Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: LOCATIETHEATER, Weblog Cornee Hordijk

18 Juni 2009

Don Quichot aangekomen in Holland

Don Quichot in Holland Don Quichot in Holland Don Quichot in Holland
Door Ellen van der Kemp met foto's van Michiel Fokkema

Voor de gelegenheid speelde minister Cramer tijdens de première op zondag 14 juni van Don Quichot in Holland een figurantenrol. Ze reed in een elektrische auto het enorme speelterrein van het theaterspektakel op. Don Quichot in Holland is op  initiatief van de Nederlandse Wind Energie Alliantie geschreven door regisseur Bert Barten en wordt gesponsord door het ministerie van VROM. Dat is niet zo gek, want het stuk breekt een lans voor het gebruik van groene energie.

Er wordt hard gewerkt in Nederland. De fabriek draait op volle toeren. Aan de lopende band worden er elektrische apparaten gemaakt. Maar er hangt iets in de lucht, er is een dreiging voelbaar. Die dreiging wordt nog groter als IJkman met zijn helikopter ten tonele verschijnt. De wereld van IJkman bestaat uit verleiding en begeerte en staat tegenover de wereld van Antje, die staat voor puurheid en zuiverheid.  

Don Quichot in Holland Don Quichot in Holland Don Quichot in Holland

Op sterven na dood komt Don Quichot op. Bert Barten laat Don Quichot herrijzen om Nederland te redden van de ondergang, maar ook in Bartens stuk is Don Quichot een antiheld die tevergeefs vecht voor zijn idealen. Hij wordt, net als zijn dikke en onhandige vriend Sancho,  door de mannen van IJkman gevangen genomen. Het is uiteindelijk Antje die Don Quichot zal bevrijden.

En wat is de moraal van dit verhaal? Want dat er een moraal in zit, wordt wel duidelijk gemaakt door de voice-over die het theaterspel van filosofische inzichten voorziet. Maar of de boodschap van de commentator voor iedereen duidelijk is, is nog maar de vraag. “Is het beter tot morgen te wachten of ga je recht op je doel af”, vraagt de voice-over. Het antwoord lijkt duidelijk. We moeten recht op ons doel afgaan, maar even later concludeert diezelfde stem dat “wie wacht vanzelf bevrijdt wordt”.

Don Quichot in Holland Don Quichot in Holland Don Quichot in Holland

Op de voice-over na is er verder geen gesproken tekst en dat maakt de verhaallijn soms wat moeilijk te volgen, maar er is genoeg te zien en te horen. De Slufter heeft in een paar weken tijd een ware metamorfose ondergaan. Het decor is indrukwekkend, net als de special effects. Maar of dit spektakelstuk zal bijdrage aan een schoner Nederland waag ik te betwijfelen. Het is in ieder geval de moeite van het proberen waard. Niets doen is natuurlijk een minder goede optie. “We hebben nu de keus”, zegt de voice-over. “Om plaats te maken voor het nieuwe, moet het oude sterven, alleen dan kan er iets nieuws geboren worden.

IJkman wordt bekeerd door het onheil en neemt zijn toevlucht in de oude molen. Maar is er wel een weg terug? Als Don Quichot per ongeluk de stekker uit het stopcontact trekt, valt alles stil: werk, muziek, licht. Nee, er is geen weg terug, maar de stekker kan wel in een ander stopcontact, we kunnen op een andere voet verder. Dat wil ook Antje zeggen als ze in haar nieuwe groene avondjurk weer verschijnt.

Don Quichot in Holland Don Quichot in Holland Don Quichot in Holland

Don Quichot in Holland is tot en met 11 juli te zien op de Rotterdamse Maasvlakte. Voor alle informatie kunt u terecht op de website.
=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.