Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: OEROL 2008, OEROL

1 Juli 2008

Tsjechov bij de bushalte

Tsjechov bij de bushalte Tsjechov bij de bushalte Tsjechov bij de bushalte
Tekst en beeld van Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

Wie het verhaal van de Drie Zusters van Tsjechov kent weet ook het thema: de zussen willen naar Moskou maar ze komen er niet toe om te gaan. Suzan Boogaard en Bianca van der Schoot maakten een bewerking van het klassieke stuk van de Russische meester die zich afspeelt bij een bushalte.

De bushalte ligt aan een boerenweggetje bij een weiland. Als de bus aan komt rijden zien we in de verte drie vrouwen komen rennen, worstelend met hun koffers. De buschauffeur ziet ze niet of wil ze niet zien en trekt weer op, lang voordat de vrouwen de halte bereiken. Maar ze hebben besloten te gaan dus verschansen ze zich bij het haltebordje met al hun spullen.

Net als in het oorspronkelijke stuk van Tsjechov is er van alles gaande tussen Masja, Olga en Bianca dat voornamelijk gaat over kleine voorvallen of irritaties uit hun saaie bestaan. Tussendoor komt Irina's vriend Willie af en toe voorbij, één keer met een kado voor haar (eveneens een verwijzing naar het origineel waarbij Irina's verjaardag gevierd wordt).

Tsjechov bij de bushalte Tsjechov bij de bushalte Tsjechov bij de bushalte

Veel gebeurt er niet in het leven van de zusters maar toch wordt het stuk nergens vervelend. Boogaerdt en Van der Schoot bedienen zich een aantal malen van gemakkelijke effecten om de lach op te roepen maar dat stoort de voorstelling niet. Onder al die kolder en hilarische momenten blijft de tragiek van de drie zussen steeds onder de oppervlakte zichtbaar: het wel willen maar niet durven, een aanloopje nemen met veel bravour en dan toch niet springen.

Door het gedoe van de drie vrouwen missen ze ook nog de volgende bus en terwijl ze hun onderling gekibbel voortzetten komt er een strakke bak met drie jongens aangereden over het landweggetje. De mannen parkeren hun auto even voor bij de bushalte en stappen uit, nonchalant hangend over de portieren van de auto.

Als de bus komt voelen we allemaal al aan wat er gaat gebeuren hoewel we het niet kunnen zien omdat de bus er voor staat. Als deze optrekt blijkt onze vrees waarheid, de zusters staan er nog. Zo even later blijkt voor niks want de mannen stappen in de auto en rijden weg, de zusters en hun verlangens alleen achterlatend terwijl de bus langzaam verdwijnt in het landschap.

Tsjechov bij de bushalte Tsjechov bij de bushalte Tsjechov bij de bushalte

Ik heb zeer genoten van deze voorstelling die perfect de essenties van Tsjechov's werk weet neer te zetten in vertaalt naar een locatie op Terschelling. Saillant detail is nog wel dat op de achtergrond, ver achter het weiland en het volgende weiland de vrolijke kleuren van het festivalterrein De Westerkeyn zichtbaar zijn als een beeld van de onbereikbare grote stad waar de zusters zo naar verlangen maar waar ze nooit terecht zullen komen.

Idee en spel: Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot. Spel: Judith Lodewijks. Regie: Maarten Lok. Dramaturgie: Frederieke Vermeulen. Kostuums: Judith de Zwart. Productie: Helen Basten. Organisatie: Theaterzaken Via Rudolphi


Gebruikte Tags: , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.