Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: DE PARADE

22 Juli 2009

ZAP Holland is vermaak van hoog niveau

ZAP Holland ZAP Holland ZAP Holland
Door Annemiek Barnouw met foto's van Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

We hebben er vier jaar op moeten wachten maar na ZAP Shakespeare, ZAP Moliere en ZAP Grieken is het dit jaar tijd voor Zap Holland!

Het is mudvol in de tent die in razend tempo volstroomt vanwege de enorm hoosbui die over Utrecht trekt. Geen probleem voor de ZAP acteurs, scheuren ze gewoon de kaartjes wat sneller. Alle toeschouwers krijgen een lintje uitgereikt dat aan de ene kant oranje is en aan de andere kant rood-wit-blauw. De ZAP fans weten het al en verheugen zich want het publiek mag kiezen, 'u kiest wij spelen' is immers het devies bij de ZAP voorstellingen.

Er wordt toepasselijk afgetrapt met een meerstemmig gezongen versie van het bekende gedicht van Marsman 'Denkend aan Holland' en terwijl de regen op het dak van de tent striemt wordt ook op De Parade de stem van het water gevreesd en gehoord.

ZAP Holland ZAP Holland ZAP Holland

Maar eerst is het kiezen geblazen en fanatiek gaan de lintjes de lucht in. Bimbo of Burka, 'In de kast' of 'Uit de kast', Vlees of Vis en Vader of Moeder. Na iedere keuze van het publiek volgt een perfect puntig stukje theater dat in rap tempo door het onderwerp kwestie gaat. Zo werd ons een miniversie van 'Op hoop van zegen' van Heijermans voorgeschoteld met een Barendje dat niet naar zee wilde maar toch moest en de vis die duur betaald werd. Het oud-Hollandsche poppenkastverhaal van Jan Klaassen die we zagen was wel wat meer spicy dan vroeger en voor een beetje travestie draait onze Jan zijn hand ook niet om.

De Oranjefans konden hun hart ophalen toen De Vader Des Vaderlands in hoogsteigen persoon verscheen en het publiek als één man het Wilhelmus ten beste gaf. Er ging dan ook een schok van afschuw door de zaal toen onze held slecht minuten later op lafhartige wijze om het leven werd gebracht. Maar tijd om te treuren was er niet want de volgende keus moest alweer gemaakt worden.

Aan het Melkmeisje van Vermeer moesten we even wennen nu ze een burka droeg maar het was niet moeilijk om ons te verplaatsing in de sfeer van de oudejaarsavond uit De Avonden van Reve. Die wijn die geen wijn was maar vruchtensap en de klok die maar doortikt: de ene klomp tegen de andere... tik... tak... tik... tak

'We zullen doorgaan' was het thema van de uitsmijter waar een prettig en relaxt fietstochtje veranderde in een nachtmerrie waarin wind en water niet alleen gevreesd werden maar de verdrinkingsdood op de loer lag en iedereen vooral nog aan zichzelf kon denken. Een knap staaltje mime van de vier acteurs!

ZAP Holland ZAP Holland ZAP Holland

ZAP Holland is een voorstelling vol hoogtepunten die elkaar in duizelingwekkend tempo opvolgen, grappig, professioneel, snel, humor, vol grappen en verwijzingen naar vaderlandse cultuur, geschiedenis en actualiteit. Ook voor wie dat allemaal niet paraat heeft is er genoeg om van te genieten.

ZAP Holland maakt de hoog gespannen verwachtingen meer dan waar en ik verheug me nu al op de volgende aflevering van deze onovertroffen serie Paradevoorstellingen.

Van en door:
Thomas de Bres, Jara Lucieer, Saskia Temmink en Michiel Varga

www.deparade.nl


Gebruikte Tags: , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.