Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUSICAL, JEUGD

24 Februari 2008

Pinokkio! Uit het juiste hout gesneden.

Pinokkio op school (foto Luk Monsaert) Pinokkio in het circus (foto Luk Monsaert) Pinokkio met de Blauwe Fee(foto Luk Monsaert)
Door Chantal van den Boogaard met foto's van Andy Doornhein en Luk Monsaert
(klik voor vergroting)


Heel veel kinderen, ballonnen en circusartiesten; “daar is het!” Al van ver is duidelijk waar de première van Pinokkio! de musical van Studio 100 plaats zal vinden. In het gezelschap van de kersverse 'Jeugdreporter' van Cultuurpodium, Sam, naderde ik afgelopen vrijdag Theater aan de Parade in Den Bosch. De verwachtingen waren hooggespannen, niet alleen bij Sam, maar ook bij de jeugdige musicalartiesten die meespelen in deze productie en de rest van het publiek.

Pinokkio! is een musical vóór kinderen dóór kinderen. Op dat vlak heeft Studio 100 een naam hoog te houden. 'Sneeuwwitje', 'Doornroosje', 'De drie Biggetjes' en 'De Kleine Zeemeermin' gingen Pinokkio voor. Wie kan er beter verslag doen van een dergelijke voorstelling dan de doelgroep zelf? Daarom is nu het woord aan Sam. Sam is drie jaar en werd door haar ouders goed voorbereid op haar theaterbezoek. Ze kende het verhaal van Pinokkio al en heeft samen met papa en mama de DVD uitgebreid bekeken in de periode voordat ze de voorstelling bezocht. “Kijk, daar is het feest van Pinokkio!” Roept ze vrolijk wanneer we het theater naderen.

Pinokkio in de fabriek (foto Luk Monsaert) Eindapplaus bij Pinokkio (foto Andy Doornhein) Jeugdige verslaggeefster Sam (foto Chantal van den Boogaard)

Na de voorstelling deed Sam, aan de hand van wat vragen, het volgende verslag:

Waarover gaat het verhaal?
“Over Pinokkio. Gepetto heeft haar gemaakt. Als ze lief is wordt ze een jongen van vlees en bloed.”

Wat is dat, een jongen van vlees een bloed?
“Dat ie een echt kind is en niet van hout.”

En is Pinokkio lief?
“Ze jokt wel eens. En dan krijgt ie een lange neus. Maar de Blauwe Fee is lief en helpt hem en die tovert zijn neus weer gewoon.”

Waar komt Pinokkio allemaal?
“Bij de school, en het circus en Grimaldini neemt Pinokkio en de kinderen van het circus mee naar Luilekkerland. En in de walvis komt Pinokkio ook, met Geppetto.”

Grimaldini?
“Ja die is eerst aardig, dan heeft hij een mooie groene jas, en dan doet ie gemeen en heeft hij lange vieze zwarte haren. Dan moeten de kinderen sigaren roken en daarvan worden ze ezels”

Komt het allemaal weer goed?
“Ja, en dan tovert de Blauwe Fee van Pinokkio een echte jongen van vlees en bloed.”

Wie vind jij het leukst?
“De Blauwe Fee. Die is mooi en lief.”

Welk liedje zing je zelf het liefst?
“Ha ha Pinokkio, ben je een beetje gek ofzo?” (Zingt ze) “Maar het is eigenlijk helemaal niet een aardig liedje. Want dan plagen ze Pinokkio.”

Wat vond je van de musical?
“Kei leuk! En een heel klein beetje spannend. Gaan we nog een keer?”

Voor Sam en de andere aanwezige kinderen was het een zeer geslaagde avond.

Cast Pinokkio (foto Andy Doornhein) Cast Pinokkio (foto Andy Doornhein) Cast Pinokkio (foto Andy Doornhein)

Pinokkio! mag zeker genoemd worden in de rij van de betere kindermusicals. Het verhaal van Pinokkio heeft zijn sporen door de jaren heen al ruimschoots verdiend. Het verhaal is metaforisch voor de strijd tussen goed en kwaad, de strijd tussen deugd en ondeugd. Toch is het verhaal niet vervelend moraliserend, ook niet in deze musical. Er is bij deze productie bewust gekozen voor een relatief eenvoudige, voor kinderen goed te volgen, verhaallijn. Dit is gedaan door het oorspronkelijke verhaal terug te brengen tot de absolute essentie, zonder concessies te doen aan de strekking van het verhaal.

Op het gebied van de muziek heeft Studio 100 een reputatie hoog te houden. Het publiek wordt op dit punt zeker niet teleurgesteld. De muziek heeft de kwaliteit die je ervan mag verwachten; het ligt gemakkelijk in het gehoor, veel van de teksten zingt het jonge publiek al snel mee en de melodieën zijn pakkend.

De productie heeft een sterke cast met naast bekende namen als Anne Delien (Pinokkio), Kristel Verbeke (Nina de Ballerina), Bill van Dijk (Grimaldini), Wieneke Remmers (De Blauwe Fee), Peter Thyssen (Fox & zijn sprekende pop Trot), Simon Zwiers (Circusdirecteur), Cees Heyne (Geppetto), maar liefst 48 jeugdige talenten. Per avond spelen er 8 kinderen mee.

De jeugdaudities voor deze musical waren te volgen bij Zapp, op televisie. Vanaf december zijn de kinderen op woensdagen en in het weekend druk bezig met de repetities voor deze musical. Het plezier en spelelement voor de kinderen staan hierbij hoog in het vaandel. Er is vakkundige begeleiding en er is altijd een 'nanny' aanwezig voor de kindercast. Deze benadering werpt zichtbaar vrucht af. Met een aanstekelijk enthousiasme en spontaniteit levert de jeugdige cast haar bijdrage aan de voorstelling.

de circusdirecteur in Pinokkio (foto Andy Doornhein) Pinokkio zelf (foto Andy Doornhein) de Blauwe Fee en Fox in Pinokkio (foto Andy Doornhein)

Aan het decor en de kostuums is veel zorg besteed. Het geheel kent tal van verrassende elementen. De neus van Pinokkio wordt bijvoorbeeld echt langer en korter. De armen en benen van Pinokkio als pop lijken van echt hout. En er komt 'rook' uit de sigaren die de kinderen roken. Om maar eens wat te noemen.
Grimaldini en Luilekkerland doen qua sfeer denken aan Willy Wonka en de Chocoladefabriek uit de verfilming van 'Sjakie en de chocoladefabriek'. Net zo zoet, maar hier en daar ook net zo wrang. Studio 100 weet de spanning neer tussen aantrekkelijke verleidingen en de aloude zonde van de gulzigheid bijna tastbaar te maken. Een knap staaltje.

Zoals dat bij een kindervoorstelling onontbeerlijk is, is er ook hier de nodige ruimte voor response uit het publiek. Deze mogelijkheden worden door het aanwezige publiek enthousiast aangegrepen. Dit is tekenend voor de hele sfeer van de voorstelling.

Door de treffende manier waarop de sfeer wordt neergezet en de manier waarop het publiek wordt betrokken, is de musical meer dan alleen leuk om naar te kijken en luisteren. Het is een voorstelling die je moet beleven!

Kom snel kijken, dan kun je het zelf meemaken! De voorstelling is nog te zien tot en met maandag 4 mei 2008 in 21 theaters in Nederland.

Pinokkio! - website
Gebruikte Tags: , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.