Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: POP-ROCK

8 Januari 2009

Laatste Numoonfest editie weer smakelijke variatie

Ntjam Rosie Pan Africans La Melodia
Door Serge Julien en Jeroen van der Ent. Foto's Eric van Nieuwland
Numoonfest gezien in Lantaren/Venster, Rotterdam op 27 en 28 december 2008. 

In het laatste weekend van december heeft de vierde en tevens laatste editie van het Numoonfest plaatsgevonden in het Rotterdamse Lantaren/Venster. Twee dagen vol met nujazz, soul, balkanbeats, hiphop, rock, dub, video, dance, film, worldmusic. De laatste keer omdat de subsidie is stopgezet door de gemeente vanwege te weinig diversiteit in de programmering. Bedoelde de gemeente dat er te weinig mainstream bands waren? Numoonfest staat juist bekend om de mix van lokale bands en internationale underground acts bewegend binnen een mix van uiteenlopende stromingen. Daarnaast is het altijd een gemoedelijke sfeer.

De eerste act, Ntjamrosie, is een bekende van Cultuurpodium. Ze brengt een warme mix van soul, pop en jazz die zij zelf omschrijft als "Bulu soul". Ze heeft geen moeite om het publiek op te warmen op de winterse avond. Diep gaat ze bij het laatste nummer Bia Yon dat gaat over haar oma die haar altijd een superstar heeft genoemd. “Het is belangrijk om iemand te hebben die altijd in je gelooft”, zegt ze me met een grote glimlach.

Op hetzelfde podium staat even later een groep die zich Pan Africans noemt. Rotterdammers met een liefde voor pure hiphop met rebelse rhymes, positieve beats en veel energie. Hun inspiratiebronnen zijn revolutionairen uit de muziek en zwarte bewegingen als Marcus Garvey, Gil Scott-Heron en Fela Kuti. De heren zien er “hiphop” uit met hun dreads en baggy kleren en ze zetten een dynamisch optreden neer. Ze worden begeleid door DJ 360, een percussionist, een saxofonist en een keyboardspeler. Ook de host van de avond, Colonel Red, doet mee en laat even horen dat ook hij over een goede stem beschikt.

La Melodia Pan Africans Jodymoon

Stoma speelt een mix van metal, jazz, noise en funk in afwijkende maatsoorten. Het is een soort freakshow waarbij de bandleden met geverfde gezichten hun crossover muziek ten gehore brengen. De gitarist ziet er uit als een mix van The Joker uit Batman en Flea van de Red Hot Chili Peppers.

In de foyer staat Babar Luck uit Londen. Deze opvallende happy hippie moslim broeder verkondigt liefde en vrede op reggae en dub ritmes. Op blote voeten en gekleed in een djelebba weet hij het publiek te boeien met zijn teksten en gitaarspel en op ieders gezicht een glimlach te toveren met zijn optreden.

In de grote zaal weten MC Melodee en DJ/producer I.N.T. oftewel La Melodia de mensen aan het dansen te krijgen met hun rauwe hiphop. Melodee is een klein energiek en brutaal dametje met een grote stem en sterke flow. Met grapjes en provocatieve teksten weet ze het publiek te bespelen.

Ruimte om te dansen is er ook en de buren liggen er niet van wakker. In de silent disco zaal danst men tot in de kleine uurtjes op een omgevingsvriendelijke wijze en geven de mannen van Polycorn de dansers en danseressen een mooie VJ show.

De zondag begint meteen verrassend met een optreden van Lavalu. Het prettige gezicht en de motor achter deze groep is Marielle Woltring. Tijdens Numoon is zij zonder band en zijn haar stem en pianospel de ingrediënten voor indringende en meeslepende liedjes die ze ten gehore brengt. Het dromerige stemgeluid doet soms denken aan Sarah McLachlan maar herbergt ook hier en daar iets van het eigenzinnige van Björk. Muzikaal beweegt het geheel tussen pop en jazz dat zodanig boeit dat het optreden van begin tot eind overtuigt. Een talent om in de gaten te houden. 

De tweede smaakmaker is het concert van het uit Maastricht afkomstige Jodymoon. Zangeres en toetsenist Digna Janssen en gitarist Johan Smeets hebben inmiddels twee albums op hun naam staan waarvan begin dit jaar Never Gonna Find It In Another Story onder gunstige kritieken op de markt is verschenen. De live formatie wordt vaak aangevuld met een bassist en drummer maar op Numoon zijn het Janssen en Smeets die als duo de songs opvoeren. De muziek is on-Nederlands sterk met een behoorlijke dosis passie. Hoewel met z’n tweeën zetten Janssen en Smeets een vol geluid neer met krachtige vocalen van Janssen, soms voorzien van Smeets’ achtergrondzang ingevuld met de fijne klanken van een Wurlitzer en lekker klinkende gitaarpartijen. Jodymoon verdient de erkenning van een groter publiek en zou bij voldoende aandacht nog weleens ver kunnen komen.

Sabrina Starke La Melodia Pan Africans

Ze timmert al een aantal jaren aan de weg maar sinds afgelopen oktober gaat de trein dan eindelijk op volle kracht voor Sabrina Starke. Haar debuutalbum Yellow Brick Road dat aanvankelijk in eigen beheer is uitgebracht werd kort daarna opgepikt door het wereldberoemde platenlabel Blue Note die Starke meteen in huis heeft gehaald. Recentelijk heeft ze opgetreden als support act voor Estelle en nog veel uitdagender: Dionne Warwick. Inmiddels is ze begonnen aan een tour die haar tot ver in maart langs alle bekende clubs zal voeren. Vanavond staat ze in haar thuishaven voor een enthousiast publiek in de grote zaal van de Lantaren. De uur durende set bevat overtuigend uitgevoerde songs van haar album. Starke neemt je met haar donkere warme stemgeluid mee terug in de tijd dat soul nog echte soul was met nummers als Foolish en You Are My Love. Kippevelopwekkend zijn nummers als My King en Yellow Brick Road. Het souldebuut van het jaar!

De gemeente zou zich nog eens goed achter de oren moeten krabben want met Numoonfest gaat een artistiek evenement verloren waar in de afgelopen vier jaren onder een laagdrempelige sfeer een hoop uiteenlopende muziekstijlen en podiumkunsten de revue hebben gepasseerd.


Gebruikte Tags: , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.