Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK, JAZZ

21 Maart 2007

New Generation Big Band: ze hadden wel wat...

New Generation Big Band - Senna New Generation Big Band New Generation Big Band - Benjamin Herman
Tekst en beeld van Hans Frederiks (klik voor groter)

Voorafgaand aan het concert/de cd-presentatie van de New Generation Big Band in de Melkweg was deze nieuwe Big Band nogal in de publiciteit. Er stond onder andere een interview in het kunstkatern van de Volkskrant, nog een interview op de cultuurpagina’s van het Parool en de dag voorafgaand aan het concert traden ze op in ‘De wereld draait door’.

Op hun eigen site noemen ze zichzelf Dé nieuwe Big Band van Nederland. Nu zijn er nogal wat Big Bands in Nederland, dus die kwalificatie is - laten we zeggen - gedurfd. Het is wél een interessante band, met een nieuwe generatie jazzmuzikanten, die bijna allemaal afgestudeerd zijn aan de Amsterdamse Hoge School voor de Kunsten. De band bestaat inmiddels twee jaar en realiseerde een aantal leuke projecten. Zo werd er een aantal optredens gedaan met rapper Pete Philly & Perquisite (naar een idee van saxofonist Remco Keijzer, een van de oprichters van de New Generation Big Band, die ook in de band van Pete Philly speelt), met als hoogtepunt een optreden van deze combinatie voor 10.000 mensen op Lowlands, vorig jaar. Ze speelden verder een dubbelconcert met het Jazzorchestra of the Concertgebouw onder leiding van Henk Meutgeert en hadden gastsolisten als Jesse van Ruller en Benjamin Herman (die overigens ook zijn eigen Big Band heeft, de New Cool Collective). Al die aandacht in de media was er dus omdat de eerste CD van de New Generation Big Band zou worden gepresenteerd in de Melkweg, met een aantal interessante gasten. De CD met de uitdagende titel ‘Had je wat?!’ werd na de eerste dampende, funky nummers (het was trouwens behoorlijk druk in de Melkweg, net niet uitverkocht) door Henk Meutgeert uitgereikt aan Cor Bakker (pianist, begeleider van Paul de Leeuw, maar zelf ook bandleider). Bakker die, het als ‘ouwe man’ zoals hij zelf zei, heerlijk vond om hier te staan, speelde vervolgens ook twee nummers mee.

New Generation Big Band - Cor Bakker New Generation Big Band New Generation Big Band - Pete Philly

Daarna waren er nog een aantal andere muzikale gasten. Bijvoorbeeld zangeres Senna, bezig met een eigen CD, en zong daar twee eigen liedjes met arrangement van Rob Horsting. Erg mooi, jammer dat ze na twee nummers er mee op hield. Maar leuk bleef het en er stonden meer gasten te wachten.

Eerst nog een scratchende DJ gecombineerd met de band en toen kwam saxofonist en bandleider Benjamin Herman een paar nummers meespelen. De band speelde twee nummers van Herman, maar gearrangeerd door Robert Scherpenisse van de New Generation Big Band. Dit klonk anders dan hun eigen nummers, die meer funky zijn. Het eerste nummer van Herman ‘Rednose Distrikt’ “ ook op de cd - swingde meer, het was calypsoachtig zelfs en de stevige solo’s van Herman mochten er zijn. Dat smaakte naar meer, maar de band ging verder, met Pete Philly, die twee eigen composities mocht rappen. Een rapper en een Big Band lijkt een rare combinatie maar het werkte. In de ‘rapdelen’ werd Philly niet door de blazerssectie van het toneelgeblazen, ik vond de combinatie erg leuk. En Philly’s fans vonden dat - aan de reacties in de zaal te zien - ook.
Het concert eindigde met een nummer van Philly waarbij ook Herman nog op het toneel verscheen. De zaal danste, de band kookte. Moeilijk om te kiezen wat nu het leukste van de avond was. Benjamin Herman? Pete Philly? Senna? Bij de kraam in de Melkweg waar na afloop de CD van de band kon worden aangeschaft was het in ieder geval erg druk.

En oh, voor in de agenda: Cor Bakker speelt samen met de New Generation Big Band op 8 april - 1ste Paasdag dus - in Toomler in Amsterdam.

- website
Gebruikte Tags: , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.