Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

3 April 2009

Inspirerend concert Benjamin Herman en band

Jules Deelder Benjamin Herman & band Benjamin Herman & band
Tekst en beeld van Henry Krul (klik voor vergroting)

Af en toe kom ik hier in mijn woonplaats Amersfoort in het lokale poppodium De Kelder. Weliswaar zit het podium in afwachting van een nieuw te bouwen pand op een tijdelijke lokatie maar ook deze huidige plek is niet verkeerd. De Kelder wordt vooral veel door jongeren bezocht maar ook 30-plussers kunnen hier goed aan hun trekken komen. Onlangs trad Benjamin Herman, altsaxofonist, best geklede man van 2008 (aldus Esquire) en voorman van de New Cool Collective, op met een kleine band bestaande uit  Jesse van Ruller  (gitaar), Martijn Vink (drums)  en Carlo de Wijs (Hammond B3).

Het toegestroomde publiek was deze keer vooral 30+ maar misschien meer 40+. Vooral jazzliefhebbers, schat ik in.
Nou, die kwamen, als ik op mezelf afga, flink aan hun trekken. De mannen op het podium hadden er flink zin in. Benjamin Herman, als altijd strak in het pak gestoken, blies er flink op los. Echter ook zijn companen wisten van wanten. Eenieder kreeg regelmatig de gelegenheid te excelleren. Een lust voor oog en oor.

Ik was behoorlijk onder de indruk. Onder de indruk van het spelplezier, de energie en muzikaliteit die de heren ten toon spreidden. Ik werd verrast door het hammondspel van Carlo de Wijs en ging eens goed kijken hoe hij zijn enorme instrument bespeelde. Ik ben niet een kenner en was dus ook verrast door de mate waarop hij naast de reguliere toetsen ook met zijn (blote) voeten de voetpendalen intensief bespeelde. Herman lichtte toe dat Carlo dus ook de baspartij (met zijn voeten) voor zijn rekening nam. Fijn om te weten.

Benjamin Herman & band Benjamin Herman & band Benjamin Herman & band

In de pauze tussen de twee sets nam Jules Deelder het roer over. Deelder, jazzkenner bij uitstek, hield de menigte wakker met strakke jazzmuziek. Geen gedichten of voordrachten maar lekkere plaatjes. En welkome “pauzeact”.
En zoals dat altijd zo gaat werd het optreden na het intermezzo met Deelder weer fris hervat.

Echter thuisgekomen bleef het intense vette geluid van die Hammond B3 me bij. Nieuwsgierig als ik ben, ben ik gaan googlen. Zo kwamen ook op de namen van grote Hammond B3 spelers zoals Jimmy Smith, Dr Lonnie Smith (geen familie), Barbara Dennerlein maar ook Booker T Jones (die laatste kende ik wel). Na wat muziek van deze grootheden beluisterd te hebben was ik overstag. Daar moest ik cd’s van hebben. Een zo geschiedde. Inmiddels is mijn cd-collectie aardig uitgebreid met lekkere jazz (met tuurlijk hammond B3 begeleiding)

Een concert met Benjamin Herman dat onverwachts eindigt in een zoektocht naar goede Hammond muziek. En dan bedoel ik met alle respect geen Klaus Wunderlich. Wie had dat verwacht?

By the way. Gedurende de gehele maand april tourt Benjamin Herman met de New Cool Collective en Jules Deelder langs de Nederlandse poppodia. Een aanrader!!Een andere aanrader is Torenpop. Op zaterdag 13 juni in Amersfoort. Line up n.n.b. maar wordt t.z.t. gepubliceerd op de site van De Kelder.

Interessante links:
Hyves Benjamin Herman
Jesse van Ruller
Carlo de Wijs
Podium De Kelder
Jimmy Smith


Gebruikte Tags: , , , ,

=================

gravatar for Stijn

Donderdagavond was REd Bull Soundclash in LuxorLive Arnhem, met t NCC dat t opname tegen Nobody Beats the Drum. Groovende jazz tegen slepende snoeiharde technobeats. Gedenkwaardige avond, en erg mooi om Luxor voor zo’n avond te zien vollopen. Graag meer!

Stijn (E-mail ) (URL) - 03-04-’09 09:48


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.