Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: POP-ROCK

13 December 2008

ALTER BRIDGE rockt in de HMH

Alter Bridge Alter Bridge Alter bridge
Door Michaela Meijer met foto's van Govert Driessen
Alter Bridge gezien in de Heineken Music Hall op 7 december

Iedereen heeft zo zijn of haar voorkeuren en favorieten wat muziek betreft. Zo prijkt bovenaan mijn “favorieten-lijstje” al jaren op eenzame hoogte singer/songwriter en gitarist Jeff Buckley. En ik vermoed dat hij daar de rest van mijn leven op eenzame hoogte zal blijven staan. Helaas leeft de beste man niet meer, met als logisch gevolg dat ik hem nooit live zal zien optreden.

Om een stemkunstenaar als Buckley ooit te kunnen overtreffen, zal diegene toch echt van verdomd goede huize moeten komen, maar………ik heb er één gevonden!! Zijn naam? Myles Kennedy. Zanger van de Amerikaanse rockband Alter Bridge. 

Alter Bridge, opgericht door Mark Tremonti (lead-guitar), Brian Marshall (bass) en Scott Phillips (drums), allen voormalig leden van de band Creed en Myles Kennedy (lead vocals, rhythm-guitar), voormalig lid van The Mayfield Four.

Het eerste album “One Day Remains” komt uit op 10 augustus 2004 en bereikt de gouden status in de V.S. Blackbird, het tweede album, wordt vervolgens uitgebracht op 9 oktober 2007. De tour die hierop volgt brengt de band naar alle uithoeken van de V.S. en Europa, met als één na laatste concert het concert in de Heineken Music Hall Amsterdam op 7 december 2008.

In het voorprogramma staat de schotse rockband Logan. Eigenlijk ben ik nooit zo van de voorprogramma’s. Een voorprogramma betekent dat je nog langer moet wachten op waar je voor gekomen bent. En als een voorprogramma dan ook nog eens niets voorstelt, dan duurt het wachten nog langer. Zo niet bij Logan. Zij zijn wat je noemt een fijne opwarmer voor Alter Bridge. Het dak wordt er qua geluid bijna afgeblazen, zo hard. Een vader en zoon, die voor mij staan, besluiten toch voor alle zekerheid maar even oordopjes te kopen. Absoluut geen overbodige luxe, want wat een enorme bak geluid. Desalniettemin, ondanks het snoeiharde geluid was Logan een fijne band om te zien en te horen. De zanger hield feeling met het publiek en benutte het podium volledig, van voor naar achter, van links naar rechts…..

Zijn stem deed me zo nu en dan denken aan Eddie Vedder (Pearl Jam) en wat vaker aan Ian Astbury (The Cult). Helaas werd zijn stem aan het eind van het optreden wel minder krachtig. Al met al een goed voorprogramma. Het publiek was opgewarmd, de horned hands al veelvuldig de lucht in gestoken, tijd voor Alter Bridge!!

Alter Bridge Alter Bridge Alter Bridge

De aankondiging viel ten deel aan Jan-Chris de Koeijer (zanger van de Nederlandse metalband Gorefest). De Koeijer trapt het feestje af met de mededeling dat vanavond een bijzondere avond wordt. Alter Bridge had namelijk besloten om zijn live dvd-opnamen deze avond in Amsterdam te laten plaatsvinden. Wij Nederlanders zijn immers het leukste en beste publiek van de hele wereld. En of we dat dan wel even in alle hevigheid wilden laten zien vanavond.

Het podium is nog donker, een spooky muziekje vult de Heineken Music Hall, het publiek juicht. En daar zijn ze dan: Alter Bridge, eindelijk!! Ze openen met het nummer Come to Life van het album Blackbird. De meningen zijn verdeeld onder de fans over de kwaliteit van deze opening. Het nummer zou te snel zijn gespeeld, waardoor het niet helemaal goed uit de verf kwam. Doch, het weerhoudt het publiek er niet van om uit zijn dak te gaan. De mannen ogen ietwat nerveus en dat klinkt een beetje door in de kwaliteit van het spel. Niet zo vreemd overigens dat ze nerveus zijn. Er dient immers een live dvd opgenomen te worden, welke toch een visitekaartje voor de band en zijn muziek zal zijn. De camera’s zijn in grote aantallen aanwezig op het podium, voor het podium en in de zaal aan van die enorme armen, die rakelings over de hoofden van het publiek zwaaien.

