Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: OEROL, Weblog David Geysen, LOCATIETHEATER

26 April 2009

Welkom in de file, welkom in blik

De file kennen we allemaal. Voor velen een grote ergernis maar voor sommige ook een rustplek tussen de hectiek van het werk en de sleur van thuis. Eerst rij je nog, dan sta je stil en dan die vragen...  Hoelang gaat dit duren? Hoeveel kilometer staat er? Na een tijd zet je de motor uit. Mensen stappen uit. Je staat op de snelweg. Een plek waar normaal auto's met 140 km per uur voorbij razen.

Mensen zoeken contact, gaan even pissen, zetten zich op de vangrail. Maar wat als de file nooit meer oplost? Het verwordt tot een kampement, een stad, een Kafkaiaanse wereld. Dit gegeven vormt het uitgangspunt voor Aus Greidanus' voorstelling 'Blik'.

Op het strand van Terschelling legt hij een stuk A2 neer van 80 meter lang en 2x2 baans. Er zullen 30 auto's staan, een vrachtwagen, een hoogwerker, een camper... Een realistisch beeld op een onrealistische plek wat een surreëele wereld oplevert.

Aus opende de eerste repetitie dan ook met de woorden: "Dit project voelt een beetje als grootheidswaan"! En stiekem weet ik dat hij erg geniet van dit soort uitdagingen. En het Appelpubliek met hem (en ons).

Maandag 20-04-2009 | 11.00 uur in de ochtend
We zitten met een groep van dertig mensen (acteurs, muzikanten, techniek, kostuum...) buiten in de zon voor de Appelloods. Aus vertelt z'n grootse plannen. Langzaam zie ik hem verdwijnen naar het strand van Terschelling. Zijn droom op het strand: een gestrandde file.

De groep luistert, ik kijk om me heen. En bedenk dat straks al deze mensen aan de voorstelling werken. Nu is er nog niks. Behalve een idee. Ik zie mensen denken, doen alsof ze denken, wegdromen. Ik zie wiebelende voetjes en af en toe een lach.

Langzaam zullen er dingen ontstaan, groeien. Dat is waar ik zo van hou in het theater. En straks zal het ook weer afgelopen zijn en zullen we allen weer afscheid nemen. Want dat is ook het theater.

Aus praat over grote thema's: de bijbel, de zeven hoofdzonden, de tien geboden, clowns, Kafka, DADA, stilte, eenzaamheid... Een maatschappij die ontstaat uit een file... het leven zelf.

De zon verdwijnt achter een wolk. Mensen kijken vervreemd en sommigen steken een sigaret op. Ze stellen zich iets voor bij wat Aus vertelt. Wat voor beelden vormen zich in de hoofden van deze groep? Hoe groots zien ze het?
Denken ze aan zichzelf? Hun eigen personage, acteurs eigen? Ik denk dat mijn personage een snorretje heeft (dat bedoel ik). Wat voor slechte, lelijke en wat voor briliante waanzinnige ideëen zitten er al in die hoofden? Of denken de meesten: "Ach, we zien het wel."


Het maken van een locatietheatervoorstelling vereist andere technieken en wetten dan in het theater. Zoals ik al zei ben ik net terug uit Zuid-Afrika waar ik mijn eerste echte locatieproductie heb gemaakt, Ararat. We hebben eerst binnen gerepeteerd in een klein theatertje in Kaapstad en daarna op de locatie in Oudtshoorn. Maar de overgang van binnen naar buiten is heftig. Van een zaaltje van tien bij tien waar je met theaterlicht de focus op een acteur kunt leggen naar een veld van 100 bij 100 meter waar de focus ver te zoeken is.

Die zoektocht naar een andere manier van focussen en toch het landschap integreren in je voorstelling werkt voor een regisseur bevrijdend. De grenzen en de veiligheid van de zwarte doos zijn weg. Muziek is hier een belangrijk onderdeel. En de attitude van de acteur die meer dan in het theater de focus naar zich toe moet trekken. Aus heeft onze voorstelling meegemaakt in Zuid-Afrika en we hebben al ettelijke gesprekken gevoerd over deze andere technieken. Erg boeiend en bruikbaar voor Blik (al heeft Aus meer ervaring in locatie). Voor mij was het een openbaring!

Gisteren een bezoek gebracht aan het eiland Terschelling. Samen met Carl (Componist) zijn wij een nieuwe locatie gaan zoeken voor Ararat. We gaan van een stoffige zandvlakte naar een besloten grasveld. Ook weer een uitdaging! Maar om daar weer even te zijn (Terschelling) en de magie te voelen is wel fantastisch! Wat iedereen wel weet die Oerol ooit bezocht heeft!

Volgende week iets meer over het vorm krijgen van Blik (tweede week repetitie!) 
Ik hoop dat dit blog je inspireert en je fantasie prikkelt!
Er zijn hier op de site van De Appel leuke filmpjes te zien van Ararat.

Vriendelijks
David

www.toneelgroepdeappel.nl


Gebruikte Tags: , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.