Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: TONEEL

28 April 2009

Sexappeal door MugMetDeGoudenTand

Sexappeal Sexappeal Sexappeal
Door Mieke Kreunen met foto's van X + L en Karoly Effenberger 

Hoewel de drie acteurs in Sexappeal mij allemaal bekend zijn van eerder werk,  stelt de speakerstem aan het begin van de voorstelling vast dat we vast allemaal gekomen zijn voor Hanneke Groenteman. 

De eerste die het toneel betreedt is echter Marcel Musters (als Rens Mosterd) in een blauw linnen pak. Hij waant zich onbespied en krabt eens ongegeneerd in zijn kruis voordat hij plaatsneemt op een bankje. Hanneke Groenteman (als Audrey Kaasboer) is de tweede en zij loopt doortastend door naar de deur totdat de speakerstem haar beveelt te wachten. Beppe Costa (als Luigi Amaretto), de derde artiest, is een kwebbelkous die zichzelf graag hoort praten maar geen vriendin kan houden.

Sexappeal is oorspronkelijk gemaakt als lunchvoorstelling en gaat over drie oudere artiesten die op auditie gaan en elkaar treffen in de wachtruimte. Daar vertellen ze elkaar over hun dromen, verwachtingen, onzekerheden en teleurstellingen. Tussendoor proberen ze keer op keer de jury te overtuigen van hun talent en dat gaat er blijkbaar niet al te zachtzinnig aan toe gezien de ontreddering waarmee ze terugkomen in de wachtkamer.

In de voorstelling wemelt het van de toespelingen op sex en sexappeal of het ontbreken ervan. Prachtig is de scene waarbij Hanneke Groenteman op gortdroge toon en met onbewogen gezicht allerlei sexueel getinte woorden en uitspraken herhaalt die haar door Musters worden voorgezegd. Maar ook de buikspreekpop van Musters, die net als Musters zelf een aardig balkon over zijn (in dit geval blote) edele delen heeft hangen, is fraai.

Sexappeal Sexappeal, foto Karoly Effenberger Sexappeal

Gaandeweg ondergaan de artiesten op last van de jury een metamorfose. Groenteman krijgt een dikmaakpak aan (over zelfspot gesproken), Musters maakt een entree als zak patat (met vorkje) en Costa als koketterende vrouw. Met de uiterlijke veranderingen passeren ook allerlei emoties de revue en swingt de voorstelling tussen hilarisch en grimmig.

Dat de artiesten kunstjes beheersen laten ze ook zien. Musters en Groenteman dansen op s wonderful, s marvellous, Musters geeft een miniconcert door op zijn vingers te fluiten en Costa speelt een paar prachtige nummers. Toch is de jury meedogenloos en worden de artiesten afgewezen ook al waren ze tot alles bereid. Sexappeal is een tragikomische aanklacht tegen de 'op zoek naar' shows en de talloze talentenjachten waar gekker dan gek nog niet gek genoeg is.

Hoewel de drie acteurs aan elkaar gewaagd zijn was ik het meeste onder de indruk van Musters die weet te imponeren en te ontroeren door zijn soepele en overtuigende spel. Groenteman is authentiek en dicht bij zichzelf, ook in de serieuzere delen, en doet zeker niet onder voor de veel ervarener Costa.

Hoewel het een vluchtig niemendalletje lijkt zit Sexappeal vol met dubbele bodems, zeker voor de goede verstaander. Jammer is wel dat je al na een uurtje weer buiten staat maar dat komt wellicht omdat het als lunchvoorstelling is gemaakt.

Nog tot eind mei te zien in de theaters. Kijk op de speellijst voor plaatsen en data.

Mugmetdegoudentand


Gebruikte Tags: , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.