Ik vergeef ze hun nervositeit en geef me compleet over aan de muziek. Find the Real van het eerste album One Day Remains wordt ingezet, de stap naar een geweldig concert is gezet and the crowd goes ballistic! Kennedy toont in meerdere nummers zijn diversiteit aan geniale stemsoorten. Die man heeft, ondanks de zenuwen, een gouden keeltje.

Een rustpunt in de show, na flink uitgepakt te hebben met het wat ruigere werk, vinden we in het prachtig ingetogen gebrachte nummer Watch over You. De mobieltjes en aanstekers gaan de lucht in en Kennedy brengt loepzuiver het nummer ten gehore. Het publiek kijkt, staat stil en geniet. Hoe briljant is het dan om vervolgens het scheurende en keiharde nummer Ties that Bind te spelen? Zo briljant dat het publiek direct weer in beweging komt en de Horned Hands in grote getale te zien zijn. De mannen op het podium genieten zichtbaar en Tremonti toont aan de lopende band zijn enorme vingervlugheid op zijn gitaar. Ongelooflijke precisie en vakmanschap, onder vele fans een ware gitaargod genoemd.

Blackbird, van het gelijknamige album, is vervolgens wederom een waar kunstwerkje, met een solo van Tremonti én een solo van Kennedy. Met spanning wacht ik de hoge noot aan het eind van het nummer af. Bijzonder detail is namelijk dat Kennedy op het album Blackbird in dit nummer de hoge F# (F#4) voor 31 seconden weet vast te houden. Geniale stem- en tooncontrole!! Helaas, die 31 seconden zaten er niet in deze avond live, maar de hoge noot is altijd nog langer dan menig mens zuiver zou kunnen volhouden.

In Loving Memory, een voor Alter Bridge belangrijk nummer, wordt vervolgens ingezet. Geschreven door Tremonti na het overlijden van zijn moeder en daardoor een eerbetoon aan zijn moeder en aan iedereen die niet langer meer bij ons is. Het nummer wordt klein, gevoelig en vol passie gebracht. Er zullen ongetwijfeld wat tranen zijn weggepinkt, zo mooi en ingetogen. Het concert wordt tenslotte zogenaamd beëindigd met het nummer Open Your Eyes. Ik zeg zogenaamd, want uiteraard kwam er nog een toegift. In deze toegift zelfs twee aangename verrassingen.

De eerste verrassing bleek het spelen van het nummer New Way to Live. Een nummer dat op geen van beide cd’s staat, maar een b-kant is. Waarom, vraag ik me af. Dit nummer hoort wel degelijk op een cd, bereikbaar voor iedereen, want oh oh oh, wat een schoonheid van een nummer. Op momenten deed het me denken aan The Cure, dat melancholische. De tweede verrassing was de cover van Robert Johnson, Traveling Riverside Blues, door Kennedy op zijn “Dean Resonator”. Wat een performance! De zin: “you can squeeze my lemon till the juice runs down my leg”, zal ik nooit meer vergeten. Kennedy pakt het publiek compleet in. “When you see my foot tappin, I wanna see you clappin” en daar gingen de handjes, het hele nummer lang.

De avond werd uiteindelijk echt afgesloten met het nummer Rise Today van het album Blackbird. Een waardige afsluiter…..al hadden ze van mij nog wel even door mogen gaan.

Een ware run ontstond er vervolgens op de merchandise, waar veel artikelen in no time waren uitverkocht. Alter Bridge heeft deze avond goede zaken gedaan in Amsterdam, dat moge duidelijk zijn. Dit was absoluut een topavond!! Een persoonlijk hoogtepunt voor mezelf dit jaar en had ik een cijfer moeten geven dan kreeg Alter Bridge van mij een dikke 9!!


Gebruikte Tags: , ,

=================

gravatar for marieke

het was inderdaad echt super ! :D dit blijft me echt altijd bij

marieke - 17-12-’08 21:28

gravatar for Annemieke

mij ook!!!

Annemieke (E-mail ) - 02-01-’09 17:19


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.