Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: POP-ROCK

7 April 2008

'Girls in Crime' door Girls Wanna Have Fun

Girls Wanna Have Fun Mieke Stemerdink | Girls Wanna Have Fun Monique Klemann | Girls Wanna Have Fun
Door Paolo met foto's van Paolo en Mieke Kreunen (Klik voor vergroting)

Woensdagavond 26 maart vond in het Castellum Theater in Alphen aan den Rijn (net zoals 2 jaar geleden) de eerste try out voorstelling plaats (maar aan echte première voorstellingen wordt toch niet gedaan) van Girls in Crime. De aanvankelijk in 1990 als éénmalige gelegenheidsformatie door de zangeres Lies Schilp (artistiek leidster) opgerichte “meidengroep” Girls Wanna Have Fun, is inmiddels in de voorbije jaren tot een gedegen podiumact uitgegroeid.

In de vooraankondigingen veelbelovende aanbevelingen: “enerverend muziekspektakel”, “energieke aanstekelijke show met steeds wisselend repertoire”, een “spetterend en kleurrijk meidenfeest, het dak eraf van begin tot eind”.

De band vierde in 2005 haar 15 jarig jubileum met een optreden in de Melkweg te Amsterdam. De eerste echte theatershow ging in 2003 van start met als hoogtepunt een optreden in Carré. De band was in het verleden ook regelmatig te zien op diverse bekende festivals zoals Oerol, Dauwpop en Vondelpark Openlucht Theater. Neel | Girls Wanna Have Fun Frederique Spigt | Girls Wanna Have Fun Suzanne Klemann | Girls Wanna Have Fun

Ze waren ondertussen op 2 april jongstleden te gast bij Matthijs van Nieuwkerk in het programma De Wereld Draait door (nog te zien bij www. uitzendinggemist.nl). Aan het eind van het programma werd het nummer ‘Here Comes the Judge’ vertolkt met als leadzangeres Janice Williams en een kleine solo van Mieke Stemerdink. Het fragment geeft een goede indruk van de vitaliteit van de band en het spelplezier dat de ’dames’, zoals ze zichzelf thans plegen te noemen (een update van Girls zullen we maar zeggen), tijdens de optredens hebben. De groep is al jaren voltallig en eigenlijk is er geen ruimte meer voor nieuwe leden hoewel er gegadigden genoeg zijn, aldus Monique Klemann. Maar het is al moeilijk genoeg om met de huidige bezetting alle agenda’s op elkaar af te stemmen. Alle Girls hebben hun eigen carrières en beschouwen de theatertour als een heerlijk feestje hoewel er natuurlijk ook hard gewerkt moet worden. Daarom duurt de tournee ook maximaal (helaas maar) enkele weken.

Het nieuwe theatertour programma staat in het teken van de misdaad en is (toepasselijk) getiteld `Girls in Crime` en tot eind april 2008 in diverse theaters in het land te zien.

Misdaadverslaggever Peter R.de Vries praat de show aan elkaar door enkele op groot scherm vertoonde vooraf opgenomen videointermezzo’s. Hij kondigt het misdadige gezelschap voor het eerste nummer op zijn eigen welbekende wijze aan.

In de eerste set zien we vervolgens de misdadige girls rondlopen en -hangen in een louche nachtclub en worden nummers vertolkt als ‘Sympathy for the Devil’ (Stones), ‘Ma Baker’ (Boney M.) met Neel in een heus strak zwart leren SM outfit inclusief masker en natuurlijk weer een uitvoering van Queen, ditmaal ‘Killer Queen’. Het hierboven genoemde ‘Here Comes the Judge’ van Shorty Long, een old time traditional uit 1968, fungeert als sluitstuk voor de pauze.

