Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: POP-ROCK, JAZZ, FESTIVAL

22 Mei 2007

Aangename eerste dag The Hague Jazz

Allan Holdsworth Ladysmith Black Mambazo Percy Sledge
Door Serge Julien met foto's van Berbera van den Hoek (klik voor groter)

Vorig jaar ging het The Hague Jazz Festival van start met een hele redelijke bezoekersopkomst van 9000 man en positieve geluiden bij pers en publiek. Een niet onaardige start voor een alternatief jazz festival in Den Haag nadat het North Sea Jazz festival verhuisde naar Rotterdam. De tweede editie van The Hague Jazz is grootser aangepakt en er kan gerust gesproken worden van een indrukwekkende programmering van nationale en internationale muzikanten in de traditionele jazz en aanverwante stijlen. Al in de voorverkoop vlogen de kaarten weg en kan er met een slordige verdubbeling van het aantal bezoekers van een groot succes worden gesproken.

Het World Forum Convention Center (onder veel mensen nog steeds bekend als het congresgebouw) biedt onderdak aan het festival en dat zal voor menig bezoeker vertrouwd zijn aangezien dit herinneringen oproept aan North Sea Jazz. Verschil is dat de Statenhal is afgebroken inclusief het binnenplein dat erbij hoorde. De catering is in sommige opzichten wat beperkt maar dat doet niks af aan de prettige en relaxte sfeer. Met het volgende festival al gepland voor 2008 en het succes van deze editie kan dit alles alleen nog maar groeien. Net zoals op North Sea Jazz dragen de verschillende podiaruimtes jazz gerelateerde namen. Onder de luifel bij de ingang staat ook een podium met de naam Blakey’s corner en aan de andere kant van het gebouw is net als bij North Sea Jazz een tent gebouwd die de naam The A-Train draagt. Hier wordt op de eerste dag het spits afgebeten met een gelegenheidsformatie geformeerd door gitarist Allan Holdsworth en toetsenist Alan Pasqua die worden bijgestaan door Yellowjackets bassist Jimmy Haslip en drummer Chad Wackerman. De heren laten een niet onsmakelijk stukje fusion muziek horen waarbij een ieder gelegenheid krijgt om avontuurlijk te soleren.

Ian Parker Alan Pasqua Jimmie Haslip

In de kelder staan twee groepen uit het hoge noorden: eerst mag de IJslandse formatie Mezzoforte, die inmiddels dertig jaar bestaat, hun aanstekelijke fusion funk ten gehore brengen waarbij nummers als Surprise en de monsterhit Garden Party niet ontbreken. Na dit strakke maar prima optreden wordt er gas terug genomen met de uit Noorwegen afkomstige Silje Nergaard die zojuist haar derde CD Darkness Out Of Blue heeft uitgebracht. De zangeres heeft geen perfecte zangstem maar het relaxte en dromerige karakter dat haar stem herbergt gaat prima samen met een toegankelijke mix van jazz en popinvloeden. De blonde zangeres speelt een hoop nieuwe nummers waaronder de titeltrack en Judy In The Sky en een publieksfavoriet Be Still My Heart. Ze wordt daarbij prima begeleid door een viermansformatie. Een heerlijke set.

Vocale hoogstandjes vinden plaats bij A-capella acrobaten Ladysmith Black Mambazo in de volgepakte Chez Ella zaal (de voormalige Prins Willem Alexanderzaal). In dezelfde zaal treedt later de oude soulcrooner Percy Sledge aan die een alleraardigst optreden geeft. Vocaal is hij niet meer zo sterk maar zijn amicale en gepassioneerde podiumpresentatie en de feestelijke herkenning van liedjes als My Girl en Sitting On The Dock Of The Bay gaan erin als koek. Leuk is ook het moment wanneer hij zijn vrouw het podium ophaalt voor twee duetten.

DJ Maestro fungeert als gastheer in Glenn’s Blue Note op de bovenverdieping van het World Forum. De man die bekend is van de succesvolle Blue Note Trip CD’s en gelijknamige avonden draait eigen sets maar ontvangt ook een aantal gasten. Een daarvan is de Italiaanse Nicola Conte die relatief onbekend is binnen de Nederlandse jazzscene. Met zijn CD Other Directions van een aantal jaren geleden brengt hij een heerlijke mengeling van bossanova en jazz standards en scoort ermee bij pers en publiek. Helaas wordt zijn op zich lekker klinkende set op The Hague Jazz maar marginaal bezocht.

Silje Nergaard Mezzoforte Gare du Nord

Verrassend is het optreden van de Engelse Ian Parker. Deze nog onbekende zanger en gitarist heeft het bij Eric Clapton al helemaal gemaakt en mocht zelfs in diens voorprogramma spelen. Smeuïge blues rock met een vleugje soul wordt overtuigend neergezet door de jonge Parker die de zes snaren niet onverdienstelijk weet te beroeren. Hij heeft net een nieuwe CD uit getiteld Where I Belong en de set bestaat dan ook vooral uit nieuwe nummers. Parker’s optreden mag met een gerust hart een hoogtepunt worden genoemd tijdens deze dag van het festival.

In The A-Train tent wordt het festival afgesloten met de loungeklanken van Gare du Nord. De Nederlandse groep heeft recentelijk een gouden plaat in ontvangst mogen nemen voor hun uitstekende debuut In Search of Excellounge en zojuist is de nieuwe schijf Sex’n Jazz uitgebracht. Oud en nieuw werk wordt afgewisseld maar helaas is de podiumpresentatie van Gare du Nord wat steriel. Er is niks mis met de muziek maar er wordt weinig toegevoegd tijdens het optreden en dat maakt het op een gegeven moment wat saai. Deze muziek moet je gewoon lekker thuis van genieten.

Andere muzikanten die acte de precense gaven tijdens de eerste dag van The Hague Jazz waren onder andere Slide Hampton, Spyro Gyra, Rita Reys en Jhelisa. De eerste dag van het festival was een smaakvolle en aangename ervaring in een prettige en vertrouwde ambiance met muzikanten van topklasse.

- website
Gebruikte Tags: , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.