Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: VERWACHT, OEROL, MOBIEL, FESTIVAL

25 Februari 2008

Nieuwe artistieke impulsen voor Oerol

Vlaggen van Angus Watt op Oerol
Door Mieke Kreunen met vervangend beeld (klik voor vergroting)

In een eerder artikel schreven we al over het thema van Oerol 2008 en werd een tipje van de programmasluier opgelicht. Maar er is nog meer nieuws te melden. Vorig jaar had Oerol's artistiek leider Joop Mulder een welverdiende sabbatical na vijfentwintig tropenjaren. Dat jaartje vrijaf heeft hij niet alleen gebruikt om uit te rusten maar ook om nieuwe ideeën op te doen en na te denken over de ontwikkelingen van het Oerolfestival in de toekomst. Dat heeft geresulteerd in een nieuwe samenstelling van het artistieke team van Oerol. Kees Lesuis en Jos Thie die vorig jaar de honneurs waarnamen blijven ook dit jaar als steunpilaren naast Mulder functioneren: Kees Lesuis als coördinator van het totale programmering en Jos Thie als begeleiders van de Oerolproducties en de werkplaats. Janneke Staarink is algemeen directeur van Oerol en wordt bijgestaan door een zakelijk team.

Muziekprogrammering Harry Hamelink en Marcel Haug hebben de uitnodiging om het muziekprogramma van Oerol van een frisse wind te voorzien met beide handen aangegrepen. Harry Hamelink is jarenlang programmadirecteur van de Rotterdamse poptempel Nighttown geweest en heeft in diezelfde stad het vermaarde Motel Mozambique, Club Mozambique en Bazar Curieux op de kaart gezet. Alledrie festivals waar muziek, theater en beeldende kunsten naast elkaar bestaan. De stap naar Oerol was daarmee aantrekkelijk en logisch. Marcel Haug kent Harry van Nighttown, waar ook hij gewerkt heeft als programmeur. Marcel programmeert samen met Niels Post van VPRO’s Club 3Voor12 het popfestival Metropolis. Dit festival boekte namen als The Prodigy, The Strokes en Faith No More, nog voordat ze in Nederland doorbraken. Marcel heeft een goede neus voor opkomende bands. Harry en Marcel willen hun nieuwe muziekproducties niet alleen op de vertrouwde podia van Westerkeyn en het Groene Strand presenteren maar meer integraal onderdeel maken van de totale programmering. In de komende maanden brengen de heren een aantal keer een bezoek aan het eiland; onder andere om de akoestische mogelijkheden van duinpannen en boskommen te onderzoeken.

Straattheater Het straattheater wordt dit jaar geprogrammeerd door Lee Hayes, van oorsprong zelf straatartiest. Op uitnodiging van Oerol ventileerde hij zijn ideeën over het straattheater op Oerol. Nog in hetzelfde gesprek kreeg hij de baan aangeboden. Zijn loopbaan als organisator begon in 1989 voor de grote jaarlijkse meeting van de European Juggling Association. Daarna ging hij aan de slag bij het Oranjeboom Straatfestival in Rotterdam en voegde daar een internationale groep artiesten toe aan het programma. Een kwestie van collega’s uitnodigen voor Lee, want overal ter wereld treedt hij veelvuldig op. Hayes wil dat het straattheater een serieuze plek krijgt binnen de podiumkunsten. Dat is ook zijn insteek voor Oerol. Volgens Lee is de magie van het straattheater dat er vanuit het niets iets geweldigs ontstaat tussen artiest en publiek. Lee wil zorgen voor een goede en gastvrije atmosfeer. Dat is de bodem voor prachtige en ook meer onverwachte voorstellingen die niet alleen gesitueerd zijn in de twee straten in Midsland en West maar ook op De Westerkeyn, het Groene Strand en andere lokaties op het eiland. straatartiest aan de slag.

Nieuwe mediapartner voor Oerol Het festival heeft naast NRC en Omrop Frysl ¢n in de AVRO een nieuwe mediapartner gevonden. De AVRO is een publieke omroepvereniging die kunst en cultuur hoog in het vaandel heeft staan. De AVRO zal de 27e editie van Oerol crossmediaal registreren via haar platforms radio, podcast, televisie en internet. De AVRO werkt tijdens het Oerol Festival samen op het gebied van registraties en faciliteiten met Omrop Frysl ¢n en ook met Cultuurpodium.nl worden de mogelijkheden voor samenwerking in kaart gebracht maar daarover in een later stadium meer.

Kaartverkoop Na een succesvolle test in 2007 breidt Oerol de online kaartverkoop dit jaar uit. Voor bijna 50 voorstellingen zal 50% van de kaarten via internet te koop zijn. De overige 50% is op het festival bij de kassa te koop. Oerol start half mei met de online kaartverkoop en ook de speciale vriendenvoorverkoop zal blijven bestaan.

Hothouse Van 10 t/m 15 maart komen een twintigtal internationale festivals naar Terschelling voor een presentatie van nieuwe getalenteerde makers en voor een ontmoeting van artistieke festivaldirecteuren. Dit zogenaamde Hothouse is een activiteit van IN SITU, een Europese netwerkorganisatie van zes grote Europese festivals waar Oerol het Nederlandse kernlid van is. 'Wij werken dit jaar meer dan ooit op locatie, het eiland als podium wordt optimaal benut. Met plezier heb ik weer nieuwe plekken ontdekt die inspirerend hebben gewerkt voor onze kunstenaars. Oerol stelt het landschap centraal; locatietheater en landschapskunst krijgen hierdoor nieuwe impulsen. Steeds meer internationale collega’s zien Oerol dan ook als voorbeeld en als bron van inspiratie. Met die rol is Oerol dit jaar de perfecte gastheer van het Hothouse.'

Sponsors Een festival als Oerol zou absoluut niet kunnen bestaan zonder sponsors. Daarom is het wel eens goed ze hier eens met naam en toenaam te noemen. De hoofdsponsors van Oerol zijn Brand, NAM, Rederij Doeksen. Maar ook worden bijdragen ontvangen van het Ministerie van OCW, de Provincie Frysl ¢n, de Gemeente Terschelling, het VSB fonds, het Prins Bernard Cultuurfonds, de VandenEnde Foundation, Het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten+, Terschellinger ondernemers, de Vrienden van Oerol, Nomad, Flevodruk in Harlingen en de Walvis. Partner in natuur is vanzelfsprekend Staatsbosbeheer. Oerol - website


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.