Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: LOCATIETHEATER, FESTIVAL, DE PARADE

13 Augustus 2007

Strak geregisseerde jeugdherinneringen in Tucht van Carver

Tucht door Carver Tucht door Carver Tucht door Carver
Tekst en beeld van Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

Een klaslokaal met schoolbankjes uit vroeger jaren, keurig in het gelid, dat doet denken aan de sfeer van Bordewijk (voor wie Bint op zijn boekenlijst had staan) is het decor van de Paradevoorstelling Tucht van Toneelgroep Carver. Thema van de voorstelling is de machtstrijd tussen leerlingen en leraren die ieder van ons wel zal herkennen, ook als in het volwassen leven de neiging tot propjes gooien af en toe nog de kop op steekt.

De klas in rucht is namelijk een stelletje regelrechte ettertjes, in hun uniformpjes vermomd als keurige jongens en meisjes, die bij voorbaat als zo'n afkeer van de school hebben dat ze door meester Bram Coopmans het lokaal in moeten worden gesleurd.

De meester heeft orde, netheid, tucht en gezag hoog in het vaandel en grijpt naar HET middel om dat te bereiken: het dictee. De leerlingen, ogenschijnlijk volgzaam, verzinnen iedere keer weer een nieuwe slinkse streek die net op of over het randje is om de tucht te ondermijnen. Zo ontaardt de dubbele punt in het dictee in een ritmisch geroffel van potloden op de tafelbladen, is de appel waarin de meester zich verslikt aanleiding voor een hoestconcert. De meester moet wel ingrijpen dus eindigt een leerling met zijn hoofd in de lessenaar van de meester terwijl ondertussen een ander zich mathematisch op de muur uitleeft. Het loopt uit de hand.

Tucht door Carver Tucht door Carver Tucht door Carver

Als de schooldag ten einde is en de bel de meester uit zijn lijden heeft verlost slaakt deze dan ook zuchten van opluchting en veegt het angstzweet van zijn voorhoofd om even later volkomen verrast te moeten constateren dat alweer een nieuwe dag van ellende is aangebroken. Dat hij het onderspit moet delven is een ding dat zeker is.

Het spel van de acteurs waarvan er vier tot het aanstormend talent van de mime-opleiding moeten worden gerekend, is heel fysiek en nauwkeurig geregisseerd door artistiek leider en regisseur Beppie Melissen. De vier jonge spelers worden terzijde gestaan door ervaren collega's Bram Coopmans en Bas Hoeflaak. Resultaat is een Paradevoorstelling die beslist de moeite waard is en goed een voor een klein uurtje theatervermaak van kwaliteit. Als er al een puntje van kritiek is dan is dat dat de voorstelling weinig nieuws te bieden heeft en de toeschouwers niet echt op het puntje van de stoel brengt, maar dat zij ze gezien al het bovenstaande wel vergeven.
Kijk hier voor een diashow van alle foto's.

De Parade - website
Carver - website

Regie: Beppie Melissen
Spel: Bram Coopmans, Christina Flick, Hilde Labadie, Bas van Rijnsoever, Daan Simons en Bas Hoeflaak

Muziek: Truus Melissen en Louis Ter Burg


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.