Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUSICAL, VERWACHT

28 Februari 2008

Musicalklassieker Les Misérables na zeventien jaar weer te zien in Nederland

De cast van Les Misérables (foto Govert de Roos) Les Misérables in Nederland Erwin van Lambaart ging 81 keer naar Les Misérables
Door Mieke Kreunen met foto's van Govert de Roos en Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

Erwin van Lambaart kan over het algemeen een inspirerend verhaal vertellen over de producties die zijn bedrijf, Joop van den Ende Theaterproducties, op de planken brengt maar zo bevlogen als over Les Misérables heb ik hem zelden horen praten. Hij is er zelf 81 keer naar toe geweest, dat zegt genoeg. Maar niet alleen Van Lambaart is helemaal gek op deze musical want Les Misérables is een wereldwijd fenomeen dat vele internationale theaterprijzen won (waaronder acht Tony Awards en een Grammy voor het castalbum). De musical, gebaseerd op de wereldberoemde roman van Victor Hugo, was zeventien jaar geleden voor het laatst in Nederland te zien met o.a. Henk Poort, Danny de Munk, Paul de Leeuw, Joke de Kruijf, Ernst Daniel Smid, Vera Mann en Pia Douwes.

Het plan om Les Misérables weer te brengen dit jaar 'bekokstoofde' Van Lambaart samen met Rob Wiegman van het Nieuwe Luxortheater. Ze spraken na hun coproductie Drie Musketiers af om eens per vier of vijf jaar een klassieke musicalproductie te brengen exclusief voor het Nieuwe Luxor in Rotterdam. Ze waren het er snel eens over dat het Les Misérables moest worden en kozen voor een nieuwe generatie musicalacteurs in de cast. Carlo Boszhard en Marjolein Algera René van Kooten en Celine Purcell Jamai Loman en Suzan Seegers

Les Misérables staat nu al 22 jaar onafgebroken in Londen en met enorm succes. Ook in Nederland was Les Misérables het begin van de populariteit van het musicalgenre. De versie die nu in 2008 in Nederland gespeeld gaat worden gaat terug naar het origineel, zij het dat wat aanpassingen zijn gemaakt in speltempo van sommige scènes. In Nederland zal de van oorsprong Argentijnse regisseur Mariano Detry de regie op zich nemen. Hij is ook overigens verantwoordelijk voor de regie van de productie in het Londense West End.

Sir Cameron MackIntosh heeft de show op Broadway juist vorige jaar helemaal up to dat laten maken met nieuwe orkestraties en Seth Gaaikema heeft de versie van 1991 ook weer opgefrist met wat meer hedendaags en direct taalgebruik. De musical is er klaar voor en de cast staat ook te trappelen.

Het verhaal gaat over vooruit gaan in het leven en over het hoofd bieden aan de problemen die de samenleving en het lot op je pad heeft gebracht. De boodschap van Les Misérables is, aldus regisseur Detry, dat er hoop is ook al denk je van niet en dat er altijd een morgen is die de moeite waard is om er voor te vechten. De zon komt altijd weer op...

Sir Cameron Mackintosh spreekt wijze woorden tot de cast per video Regisseur Mariano Detry Het fotomoment

Tot slot van de perspresentatie werd door de cast het finalenummer gezongen van act I : 'One day more'. Jammer genoeg was dat voor de aanwezig verslaggevers en andere betrokkenen niet te zien maar alleen te horen want een wild leger duwende en trekkende fotografen had zich op de groep acteurs gestort en blokkeerden ieder uitzicht. 't Is jammer dat een bevlogen en geïnspireerde perspresentatie in zo'n onbehouwen chaos moest eindigen en dat de organisatie er niet voor koos de fotografen, die niet gehinderd werden door enig gevoel voor omstandigheden of sociale gêne, tot de orde te roepen.

Over de interviews die na de presentatie plaatsvonden en waarbij wij spraken met Carlo Boszhard, Suzan Seegers, René van Kooten en Marjolein Algera in een volgend artikel meer.

Les Misérables - website
Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.