Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: OEROL 2008, OEROL

18 Juni 2008

Night Bright Days van Hanneke de Jong (Shakespearience II)

Hanneke de Jong Hanneke de Jong Hanneke de Jong
Tekst en beeld van Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

Eén van de pareltjes van het Oerolfestival is de voorstelling Night Bright Days van Hanneke de Jong. Degenen die vorig jaar haar Shakepearience hebben gezien zullen daar niet verbaasd over zijn want ook daarmee wist ze grote indruk te maken op Oerol 2007. Hanneke de Jong maakte deze voorstelling in het kader van het Atelier Oerol waarin jonge makers in staat gesteld worden met ondersteuning van een team doorgewinterde professionals hun ideeën uit te werken en vorm te geven.

In de voorstelling worden universele thema's aangesneden aan de hand van Shakespeare's mystieke vraag over het zijn en het niet zijn. Ze vertelt over hoe het bij haar begon, de ontdekking dat ze ergens begon en ergens ophield, een inzicht dat de wereld meteen verdeelt in een ik en een niet-ik. Maar ook de niet-ik zit in het ik omdat je het waarneemt, ruikt, proeft en hoort. De vraag is wat waar is en wat niet. Wat bestaat en wat niet en of het alles is of niets.

Hanneke de Jong Hanneke de Jong Hanneke de Jong

Hanneke de Jong neemt haar publiek mee op haar zoektocht naar de antwoorden op al die vragen die hoogdravend lijken maar in de wereld van De Jong heel toegankelijk en tastbaar worden. Dat heeft te maken met de heldere en zuivere manier waarop ze zichzelf neerzet in relatie tot ons, haar publiek. Ze vertelt ons haar muzikale beeldverhaal met behulp van een aantal door haarzelf geschreven en gezongen songs en videoprojecties van filmmaker Jonas de Witte. Ze wordt begeleid door haar inspiratiebron Shakepeare die vertolkt wordt door Jaap Berends die bovendien de muzikale ondersteuning  en de geruisloze changementen in het decor voor zijn rekening neemt. Een decor dat overigens geniaal in elkaar zit.

Iets dat bij binnenkomst lijkt op een projectiewand blijk namelijk een witte box met verwijderbare en neerklapbare wanden te zijn waar bovendien ook vloeren en plafond van kunnen scharnieren en bewegen. Op alle witte vlakken van deze box worden werkelijk schitterende projecties getoond. Het jasje dat ze bij zich heeft is bijvoorbeeld niet alleen fysiek maar ook nog als projectie aanwezig en zelfs De Jong blijkt niet alleen in drie maar ook in twee dimensies te bestaan. Dat maakt de grens tussen ik en niet-ik wel erg een erg spannend vraagstuk.

Hanneke de Jong Hanneke de Jong Hanneke de Jong

Niets is wat het lijkt bij De Jong en what you get is a lot more than what you see. Veel stof om over na te denken dus en ook daarvoor is gelegenheid in de voorstelling als er een moment van bezinning en reflectie wordt gecreëerd op een speciaal daarvoor ingerichte plek. Hierna is de cirkel rond want krijgen we het antwoord op de laatste vraag namelijk wie hier nou de toeschouwer is van wie.

Ik heb werkelijk genoten van deze voorstelling, zoals ik al eerder zei een pareltje. Het is zonde en bizar dat een jong talent als Hanneke de Jong zo weinig in de theaters te zien is. Daar moet wat mij betreft echt snel wat aan veranderen want deze maakster heel wat te melden en weet dat te doen op een manier die velen ontroert en raakt. Dus programmeurs opgelet!!!

Concept: Hanneke de Jong / Jonas de Witte.
Actors/performers: Hanneke de Jong, Jaap Berends.


Gebruikte Tags: , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.