Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: TONEEL

15 Oktober 2007

Thuisreis van het Nationale Toneel

Thuisreis Thuisreis Thuisreis
Door Mieke Kreunen met foto's van Leo van Velzen (klik voor vergroting)

Het Nationale Toneel koos het stuk Thuisreis van Judith Herzberg als eerste stuk in het nieuwe onderkomen en dat was een goede keus. Thuisreis, dat enkele jaren geleden in Duitsland in première ging, is een boeiend geschreven relatiestuk waarbij er voor de toeschouwer aardig wat aan de verbeelding wordt overgelaten. Dat wordt nog eens versterkt door het feit dat er twee verhalen naast elkaar lopen die pas helemaal aan het eind een verbinding blijken te hebben.

De eerste verhaallijn gaat over een Gwen die haar moeder Madeleine en diens vriendin bezoekt. Doel van het bezoek is moeder het nieuws te vertellen over de nieuwe vriend van Gwen maar het blijkt al snel dat de communicatie tussen moeder en dochter niet bepaald vlekkeloos verloopt. Madeleine is een egocentrische zangeres op leeftijd met bijbehorende kuren die zich vooral druk maakt over zichzelf. Dochter Gwen is op haar hoede in haar gezelschap en dat lijkt, gezien de schampere opmerkingen die haar deel worden, niet onterecht.
In het tweede verhaal volgen we twee mannen tijdens een autoreis. Arthur, één van de mannen wilde eigenlijk niet op reis maar werd door zijn vriend overhaald om toch maar mee te gaan om zijn zinnen te verzetten na het overlijden van zijn tweelingbroer. Thuisreis Thuisreis Thuisreis

De hoofdpersoon van beide verhalen is een grote afwezige en gaandeweg het stuk verdicht het verhaal zich eigenlijk heel impliciet. Herzberg verstaat de kunst om de dialogen heel impliciet en nauwelijks waarneembaar te leiden naar de onafwendbare ontknoping. Glashelder wordt hoe moeizaam de relaties tussen de verschillende personages zijn en hoe allen worstelen om zich daarin overeind te houden.

Met name Marjon Brandsma als de moeder en Stefan de Walle als de man die rouwt om zijn tweelingbroer maken indruk hoewel hiermee niets te nadele bedoeld wordt van de anderen. Mooi in al zijn eenvoud is het decor waarin twee verdiepingen gemaakt zijn waarop de twee verhalen zich afspelen. Op de 'begane grond' is een ruimte met planten waar het stuk eindigt met een verrassende ontknoping.

Nationale Toneel - website

Cast
Antoinette Jelgersma, Marjon Brandsma, Stefan de Walle, Vincent Linthorst en Wendell Jaspers

Tekst - Judith Herzberg
Regie - Alexandra Koch
Operastem - Quirine Melssen
Gebruikte Tags: , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.