Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: OPERA EN OPERETTE

27 April 2008

Alle drama van de wereld in Porgy & Bess

Porgy & Bess Porgy & Bess Porgy & Bess
Door Richard van de Crommert met foto's van Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

Het kan bijna nauwelijks iemand ontgaan zijn dat deze weken in Carré de opera Porgy & Bess op de planken staat, vertolkt door de New York Harlem Theatre die het in de originele versie uitvoert. Het is een indrukwekkende en vakkundig gemaakte voorstelling geworden, waar veel zorg aan besteed is. Alle drama van de wereld zit erin. Daarbij is het een prachtig schouwspel, gebracht door een gezelschap van meer dan 130 medewerkers dat staat een aantal keren als volledige groep op het podium van Carré. Dat is imponerend.

Het verhaal van Porgy & Bess is klassiek. Het speelt in Catfish Row, de havenwijk van Charleston en vertelt het verhaal de mooie Bess die een relatie aangaat met de kreupele bedelaar Porgy die zich voortbeweegt op een plankje met wielen. Bess heeft een wild leven geleid met veel cocaïne en vindt rust en een thuis bij Porgy. Alles lijkt pais en vree totdat Porgy door zijn rivaal Crown verweten wordt dat hij maar een halve man is, reden genoeg voor de kreupele man om in toorn te ontsteken en Crown te vermoorden. Porgy belandt in het gevang en Bess bezwijkt weer voor de drugs. Ze vertrekt naar New York. Als Porgy uit de gevangenis komt is hij ten einde raad dat Bess weg is. Klassiek is het moment waarop hij het ghetto wil verlaten en vraagt welke kant het op is naar New York. Een waar Romeo en Julia verhaal met echte liefde... Porgy & Bess Porgy & Bess Porgy & Bess

Eigenlijk is het jammer dat de jongere generatie nauwelijks meer iets weet van Porgy & Bess. Enkele van de aria’s zijn tijdloos, al vrees ik dat de jeugd niet verder komt dan het herkennen van It Ain’t Necessarily So, I Got Plenty Of Nothing en de jazzklassieker Summertime. Dat is des te meer jammer omdat het eerste gedeelte ook slecht verstaanbaar is. Daarmee is het verhaal voor wie het niet kent nauwelijks te volgen. Het zou geen overbodige luxe zijn de tekst in een vertaalbalk boven het podium te vertonen.

De volksopera heeft een fraai decor dat maar een paar keer een verandering ondergaat. Je dompelt je als bezoeker volledig onder in het vissersdorpje.

Volgens producent Henk van der Meyden wordt het stuk nauwelijks meer opgevoerd. Dat heeft te maken met dat de erven van zowel componist George Gershwin als schrijvers duo Dubose en Dorothy Heyward de rechten voor een uitvoering alleen verlenen als aan alle kwaliteiten wordt voldaan als het gaat om cast, orkest, kostuums en decors. Zo mag het stuk alleen door zwarte spelers worden uitgevoerd net als ooit bij de eerste opvoering. Het is prettig dat er zo nu en dan ook gelachen kan worden in de show. Het stuk gaat weliswaar over een onmogelijke liefde, maar de inwoners van Catfish Row, hebben humor genoeg met name in de tweede acte.

Porgy & Bess Porgy & Bess Porgy & Bess cast met BN-ers

Al ga je niet veel naar opera toch kun je zien dat aan deze opvoering veel zorg aan is besteed en dat het stuk van een ontroerende schoonheid is. Vooral de muziek van Gershwin is prachtig. Porgy & Bess is overigens niet alleen opera. Het stuk balanceert op de scheidslijn van opera en musical. In Amerika wordt het klassieke stuk dan ook een volksopera genoemd.

Prachtig hoe de twee hoofdrolspelers aan elkaar gewaagd zijn. Terry Cook is waanzinnig als de kreupele Porgy, maar hij speelt de rol dan ook al jaren. Cook zong de rol van de bedelaar al in de Scala in Milaan, La Fenice in Venetië in de Opéra van Parijs. De mooie Morenike Fadayomi is een fanastische Bess die loepzuiver zingt en die zowel de verleidelijke kant van Bess als het onzekere meisje in haar uitstekend neer weet te zetten.

Porgy & Bess is tot 13 mei te zien in Carré in Amsterdam waarna de productie te zien zal zijn in Antwerpen.

Porgy & Bess - website
Gebruikte Tags: , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.