Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUSICAL

16 Augustus 2007

Eerste repetitiedag Ciske de Rat, de musical

Perspresentatie Ciske de Rat Perspresentatie Ciske de Rat Perspresentatie Ciske de Rat
Tekst en beeld van Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

Als ik op 8 augustus - de verjaardag van De Rat, zo blijkt in het boek - aankom bij de Amsterdamse Focus Studio's voor de eerste repetitiedag van Ciske de Rat staat er een prachtig draaiorgel te spelen voor de deur. De klanken van "Krijg toch allemaal de kolere, val voor mijn part allemaal dood...", de beginzin van het lied waarmee Danny de Munk op slag wereldberoemd werd in Nederland, schallen door de straat.

Nu, 25 jaar later, kan het gros van de Nederlanders, of ze nou oud of jong zijn, allochtoon of autochtoon, wit of zwart en groot of klein dat nummer nog altijd meezingen. Die ochtend zagen we dat bewezen in een filmpje waarin mensen op de Amsterdamse Albert Cuyp markt gevraagd werd het lied te zingen. Erwin van Lambaart, directeur van Joop van den Ende Theaterproducties, stelt dan ook dat Ciske de Rat behoort tot het Nederlandse culturele erfgoed. Dat is de reden dat besloten werd over de trilogie van Piet Bakker een musical te maken. Het is een verhaal over een kind dat een tweede kans verdient, een sentiment dat diep geworteld zit in mensen. Na Engeland met zijn "Oliver", Amerika met zijn "Annie" krijgt Nederland nu de musical "Ciske". Perspresentatie Ciske de Rat Perspresentatie Ciske de Rat Perspresentatie Ciske de Rat

Meer dan twee miljoen bezoekers zagen indertijd de film waarin de kleine Danny alle harten stal. Toch zal de musical heel anders zijn dan de film. Hoofdpersoon in de musical is namelijk Cis, de volwassen man die in 1939, die in de tijd van de mobilisatie zijn traumatische verleden nog altijd met zich draagt en in de oude school in Rhenen, waar hij met andere soldaten moet verzamelen, zijn vroegere schoolmeester Bruijs weer tegenkomt. Vanuit de gebeurtenissen bij de Grebbeberg in 1939 word er terug geblikt naar Amsterdam in het dramatische jaar 1925, dat Ciske's leven voorgoed zou veranderen. Uniek is daarbij dat dezelfde Danny de Munk die indertijd het Amsterdamse schoffie speelde nu de man Cis Vrijmoeth kan vertolken.

Regisseur Paul Eenens geeft ons een kijkje in de keuken door te vertellen over de wordingsgeschiedenis van de productie. Het script werd geschreven door André Breedland en Maurice Wijnen. Zij hebben gekozen voor een geheel eigen en originele insteek. Ook het decor belooft prachtig te worden zoals we kunnen zien in de previews van decor en toneelbeeld. Er zal gewerkt worden met een stalen koepelconstructie die gecombineerd met projectiebeelden de diverse lokaties gestalte zal geven. We zagen een beeld van het station waarvan de soldaten vertrekken, van het strand in Zandvoort en van het klaslokaal van Ciske dat gecombineerd wordt met de militiare barak. Die twee tijden in één decor maken het ook mogelijk de kleine Ciske tegelijk met de volwassen Cis op het toneel te brengen.

Perspresentatie Ciske de Rat Perspresentatie Ciske de Rat Perspresentatie Ciske de Rat

Over kleine Ciske's gesproken: dat zijn er nu vier, waaruit vlak voor de première gekozen gaat worden wie er op 5 oktober mag spelen. Zij repeteren in een groep van totaal 38 jongens en meisjes die mee gaan doen (omdat in Nederland het aantal optredens dat een kind mag doen beperkt is). Ze zingen met z'n allen tijdens de eerste repetitiedag het nummer 'Verdomd alleen'. De overige 26 nummers werden door Henny Vrienten geschreven die voor het eerst in een musicalproductie meewerkt. We mochten al even genieten van 'Niets te kiezen' gezongen wordt door het ensemble en "Amsterdam" door Danny de Munk. Prachtig!

Zo'n perspresentatie is natuurlijk niet compleet zonder fotomoment en taart ter ere van de eerste repetitiedag en bovendien was er nog gelegenheid tot het houden van interviews. Wij spraken met Hugo Haenen, Henny Vrienten en Hajo Bruyns. Maar daarover meer in een volgend artikel.

Op dit moment zijn al 100.000 kaarten verkocht voor Ciske de Rat die vanaf 12 september te zien zal zijn in de theater van Nederland na een première in - hoe kan het ook anders - Carré Amsterdam. Meer informatie vindt u op de website en meer foto's hier.

Ciske de Rat - website
Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.