Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: POP-ROCK

20 April 2009

Het Goede Doel voor het goede doel

Henk Westbroek Henk & Henk Henk Temmink
Door Michaela Meijer met foto's van Berbera van den Hoek (klik voor vergroting)

Dat een serieus onderwerp kan uitmonden in één groots feest bewees Het Goede Doel zaterdag 11 april 2009 in Ahoy Rotterdam. 

Als afsluiting van de zeer succesvolle theatertournee organiseerde IT-staffing, één van Nederlands grootste IT-detacheerders, een benefietconcert voor het goede doel door Het Goede Doel. Al sinds 2005 werkt de IT-staffing groep samen met St. Viafrica. Een stichting die onderwijsorganisaties in Afrika ondersteunt bij het gebruik en beheer van ICT. In 2007 sloeg IT-staffing de handen ineen met Het Goede Doel. Zij brachten het album “Gekkenwerk” uit en IT-staffing financierde en plaatste het album gratis ter beschikking op internet.

Bij het downloaden van dit album kon overigens ook gekozen worden voor het doen van een donatie, die vervolgens in z’n geheel ten goede zou komen aan Stichting Viafrica. Ook de opbrengst van de kaartverkoop van het benefietconcert zou in z’n geheel ten goede komen aan Stichting Viafrica. Het Goede Doel sponsort het goede doel, een betere woordspeling is er in dit geval niet te bedenken.

Het Goede Doel werd in 1978 opgericht door Henk Temming en Sander van Herk. Wat later dat jaar werd Henk Westbroek bij de band gehaald. Na diverse bandwijzigingen verscheen dan in 1982 de eerste single “In het leven”. In datzelfde jaar bereikt het nummer “Gijzelaar”de 28e plaats in de top 40 en vanaf dat moment is Het Goede Doel niet meer weg te denken uit de Nederlandse popgeschiedenis. Verder kennen we Henk Temming natuurlijk ook als jurylid van het RTL4 programma X factor en kennen we Henk Westbroek…………ja, waar kennen we Henk Westbroek niet van? Hij is socioloog, liedjesschrijver, zanger, politicus, kroegeigenaar, dj, televisiepresentator en ga zo nog maar even door.

Alderliefste Hans Vandenburg Frank Boeijen 

En deze 2 drukbezette mannen, Henk en Henk, gaven op 11 april 2009, een bijzonder benefietconcert in Ahoy. Ruim 5000 kaarten waren er verkocht. Helaas geen uitverkocht concert, maar dat mocht de pret niet drukken. De avond zou namelijk niet alleen opgevuld worden door Het Goede Doel. Nee, zij hadden ook wat vrienden uitgenodigd. Drie en een half uur Het Goede Doel met vrienden, de tijd zou voorbij vliegen. 

De avond werd afgetrapt door Het Goede Doel met het nummer “net zo lief gefortuneerd” van het album Mooi en Onverslijtbaar uit 1986. Dat er echt fans in de zaal stonden en zaten had ik gelijk al in de gaten, zoveel mensen die meezongen met dit voor mij onbekende nummer. Het meezingen met het 2e nummer ging iets moeizamer. “Emigreren” van het nieuwe album Gekkenwerk zat er klaarblijkelijk nog niet helemaal in.  Maar gelukkig werden de nieuwe nummers veelvuldig afgewisseld met het oudere en bekendere werk van de mannen.  

De eerste vrienden die op het podium verschenen deze avond waren de mannen van de band Alderliefste. Op meest sublieme wijze speelden zij de nummers “Une Belle Histoire/Een mooi verhaal”en de hit uit 2005 met Ramses Shaffy en Liesbeth List: “Laat me/Vivre”. Een waar rustmomentje, maar een oh zo mooi rustmomentje. Die Alderliefste is zo gek nog niet! Na deze 2 fijne liedjes is het weer de beurt aan Het Goede Doel en zo verloopt min of meer de hele avond. Het Goede Doel, vrienden, Het Goede Doel, vrienden etcetera, al dan niet samen spelend. 

Maar wie waren dan al die vrienden? Dat zal ik u vertellen. Zo werden wij vereerd met een optreden van Hans Vandenburg (Gruppo Sportivo) die er samen met de dames van de Bombita’s een waar spektakel van wist te maken. En Frank Boeijen…..ja, Frank Boeijen, zo mooi! Met zijn “De Verzoening” en “Kronenburger Park”. Een absoluut kippenvelmoment. Ook George Kooijmans gaf acte de presence en speelde samen met Henk Westbroek het nummer “Waar ze loopt te wandelen” en alleen het nummer “Weekend Love”. Een nummer uit 1979, een klassieker waar het publiek compleet los op ging.

Henk&Henk&Frank Syb van der Ploeg Henk&Henk&Ruud

Tussen de livegasten door worden we vervolgens verrast met het nummer “Weg uit Utrecht”. Een liedje van Het Goede Doel samen met Spinvis en Herman van Veen. Helaas waren deze vrienden niet live aanwezig, maar werd de bij dit nummer horende videoclip getoond op de enorme videowals aan weerszijden van het podium. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is komt ook De Kast nog op. De Kast, het heeft me nooit echt iets gedaan, ik heb ze dan ook nog nooit live op zien treden, maar allemensen wat een show geven die gasten weg. Het publiek geniet zich gek en zingt hard mee met de nummers “Woorden zonder Woorden, In Nije Dei, Eltse Grins Foarby en Raak”. En al hou je niet van De Kast, door de gedrevenheid van Syb met z’n band zou je toch spontaan fan worden. Wat een energie. 

De verrassing van deze avond volgde vervolgens al snel. Ruud de Wild. Ik had geen idee wat hij nou precies kwam doen. Een dj kan toch helemaal niet zingen? Of laat ik het anders zeggen: Ruud de Wild kan toch helemaal niet zingen? Maar dat was duidelijk een misperceptie. Zijn vertolking van “Vriendschap” was zowaar echt goed te noemen. Ja, ik was onder de indruk. De zanglessen van Henk Temming hadden absoluut zijn vruchten afgeworpen. Petje af voor Ruud de Wild. 

De toegift deze avond bestond uit 4 fijne meezingers van Het Goede Doel. België, Eenvoud en Sinterklaas. Beetje vreemd, Sinterklaas in april, maar het zingt zo lekker mee en iedereen stond te springen van enthousiasme, dus waarom ook niet? De eer om het sluitnummer te mogen doen lag in handen van Tim Akkerman (ex-Direct). Had hij de avond daarvoor zijn laatste Direct-concert gegeven, op deze avond zong hij het sluitnummer “Nooduitgang”.  

Het Goede Doel, vrienden en IT-staffing hebben er absoluut een uiterst vermakelijke en mooie avond van weten te maken. Stichting Viafrica zal ongetwijfeld blij zijn met dit initiatief en mooie nuttige dingen kunnen doen met de opbrengsten van de donaties en het benefietconcert. 

Het Goede Doel is dit jaar nog op vele plaatsen in Nederland te bekijken en beluisteren. Check hiervoor de concertagenda op www.henkwestbroek.com

De cd Gekkenwerk is inmiddels niet meer gratis te downloaden, maar gewoon te koop bij de reguliere verkooppunten.


Gebruikte Tags: , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.