Inge Bonthond | Girls Wanna Have Fun Manuëla Kemp | Girls Wanna Have Fun Fréderique Spigt | Girls Wanna Have Fun

Na de pauze zaten de Girls inmiddels opgesloten in de gevangenis en kwamen regelmatig zwart-wit streepjes voorbij. Manuëla Kemp bracht, opgesloten in een dwangbuis, een mooie versie van nummer ‘Jeanny’ (Falco) ten gehore van achter de tralies en omgeven door `witte jassen` terwijl Frederique Spigt, hoe kan het ook anders als onze enige eigen vrouwelijks Elvis, het nummer ‘Jailhouse Rock’ zong. Er werd door speciale (licht en mist) effecten en de tralies halverwege het een wat broeierige sfeer gecreëerd. Vooral de nummers waarin alle of de meeste Girls op het podium stonden spetterden het meest. In de tweede set verder nummers van Donna Summer (‘Hostage’) en ‘How You Gonna See Me Now’ (Alice Cooper) en als toegift nog een nummer van Michael Jackson: ‘Smooth Criminal’. De travestie-act Vera Springveer als vaste“Girl” ontbrak jammer genoeg op de eerste try-out avond.

De gehele avond maakte op mij wel een wat minder uitbundige indruk dan de voorgaande optredens, maar wellicht heeft dat ook met het gekozen thema te maken. Criminelen zijn immers over het algemeen eerder gebaat bij een onzichtbaar bestaan dan bij spetterende uitingen.

Eigenlijk waren alle Girls net zoals tijdens de voorgaande seizoenen gewoon goed, ook al gingen er - en dat hoort nu eenmaal bij een try-out - volgens de Girls zelf weer de nodige dingetjes mis. Het publiek (including me) heeft daar natuurlijk helemaal niets van gemerkt. Bovendien is dat net-niet-zo-gelikte juist de charme van de Girls. Al die verschillende meiden, outfits, stemmen, karakters, eigenlijk best een ’zooitje ongeregeld’ maken het juist zo leuk om naar te kijken.

Robbie Schmitz (op de achtergrond haalt Fré de tralies naar beneden) | Girls Wanna Have Fun Monique Klemann | Girls Wanna Have Fun Trotse Girls met hun boek samen met vormgevers van Buro Janse

Janice Williams had eigenlijk hoge koorts vanwege de griep, maar daar was tijdens de vertolking van het nummer ‘I’m Bad’ van L.L.Cool J. niets van te merken. R&B is haar op het lijf geschreven en de song werd dan ook weer zeer overtuigend neergezet.
Ook nu weer een welverdiende pluim voor de geluidstechnici, de sound was bijzonder goed en zeker voor een eerste try-out voorstelling. Mogelijk dat de goede akoestiek van het nieuwe Castellum Theater daar ook nog een positieve bijdrage aan heeft gegeven.

Wat mij betreft mogen dit soort muzikale feesten veel langer duren. Gelukkig zijn de Girls in hun voltallige bezetting nog diverse malen in het gehele land tijdens hun theatertour tot eind april a.s. te zien. Wederom een absolute aanrader dus!

Na afloop werd in de artiestenfoyer het eerste fotoboek van Girls Wanna Have Fun door de uitgever gepresenteerd aan de Girls. Van elke Girl zowel live performance foto’s, maar ook foto’s uit eigen archieven en geposeerde foto’s, gebundeld in een fraaie hard-cover soort graffiti styled luxe uitgave met beschermhoes. De meiden/ dames waren er aanvankelijk helemaal stil van en bleven er onder het genot van een wijntje maar in bladeren. Maar erg lang duurde de stilte natuurlijk niet. Hoe kan het ook anders: these girls are made to have fun!!!

Na afloop spraken we nog even met 'Opperkorenwolf' Lies Schilp. Luister hier naar de podcast.
Het fotoboek is hier te bestellen via Thieme Art Uitgeverij en sinds zaterdag 5 april verkrijgbaar. Kijk hier voor een preview.

Bezetting:
Zang: Lies Schilp, Inge Bonthond, Monique en Suzanne Klemann, Fréderique Spigt, Manuela Kemp, Mieke Stemerdink, Janice Willams, Neel, Robbie Schmitz (Vera Springveer was zoals vermeld (vanwege gezondheidsredenen) bij de eerste try outvoorstelling niet van de partij maar zal naar verwachting verder wel zeer regelmatig deelnemen aan de tournee).
Band: Marianne Stel (toetsen), Joyce Grimes (bas), Dalal Marouf en Astrid Akse (gitaar), Tessa Boonkamp (drums)

Girls Wanna Have Fun - website
Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.