Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: NIEUWS, TONEEL

16 April 2009

Ik ben Nietzsche! als reading in het theater

Ik ben Nietzsche!

Ik ben Nietzsche! is het eerste deel van de Trilogie van de Waan, drie nieuwe Nederlandse stukken van Kiek Houthuijsen en Ton Vorstenbosch, over drie vrouwen en hun verdwaasde geloof in het nazisme. De drie stukken laten op luchtige, toegankelijke wijze het gevaar zien van antisemitisme, racisme, discriminatie en het gebrek aan authentiek denken.

Kiek Houthuijsen en Ton Vorstenbosch schreven dit historisch toneelstuk over Elisabeth Nietzsche, de zus van de grote denker. Elisabeth verdraaide Nietzsche’s theorieën tot antisemitische propaganda (ze koppelde onder andere het begrip Ubermensch aan het Germaanse ras) en leverde dit aan de nazi’s uit.

Elisabeth verwoordt in het stuk hoe een groot gedeelte van het volk toentertijd dacht. Haar gebrek aan authentiek denken afgezet tegen het populisme van nu maakt Ik ben Nietzsche! verrassend actueel. Het stuk is puntig en scherp geschreven en wordt op een luchtige manier verteld. Het is voor iedereen te begrijpen en kent volop hilarische momenten. Want lachen, zelfs om Nietzsche, kan en mag!

Van 1 april t/m 27 mei 2009 wordt dit historische stuk als reading in het theater gebracht. In een reading wordt een stuk gelezen, en ook een beetje gespeeld. Het is de meest pure vorm van het brengen van een theaterstuk. Het bijwonen van een reading biedt een unieke gelegenheid om een kijkje in de toneelkeuken te nemen. In ieder geval ziet en hoort het publiek de beide auteurs, Kiek Houthuijsen en Ton Vorstenbosch. De overige drie leesplekken worden ingevuld door een wisselende cast van drie acteurs (o.a. Bill van Dijk, Peer Mascini, Titus Muizelaar, Gerardjan Rijnders, Nettie Blanken, Marle Brouwer, Gonny Gaakeer, Cox Habbema, Trudy de Jong, Debbie Korper, Saskia Rinsma, Arnoud Bos, Martijn Fischer, Fabian Jansen, Arjan Schoolderman en Waldemar Torenstra).

Ik hield van Hitler is het tweede deel van de Trilogie van de Waan. In de tweede voorstelling draait het om de relatie tussen Winifred Wagner en Adolf Hitler. Winifred, schoondochter van de componist Richard Wagner, ontkende tot haar dood dat Hitler verantwoordelijk was voor de grootste misdaad van de vorige eeuw. Zij hielp Hitler in de jaren twintig voet aan de grond te krijgen in de culturele wereld, waardoor hij ook via kunst en cultuur het nazisme kon promoten.

Pierre Bokma, Frank Lammers en Peer Mascini zijn drie van de acteurs die volgend jaar (Het stuk gaat in april 2010 in première) de rol van Adolf Hitler gaan vertolken. Ook Cees Geel, Kees Hulst, Titus Muizelaar, Han Romer en Helmert Woudenberg kruipen in de rol van Hitler. Elke avond speelt één acteur uit deze poule het beruchte personage. Daarnaast staan elke avond de twee schrijvers, Kiek Houthuijsen en Ton Vorstenbosch, en nog twee andere acteurs op het podium.

Ik ben Nietzsche! was in het voorjaar van 2007 te voor het eerst te zien in De Hollandsche Schouwburg te Amsterdam. Het was voor het eerst sinds 65 jaar dat op deze historisch beladen plek weer toneel ten gehore werd gebracht. Van 1942 tot 1943 werd De Hollandsche Schouwburg immers gebruikt als deportatieplaats voor joden.
Bezoekers van de voorstelling krijgen dan ook op vertoon van hun plaatsbewijs € 3,- korting op de entree van het Joods Historisch Museum te Amsterdam (normale prijs € 7,50) en kunnen kosteloos de Hollandsche Schouwburg bezoeken tijdens de openingstijden (11.00-16.00 uur).

Meer info op www.toneelfabriek.nl | www.bostheaterproducties.nl


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.