderscheid tussen de diverse katten duidelijk wordt en ze allemaal een eigen karakter krijgen. De gezichten zijn geschminkt met een weelderige haardos erboven. Hierdoor is er een goed evenwicht gecreëerd tussen mens en dier en heeft men vermeden dat ‘Cats’ een kindersprookje wordt. Het grote decor is een tot in perfectie nagebouwde vuilnisbelt waarin alles op schaal gemaakt vanuit kattenperspectief. Door de wisselwerking van de kostuums en het podium in combinatie met het licht zie je gedurende een act de vloer tot leven komen. Je wordt elke keer weer verrast hoeveel katten er op het podium zijn.

Naast de goede en beproefde theatrale effecten zijn het de nieuwe sterren die het een gang naar het theater waard maken om (nogmaals) de musical Cats te gaan bekijken. Het hoogtepunt van de show is het optreden van Dr. Diavolo (gespeeld door de Engelsman Mark John Richardson). Als toverkat imponeert hij het publiek met een zeer dynamische dansact waarbij hij in al zijn bewegingen het katachtige constant weet uit te beelden. Ook Anouk van Nes schittert in haar rol Bomballerien. De nieuwe artiesten hebben, van Joop Van Den Ende producties, de kans gekregen om zich te bewijzen en gezien het niveau van hun performance hebben ze hun ‘klauwen’ stevig in de musicalwereld gezet en zullen ze als een koppige kat deze ook niet snel meer loslaten. Naast al het nieuwe en aanstormende talent staan er ook oudgedienden tussen de spelers. Marco Bakker neemt de rol van oom Deuteromium op zich. Een rol die hem op het lijf geschreven lijkt. De klassiek geschoolde stem geeft de kat die stem die nodig is om het karakter geloofwaardig te maken.

Anita Meijer is in de huid van Grisabella gekropen en dat doet ze met verve. Zij is de glamourkat die jaren geleden de groep heeft verlaten om de wijde wereld te ontdekken. Ze is nu terug gekomen en hoopt de uitverkoren kat te kunnen worden. Maar ze wordt door de groep gemeden en als verschoppeling behandeld. Voor de pauze laat ze het prachtige ‘memories’ horen en dan voel je de emoties loskomen. Daarnaast speelt ze de rol fantastisch. Door haar spel en lichaamstaal krijg je medelijden met deze kat die niet geaccepteerd wordt in de groep. Na de pauze komt er nog meer vaart in de show met onder andere een grappig optreden van Abrikoos, de theaterkat, gespeeld door Paul Donkers. Er worden herinneringen opgehaald over een leven in de Amsterdamse theaters. Voordat we het in de gaten hebben wordt de finale ingezet, daarna volgt een staande ovatie voor de cast. Voor ieder die van show, muziek en zang houdt is Cats een beestachtig avondje uit. Cats - website Cast Oom Deuteronomium - Marco Bakker Grisabella - Anita Meyer, Pia Douwes, Vera Mann, Antje Monteiro, Lone van Rosendaal Abelkouw - Marcel Visscher Antimakassa - Annemiek van der Veer Bomballerien - Anouk van Nes Dr. Diavolo - Mark John Richardson e.a.


Gebruikte Tags:

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.