Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: TONEEL

25 Mei 2009

Medea bakt pannenkoeken...

Medea Medea Medea
Door Barbara Klomp met foto's van Karel Zwaneveld (klik voor vergroting)
Gezien: 21 mei 2009 Stadsschouwburg Utrecht

“Annamaria Fotomodel!” ze roepen en ze lachen. Een leuk, jong gezin, vader, moeder, twee zoontjes en de oppas. “Annamaria Fotomodel! Pappa, vijf stappen vooruit, mama, twee stappen.” Wanneer het publiek de zaal binnenstroomt zien we het vrolijke blije gezin, ze spelen een variant op Annamaria Koekoek. In de verte horen we het knusse geluid van een Carillon, dat 'Can't take my eyes off you' van Frankie Valli speelt.

Wanneer je, zoals het merendeel van het theaterpubliek, het verhaal van Medea kent, kan je het bijna niet aan. Het beeld van die twee leuke jochies – deze avond prachtig gespeeld door Yannai de Keizer en Cor Langerak – is bijna niet aan te zien, wanneer je weet wat het verhaal nog brengt.

Ola Mafaalani, sinds dit jaar de artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel, heeft ervoor gekozen niet puur de tekst van Euripides te volgen. Ko van den Bosch (o.a. Alex d'Electrique) herschreef de teksten, mengde Euripides met Seneca en met de huidige nieuwsberichten.

Medea Medea Medea

Maar niet alleen in de tekst laat ze de traditionele Medea los. Haar Medea (een prachtrol van Malou Gorter) handelt niet uit wraak, maar uit liefde en onmacht.

Noraly Beyer, in de rol van het koor, leest teksten van nu. Moeders doden hun kinderen, soms is het sec, alsof ze nog het nieuws leest, soms klinkt haar betrokkenheid door in haar stem en in de tekst. We voelen de onmacht van de moeder, die als een roepende in de woestijn, niet meer weet wat ze moet doen.

Het toneelbeeld is prachtig, achterin spelen steeds de twee zoontjes, ze bouwen een kasteel van lego. We horen de muziek van Jan Kooper en zien de lichtbakken met smeltende ijsblokken van André Joosten. Op het toneel zien we ook danser Jesus Fernandez in de rol van Medea's gestorven broer Apsyrtys, Hans Man in 't Veld als Kreon en Maartje van de Wetering als Glauke. Er gebeurt veel op het toneel, wat het soms wat rommelig maakt, maar zelden storend, vaker elkaar versterkend.

En dan Medea. “Ik wil een omgangsregeling met Euripides!” roept ze, “Ik speel om het onontkoombare heen!” En wat zouden we dat graag willen, dat Medea een andere keuze maakt.

Medea Medea Medea

Boos op haar man, die voor een koninkrijk trouwt met een andere vrouw, roept Medea haar kinderen bij zich. Ze heeft net te horen gekregen dat zij en haar kinderen het land moeten verlaten, maar ze kan nergens heen. Ze roept naar haar man Jason, 'alsjeblief, neem jij de kinderen!' Ze zoekt, ze roept en probeert alles om haar zonen, waar ze zo van houdt een toekomst te geven. Maar niemand luistert.

Medea bakt pannenkoeken. Ze doet er extra stroop op, zodat haar kinderen de bittere pil niet proeven.

Ola Mafalaani kiest niet voor de Medea die we al kennen, maar ze kiest wel vol overtuiging voor Medea. Een Medea waar wij heel erg van kunnen houden, ook wanneer zij, uit onmacht de verkeerde keuzes maakt. Of zoals 'koor' Noraly Beyer zegt; “ik sta aan jouw kant lief, maar dit is niet goed.” En tegen zichzelf en het publiek: “Moeten we niet ingrijpen?”

www.nnt.nl


Gebruikte Tags: , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.