Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK, LOCATIETHEATER, FESTIVAL, DE PARADE, DANS, TONEEL

29 Juli 2007

Koud meisje van Orkater

Door Mieke Kreunen

Twee acteurs, twee muzikanten en een rijtje stoeptegels, het lijkt ondoenlijk om daarmee een voorstelling te maken waarvan het publiek het jammer vindt als het afgelopen is. Orkater krijgt het voor elkaar in de voorstelling Koud Meisje die op dit moment te zien is op De Parade. Een verhaal zit er eigenlijk niet in deze voorstelling die gemaakt werd door Arend Niks want het is een aaneenschakeling van snapshots van het leven, de hoogtepunten en de dramatische momenten. Ria Marks en Paul van der Laan voeren ons in hoog tempo langs allerlei situaties en gebeurtenissen die voorkomen in het menselijk bestaan. Dat gaat van simpele kwesties zoals wat er gebeurt na de vraag "is deze stoel bezet?" tot betekenisvolle momenten aan het graf van een dierbare. Centraal staat het gevecht met het eigen lijf en de eigen gedachten dat geleverd moet worden. Want per slot van rekening wat is een mens meer dan een lijf, gedachten en een wil om die twee dingen richting te geven?

De teksten en gedichten van Niks nemen een belangrijke plaats in maar zeker zo belangrijk is de muziek van Niks en Paauwe en de lichaamstaal die Marks en Van der Laan als mimespelers goed beheersen. Niks en Paauwe spelen ieder meerdere instrumenten, 'dragen' met hun muzikale basis de voorstelling en bepalen tempo en intensiteit van de visuele actie. Dat doen ze op zo'n manier dat ze - hoewel ze leidend zijn - op geen enkele manier op de voorgrond treden terwijl met name Paauwe toch op allerlei plekken op het podium aanwezig is. Heel knap! Het pad van stoeptegels dat diagoneel over het podium loopt is een tweedimensionaal decor en vormt tevens een fysieke grens voor de twee acteurs die er geen stap buiten doen. Wel gebruiken ze de tegels om een stoel van te maken, een laptop te verbeelden of een grafsteen te plaatsen. Heftige scènes worden afgewisseld met humoristische doorkijkje op de menselijke natuur, poëtische teksten met woordeloze momenten. Pakkend zijn ze stuk voor stuk de scènes waarbij vooral die met de paraplu, bij het graf en de man die zichzelf aanprijst in het geheugen blijven hangen.

Met Koud Meisje heeft Orkater een voorstelling gemaakt die een topper is in alle opzichten. Mocht je nog kunnen ga hem dan nog zien. Hij speelt nog op De Parade in Amsterdam.Orkater - websitelink Arend Niks - website De Parade - website Spel: en Muziek: en Eindregie: Dansadviezen:


Gebruikte Tags: , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.