Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: WERELDMUZIEK, JAZZ

8 April 2008

VEEL KIPPENVELMOMENTEN BIJ YAMIN LEVY IN HET BIMHUIS

Vlaggen van Angus Watt op Oerol
Door Rik van Boeckel met vervangend beeld (klik voor vergroting)

De Israëlische zangeres Yasmin Levy bracht onlangs het album Mano Suave op de markt met een aantal prachtige Sefardische liederen in de Ladino taal die tot op heden door de uit Spanje verdreven Sefardische joden in leven werd gehouden maar bijna niet meer gesproken wordt. Ze stelt zich ten doel die Sefardische liederen en de taal levend te houden. Dat legde Yasmin ook uit aan het publiek in het Bimhuis net zoals ze in het kort verhaalde over haar verblijf van drie maanden in Sevilla om de flamenco te leren. “Maar ik pretendeer nu niet een flamencozangeres te zijn, daar is veel meer tijd voor nodig” zei ze heel eerlijk. “Ik noem het Yasmin’s flamenco, een fusie tussen ladino en flamenco. In Israël wordt dat door sommigen niet gewaardeerd maar het weerhoudt me er niet van dit toch te doen.” Net zoals ze het ook aandurfde met de Arabische zangeres Natascha Atlas het titelnummer Mano Suave te zingen. Die was er niet bij in het Bimhuis maar dat nam niet weg dat het concert van Yasmin Levy voor veel kippenvelmomenten zorgde bij het muisstille publiek. Dat begon al bij het eerste nummer La Serena dat werd ingeleid door gitaar en fluit.

De Israëlische gitarist Yechile Hasson en de Armeense fluitist/klarinettist Vardan Hovanissian ondersteunden op uitmuntende wijze de klaagzang van Levy die me soms aan die van de Koerdische diva Aynur deed denken. Haar diepe slotuithaal kwam recht uit het hart. Bij Imre Kemro voegden de Ghanese bassist Miles Danso en percussionist Ishay Amir zich bij het gezelschap. De in Engeland wonende Danso is van oorsprong jazzbassist maar heeft bij Levy een meer dienende rol. Ook percussionist Amir beperkte zich op cajón en darbuka louter tot begeleiding. 

Levy bracht diverse nummers van haar laatste album zoals het heel Oosterse Si Veriash, Komo La Rosa, Una Hora, Mano Suave en Nani Nani. Tijdens Adio Kerida liet ze het publiek meezingen. Ze won het publiek niet alleen met haar prachtige invoelende stem maar ook met haar gevoel voor humor waarmee ze ook uiterst tragische nummers als Una Noche Mas introduceerde. Dit lied gaat over een vrouw van 60 die een relatie heeft met een 30 jaar jongere man. Maar die kiest uiteindelijk voor een andere vrouw. Ze vraagt hem om nog een laatste liefdesnacht. Dit was ook meteen het aangrijpendste lied van de avond waarin Yasmin zich helemaal gaf en het publiek ontroerde. Het ging door merg en been en niet iedereen hield het droog. In Una Noche Mas creëerde ze een hele bijzondere sfeer. Ze bracht op het podium een wereld tot leven die in feite niet meer bestaat, mysterieus, en mystiek bijna. Yasmin Levy trakteerde het publiek op twee toegiften waarvan de eerste zeker verraste omdat het een nummer is uit de flamenco film Vengo. Hierin wordt onder andere de muzikale verwantschap tussen de flamenco en de Arabo-Andalusische muziek van Noord-Afrika geschetst, een verwantschap die eveneens teruggaat tot de tijd dat de Moren in Spanje waren net als de Sefardische joden. Yasmin Levy sloot samen met Yechile Hasson af met het ingetogen Hecha a la Medida waarna het publiek huiswaarts keerde met het gevoel een heel bijzonder concert te hebben meegemaakt dat zonder meer fantastisch was ! Yamin Levy - website


Gebruikte Tags: , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.