Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: TONEEL, JEUGD

9 Juli 2007

Frank Groothof met Sheherazade

(thumbnail) (thumbnail) (thumbnail)
Door Marieke van Soest met foto's van Jørgen Koopmanschap (klik voor vergroting)
Gezien op 27 juni 2007 - Stadsschouwburg Amsterdam


Gekleed in djellaba en fez loopt Groothof voor aanvang van de zaal. Hij verkoopt programmaboekjes. ‘We beginnen pas als alles is uitverkocht’, zegt hij. ‘Maar je hebt er nog heel veel, dat duurt nog heel lang!’, zegt een jongetje. ‘Ssst, ik wil ze alleen maar bang maken’.
Frank Groothof staat dicht bij de belevingswereld van kinderen: hij sluit makkelijk bij hen aan. Zo ook in het begin van de voorstelling, als hij vertelt over het kleed dat hij kocht op vakantie in Marrakesh. Hij had gehoopt op een vliegend tapijt, dat met de toverspreuk AEKI de lucht in zou gaan. De teleurstelling duurt maar even: het is echt een bijzonder kleed: het kleed van Scheherazade.

Nu wordt overgeschakeld naar de tijd van de sprookjes van 1001 nacht. Grootvizier Yahafar gaat een week op jacht met sultan Sullie. Aan een stuk door vertelt hij over zijn prachtige dochter Scherazade. Sullie wil niet weg van huis, maar de Sultana haalt hem over. Als de Sultan terug komt, omdat hij iets is vergeten, betrapt hij haar in een stoelendans met de bedienden. Hij verbant haar naar het eiland Terschelling en neemt zich voor zich nooit meer te laten bedriegen. ‘Sullie is niet meer. Vanaf nu kies ik elke nacht een bruid. Als het ochtend wordt laat ik haar onthoofden’. Zijn eerste bruid wordt Scheherazade.

(thumbnail)

Groothof speelt zowel Sultan Sullie als Yahafar. Paméla Menzo is de sierlijke, speelse Scheherazade’: ‘een kind nog’, zoals haar vader jammert als hij hoort dat zijn dochter de eerste bruid wordt van de sultan nieuwe stijl. Moedig neemt zij haar lot: ‘Insh’Allah’. Angstig betreedt zij de kamer van de boosaardige sultan, die haar mee wil nemen in zijn hemelbed. Zij spint hem in met haar verhalen. Over de rijke en de arme broers Ali en Hassan, hun belevenissen met Ali Baba en de veertig rovers en het meisje waarop Ali verliefd is. Groothof is beurtelings ook Ali en Hassan. Moeiteloos verandert hij van de ene persoon in de andere. Ook Pamela Menzo weet het publiek mee te nemen in haar angst, haar nieuwe fantasieën. De muzikanten/ bedienden zijn beeldende figuranten in het verhaal.

Kinderlijke speelsheid voert de boventoon in deze voorstelling. ‘Maar ik was toch dood? O nee, wat moet ik nu dan doen? De Arabische wijze van vertellen en zang, de prachtig aansluitende muziek en de mooi verwerkte overgangen, ook in het decor maken het geheel tot een prachtige voorstelling, waarvan jong en oud kunnen genieten.

Er worden nog 2 vrije voorstellingen van Sheherazade gespeeld en verder zo'n 14 schoolvoorstellingen. Wij zijn nu al nieuwsgierig naar de nieuwe voorstelling van Frank Groothof, Porgy en Bess, die in november 2007 van start gaat.

Frank Groothof - website

Spel en zang:
Frank Groothof en Paméla Menzo

Muzikanten:
Michel Mulder (Kwartet Z ¡rate) - bandoneon, tufa
Gerard Splint (Kwartet Z ¡rate) - gitaar, ufo
Katrien Karimoen (Kwartet Z ¡rate) - piano, djembé
Frances Dorling (Kwartet Z ¡rate) - contrabas, castagnettes
Arabische luit - Mohammed Ahaddaf
Darboga & percussie - Emad Ghajjou

Tekst, idee en regie: Frank Groothof
Gebruikte Tags: , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.