Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

18 Maart 2007

Mercan Dede en zijn Secret Tribe

Mercan Dede Mercan Dede Mercan Dede
Tekst en beeld van Ton Maas (klik voor vergroting)
Gezien op 9 maart, Bimhuis, Amsterdam


Sinds 2002 doet de Turks-Canadese deejay, producer en bandleider Mercan Dede met enige regelmaat ons land aan, in gezelschap van een wisselende groep muzikanten die steevast wordt aangeduid als ‘Secret Tribe’. De eerste keer bestond het ensemble voor de ene helft uit Turkse en voor de andere uit Canadese topartiesten. Aan Turkse zijde waren dat bijvoorbeeld »dvirtuoos Yurdal Tokcan en qanunspeler Göksel Baktagir, terwijl Canada vertegenwoordigd werd door violist Hugh Marsh en drummer Scott Russell. De tektonische bevingen die deze combinatie teweeg wist te brengen, zijn door latere incarnaties van de Tribe helaas nooit meer geëvenaard, ook dit keer niet.

Dat neemt niet weg dat er op vrijdag 9 maart in het Amsterdamse Bimhuis beslist meer te genieten viel dan in 2003 tijdens het Amsterdam Roots Festival, toen een wel zeer ‘uitgeklede’ variant van de Secret Tribe zijn opwachting maakte. Göksel Baktagir, naast Mercan Dede zelf de enige echt constante factor in het ensemble, is en blijft een fabelachtige muzikant die met zijn twinkelende qanun (citer) spannende contrasten creëert met de veelal donker en dramatisch getinte samples uit Dede’s elektronische arsenaal. Het probleem met Dede is niet zijn nimmer falende neus voor muzikaal talent, maar het ontbreken van een doorwrocht concept dat alle elementen met elkaar verbindt en aan het geheel een gevoel van brandende noodzaak meegeeft. Mercan Dede Mercan Dede Mercan Dede

Tanya Evanson, een van de twee jonge vrouwelijke derwisjen uit Canada die aan de optredens van de Secret Tribe een spectaculaire visuele dimensie verlenen, deed haar wervelende rondedans in het Bimhuis met een uitbundigheid die de temperatuur in de zaal liet oplopen tot gevaarlijk dicht in de buurt van het kookpunt.

De grote verrassing van de huidige editie van de Tribe bestond echter uit een tweetal jonge zigeunermuzikanten die de puberleeftijd nauwelijks te boven zijn en niettemin qua virtuositeit elke concurrent nu al het nakijken geven. Klarinettist Aykut S ¼toglu en daraboukaspeler H ¼seyin Ceylan werden door spreekstalmeester Dede terecht enkele malen in het zonnetje gezet. Hun muzikale spraakwaterval deed menige onderkaak van pure verbijstering openzakken. Zelfs het verbale geweld van de Turkse rapper Ceza, voor de gelegenheid (het Turkey Now Festival) als topattractie aan de Secret Tribe toegevoegd, werd door de twee jonge helden moeiteloos overschaduwd.

Mercan Dede - website

CD
Sufi Traveller<br />Mercan Dede
Sufi Traveller
Mercan Dede

Gebruikte Tags: , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.