Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK

23 Februari 2008

Frommermann brengt nostalgisch repertoire met humor

Frommermann
Door Annemiek Barnouw met foto's van Marco Borggreve (klik voor vergroting)

Zevenenzeventig jaar nadat de Berlijnse groep de Comedian Harmonist op het podium van Arnhemse Musis Sacrum stond, brengt de Nederlandse groep Frommermann hun nummers er opnieuw in het programma “De Stilte aan Stukken”. Met zes mannen, een piano en gevoel voor humor wordt het repertoire uit de roerige jaren twintig met verve gezongen.

In 1927 richtte Harry Frommermann de Comedian Harmonists op. Met vier andere mannen en een pianist brengt de groep een Duitse variant van de Amerikaanse close harmony. Behalve arrangementen van Amerikaanse nummers brengt het ensemble ook Duitse stukken en immiteren ze instrumenten in klassieke stukken. De groep wordt binnen korte tijd beroemd in Duitsland, de rest van Europa en de Verenigde Staten. Lang konden ze niet van hun roem genieten, want in 1935 viel de groep al uit elkaar omdat de (joodse) helft van de groep niet meer op mocht treden. In 2004 bracht tenor Marcel Reijans samen met vrienden het repertoire weer tot leven tijdens drie concerten in het kader van het Grachtenfestival, daarna volgden de CD “De Stilte aan Stukken” en een tournee door Nederland. Inmiddels is een tweede programma in voorbereiding en daarmee is Frommermann een groep die een vast plekje heeft veroverd in het Nederlandse muzieklandschap.

Frommermann

“De Stilte aan Stukken” is een hommage aan de Comedian Harmonist en hun nummers staan dan ook centraal. Hilarische nummers als Mein kleiner gr ¼ner Kaktus, Kannst du pfeifen Johanna en Der Unkel Bumba aus Kalumba worden niet alleen vocaal perfect uitgevoerd, maar komen in de regie van Peter Blok ook visueel tot hun recht. Daarnaast is er in het programma ruimte voor de inspiratie van Harry Frommermann uit met oorspronkelijke Amerikaanse standards als Stormy Weather en Night and Day (maar dan in het Frans). In 1928 componeerde Kurt Weill Das Berliner Requiem. Uit dit stuk wordt de Ballade vom ertrunkenen M ¤dchen gezongen, dit is een prachtige verstilde aanvulling op het verder vrij lichte programma. Door de diversiteit in het programma ontstaat een mooie evenwichtige voorstelling.

Jammer is dat Musis Sacrum eigenlijk niet de juiste akoestiek heeft voor zo’n kleine, intieme groep. Niet alle solo-partijen komen halverwege de zaal goed door, al helemaal niet wanneer de vleugel een volle partij heeft. Deze groep zou meer tot zijn recht komen in een kleine zaal, waarbij het mengen van de klank, de afzonderlijke stemmen, de mimiek en de sfeer veel dichter bij het publiek komen te staan. Maar ach, wat wil een meisje eigenlijk nog meer dan een podium met zoetgevooisde mannen met gevoel voor humor? Frommermann is een absolute aanrader voor iedereen die van vocale muziek houdt, van lichte muziek houdt, van de kunst uit het interbellum houdt, of iets met Berlijn heeft, voor iedereen dus eigenlijk.

Frommermann - website

Jeroen de Vaal, Jan-Willem Schaafsma, Marcel Reijans - tenor
Mattijs van de Woerd, Pieter Hendriks, Jan Willem Baljet, Willem de Vries - bariton
Martijn de Graaf Bierbrauwer - bas
David Bollen - piano
Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.