Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: Festival aan de Werf, FESTIVAL, DANS, MULTIMEDIA, TONEEL

23 Mei 2007

Vielfalt: een betoverende voorstelling

Vielfalt Vielfalt Vielfalt
Door Mieke Kreunen met foto's van Stephan van Hesteren (klik voor vergroting)

De voorstelling Vielfalt van Jakob Alhbom is één van de kleine zaal voorstellingen die zijn geselecteerd voor het TF-1 festival, waarin de beste voorstellingen van het afgelopen seizoen nog één keer te zien zullen zijn. Maar voordat het zo ver is was de voorstelling een aantal dagen te zien op het Utrechtste Festival aan de Werf.

Iedereen herkent vast wel het onbehaaglijke gevoel als de performer op het podium de eerste rij afspeurt naar een geschikt slachtoffer voor zijn volgende act. Als dan vervolgens je vriendin wordt uitgekozen en zij verdwijnt spoorloos samen met de doos waarin ze door de goochelaar was verstopt, wat doe je dan? De hoofdpersoon in Vielfalt trekt de stoute schoenen aan en gaat op onderzoek uit en raakt daarbij steeds dieper betrokken in de bizarre wereld van de illusionist. Het is maar een een heel dun lijntje tussen werkelijkheid en fantasie en in deze productie van Ahlbom wordt regelmatig gewisseld tussen het één en het ander en dat levert een voorstelling op met veel verrassingen, humor en surrealistische gebeurtenissen.

Om het leven zijn betovering terug te geven zijn er betere trucs nodig, zo stelt Ahlbom in de flyer maar wat mij betreft heeft hij een betoverende voorstelling gemaakt waarin acrobatiek, dans, slapstick, muziek en illusionisme hand in hand gaan. Het zijn niet alleen de balletjes waarmee gegoocheld wordt door de illusionist maar ook de mensen komen en gaan op onvoorspelbare wijze en blijken zomaar ineens verdubbeld te zijn als je even niet oplet. De houten lambrizering van het decor van Daan Ament biedt allerlei verrassende mogelijkheden waardoor we zien hoe er iemand letterlijk opduikt uit de gootsteen terwijl anderen het toneel verlaten via de TV aan het plafond. What you see is never what you get in Vielfalt want ook de meubelstukken herbergen allerlei geheimen die zich in de loop van het verhaal openbaren.

Vielfalt Vielfalt Vielfalt

De kostuums zijn eenvoudig en met name de jurken van de vrouwen spelen een belangrijke rol in de spel van verwisselingen en verdubbelingen. Aanvankelijk herken de personages aan hun kostuum totdat die kostuums en personages door elkaar blijken te gaan lopen. Ook de illustionist en de zoekende geliefde wisselen van rol want wie is uiteindelijk de tovenaar en wie de leerling?

Prachtig zijn de acrobatische dansfrasen die - net als alles in Vielfalt - totaal anders gaan dan je gewend bent. De langbenige Reinier Schimmel draait zijn benen met gemak over de bar en betreedt alle dimensies in zijn dans terwijl Alhbom zelf een aangrijpend duet danst met zijn geliefde dat via de bar naar de muren gaat en weer terug. Niemand is dan ook meer verbaasd als blijkt dat een groepje vrouwen samen met de illusionist al dansend in de muren oplossen.

Sinister op sommige punten, poëtisch en ontroerend op het andere moment is deze voorstelling vooral ook hilarisch en voortdurend val je van de ene verbazing in de andere. En steeds als je denkt te weten waar een scène naar toe gaat word je toch weer op het andere been gezet. Je wordt meegezogen in de wereld van Alhbom waar nauwelijks gesproken wordt maar krachtige fysiek spel en een subtiele timing er voor zorgen dat bizarre gebeurtenissen normaal worden, normale dingen bizarre wendingen krijgen en het onmogelijke mogelijk blijkt te zijn.

Voor de voorstellingen in september op het Theaterfestival TF-1 in Theater Bellevue te Amsterdam start de voorverkoop op 11 juni a.s.: 020-624 23 11. Van 6 december 2007 tot 14 februari 2008 volgt een reprise tournee door Nederland. Kijk hier voor de speellijst en hier voor een trailer.

- website
- website

Spel
Jakop Ahlbom, Reinier Schimmel, Kelly Hirina, Irene Slotboom, Inez Almeida, Marie Groothof en Ariadna Rubio

Eindregie - Jeroen van den Berg
Decor - Daan Ament
Kostuums - Susann Rittermann
Geluidsdecor - Wim Conradi
Goocheladvies - Woedy Woet


Gebruikte Tags: , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.