Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: DE PARADE, LOCATIETHEATER, FESTIVAL, MULTIMEDIA

31 Juli 2007

Er is (digitaal) leven na de dood in Diespace van PIPS:lab

Diespace door PIPS Diespace door PIPS Diespace door PIPS
Tekst en beeld van Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

De Parade krant schrijft: Voor al diegenen die het afschuwelijk lijkt de komende tienduizend jaar op een wolkje te moeten harpspelen is er nu de oplossing: DieSpace, de eerste internet community voor overledenen. DieSpace biedt een toegankelijke online service waarmee je voor altijd in contact blijft met de mensen die je lief hebt. Maar DieSpace gaat verder: je kunt jouw eigen interactieve monument oprichten. Nu met mind uploading en chatfunctie. Jouw voordeel als festival bezoeker: gratis een ‘DieSpace-light’ abonnement mee naar huis.

Bij binnenkomst in de Paradetent in het Utrechtse Moreelsepark krijgt iedere toeschouwer een lichtpen, waarbij onmiddellijk wordt duidelijk gemaakt dat we hem nog niet mogen gebruiken totdat daartoe het sein wordt gegeven. Op het podium spreekt, terwijl de tribunes vol lopen, één van de PIPS-labbers ons vanuit zijn rolstoel toe op een toon die verraadt dat we bij een heel bijzonder event zijn beland.

De voorstelling begint met een kleine theoretische introductie over de 'grayification' die in de nabije toekomst behoorlijk uit de hand zal gaan lopen en zorgt voor een grote vergrijzende populatie. Een nieuwe doelgroep dus voor de voortschrijdende multimediatechnologie. PIPS:lab introduceert daarom naast de welbekende MySpace community nu Diespace, de plek waar je identiteit digitaal wordt herschapen zodat je ook na je dood nog kunt chatten en mailen met je nabestaanden. Wij behoren tot de gelukkigen die nog tijdens de voorstelling onze persoonlijke Diespace Light Account mogen aanmaken.

Diespace door PIPS Diespace door PIPS Diespace door PIPS

Dan is het tijd om tot actie over te gaan en begeleid door de funky klanken van de als bizarre bejaarden uitgedoste band, zetten we onze eerste schreden in Diespace. De stemming zit er meteen in als onze lichtpennen aan mogen en we na even testen onze account mogen aanmaken door onze naam te schrijven met de pen. Op het scherm boven het podium zien we het resultaat. Het publiek heeft de smaak te pakken dus luid gejuich klinkt op als er iemand van de tribune wordt gekozen om een premiumaccount in Diespace te maken.

Terwijl de winnares op de achtergrond een intake ondergaat bij het technisch team worden wij getrakteerd op halsbrekende toeren op een rollator door het omaatje dat even daarvoor nog een met knotten wol behangen gitaar bespeelde. Ook krijgen we een 'pas de deux' voorgeschoteld van de rollator (nu zonder berijdster) en de rolstoel met de presentator er in. De voorstelling begint gaandeweg een beetje in te kakken maar gelukkig is de winnares van de Premiumaccount dan eindelijk geprepareerd om haar digitale identiteit aan te maken. Vanzelfsprekend gaat dat bij een dergelijk geavanceerde technologie niet helemaal vlekkeloos maar na enige tijd zien we toch de digitale versie van onze proefpersoon op het scherm verschijnen. Zij spreekt ons toe vanuit Diespace aangedreven door een muis in een looprad. Tot slot mag het publiek nog even met de lichtpennen op het scherm klooien en dat laten de meeste toeschouwers zich geen twee keer zeggen.

Diespace door PIPS Diespace door PIPS Diespace door PIPS

De voorstelling die zo enthousiast en bruisend begon gaat helaas een beetje als een nachtkaars uit, wellicht omdat het theatraal plot onvoldoende uit de verf komt. Ook waren er wat technische onvolkomenheden die te danken waren aan het feit dat PIPS:lab geen gelegenheid had gehad voor een try-out op de Utrechtse lokatie. Diespace is echter nog volop in ontwikkeling en heeft genoeg creativiteit, enthousiasme en potentie om een topper te worden dus als je mee wilt doen in de digitale voorhoede mag je dit niet missen!

Klik hier voor een diashow van meer foto's.

PIPS:lab - website
De Parade - website

Spel en muziek


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.