Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: TONEEL

18 Februari 2008

Fraaie en vlotte 'As you like it' is echt Topstuk!

As you like it As you like it As you like it
Door Mieke Kreunen met foto's van Deen van Meer (klik voor vergroting)

Hoewel we plegen te denken dat er aardig wat verschil is tussen mannen en vrouwen wordt dat idee grondig om zeep geholpen in Shakespeares komedie As You Like it. De oude meester gooit alle vooroordelen op dat punt aardig op de schop en Gerardjan Rijnders doet er in zijn versie van de komedie nog een schepje bovenop. Vrouwen worden mannen, spelen mannen die vrouwen spelen, mannen gedragen zich als vrouwen en even lijkt niks veranderlijker dan het geslacht. In het Woud van Arden vieren hormonen en erotiek hoogtij samen met de liefde.

Net als in Driekoningenavond en Midzomernachtsdroom wordt in As you like it het verhaal verteld van jonge geliefden die op de vlucht zijn voor ouders, omstandigheden en hun verplichtingen. Shakespeare eigen levert deze vlucht naast de beoogde liefde en erotiek ook altijd allerlei onverwachte ontmoetingen op en ontstaan de meest wonderbaarlijke en bizarre situaties. Het stuk begint aan het hof van Hertog Frederik waar het er lang zo losjes niet aan toe gaat. Iedereen leeft daar netjes in het gelid en kent zijn plaats. Men gaat er gekleed in stoere kostuums van zwart leer en breedgeschouderde oversized truien en loopt er (letterlijk) netjes in de pas. Rosalind, dochter van de verbanne ex-hertog, is dikke vriendinnen met Celia, Frederiks dochter. Zij is net verliefd geworden op Orlando, een berooide edelman van lage komaf, als zij in ongenade valt en eveneens wordt verbannen. Celia en zij nemen de benen vergezeld van nar Toetssteen en Rosalind vermomt zich voor de veiligheid als man.

In het Woud van Arden waar zij terecht komen is het een dolle boel en loopt iedereen in flamboyante bontgekleurde kamerjassen tussen de kippen (waarvan er een aantal echt leven!). Het leven is er simpel en de mensen zijn er eigenlijk voortdurend bezig elkaar het hof te maken en op te geilen. Daar komt Rosalind - nu als man vermomd - Orlando weer tegen. Hoewel er veel verwikkelingen zijn in de liefde en de familierelaties komt alles aan het eind toch aardig op zijn pootjes terecht mede dank zij de intelligente manipulaties van Rosalind, die alle puzzelstukjes op zijn plaats weet te krijgen en haar eigen Orlando aan de haak weet te slaan bovendien. Uiteindelijk is het de huwelijksgod Hymen die het simultaanhuwelijk van maar liefst vier stelletjes voltrekt.

As you like it As you like it As you like it

Rijnders heeft van As you like it een lekkere vlotte uitvoering gemaakt die nergens inzakt. Na het fraaie begin waarbij het brandgordijn een beetje omhoog is gehaald zodat er een aantal dialogen voor kunnen plaatsvinden, we langzaam kennismaken met de hoofdpersonen terwijl op de achtergrond de andere personages (waarvan we alleen de benen zien) keurig in de pas bewegen, laveert hij ons handig door de gecompliceerde plot.

De vertaling van Gerrit Komrij is heel goed te volgen en ook aangepast aan de moderne tijd in verwijzingen en grappen al blijven de zinnen Shakesperiaans lang. Anniek Pfeiffer (Rosalind) en Xander van Vledder (Orlando) zijn een prachtig paar en spelen hun rol met verve. Van Vledder is net afgestudeerd en was pas nog te zien in 3 Zusters van Tsjechov. Ook aanstormend talent Eline ten Camp als Celia maakt een voortreffelijke indruk.

De hele voorstelling heeft vaart, ritme en afwisseling en boeit van begin tot eind. Een fraaie regie, de uitstekende cast en een prachtige vormgeving van decor en kostuums maken As you like it tot een echt topstuk dat met recht de aandacht van een groot publiek verdient. Onder de noemer Topstukken wordt het stuk dan ook overal in Nederland getoond.

De tien grote Nederlandse schouwburgen en de toonaangevende gezelschappen selecteren jaarlijks vier bijzondere toneelproducties onder de noemer Topstukken. De gekozen stukken springen eruit vanwege de diepgang, de maatschappelijke relevantie en de artistieke kwaliteit. Ze worden gemaakt en gespeeld door vooraanstaande regisseurs en topacteurs van dit moment. De vier stukken samen zijn een afspiegeling van de rijkdom en veelzijdigheid die het Nederlands toneel kenmerken. Van experimenteel tot traditioneel, van actuele thematiek tot tijdloos drama en van luchtige komedie tot ontroerend verhaal. Meer info vindt u op de website.

Nationale Toneel - website
Topstukken - website

Spel
Anniek Pheifer, Antoinette Jelgersma, Bob Wind, David Lucieer, Eline ten Camp, Jan-Paul Buijs, Jochum ten Haaf, Paul R. Kooij, René van Zinnicq Bergmann, Ruben Brinkman, Saskia Rinsma, Xander van Vledder

Tekst - William Shakespeare
Regie en bewerking - Gerardjan Rijnders
Vertaling - Gerrit Komrij
Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.