Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: Weblog Ton van der Meer

30 Augustus 2009

Track improviseert

Soms staan we in de kleedkamer, drie minuten voor aanvang, en spreken we af dat we langzaam gaan beginnen, jij eerst, laag tempo, zachtjes en als we dan beginnen gebeurt het tegenovergestelde. We hebben geen songs, geen nummers, we beginnen en na een uur stoppen we. En na een korte pauze beginnen we weer opnieuw. We deden dit op bijvoorbeeld Lowlands, op de Parade en op zes zondagmiddagen met steeds twee dichters. Spannend en leuk om te doen.

Voor “Orfeo naar Monteverdi” hebben we wel een aantal stukken (aria’s) gekozen en bewerkt. Monteverdi gebruikt voor Orfeo een orkest met o.a. 2 klavecimbels, 2 contrabassen, 12 violen, 2 pijporgels, 4 trombones.

Wij spelen op slagwerk, cello en synthesizers. Met die instrumenten, en wat slagwerk betreft vooral met vibrafoon, marimba en klokkenspel hebben we de aria’s opnieuw geïnstrumenteerd. Met de celliste (dit keer speelt Annie Tångberg) in de rol van Euridice.

Ter opfrissing: even Orfeo in het kort: Orpheus was een geweldig zanger, trouwt met de nimf Euridice, zijn grote liefde. Geluk is van korte duur, Euridice sterft door de beet van een adder. Orpheus legt zich er niet bij neer, daalt af naar de onderwereld en met zijn hartverscheurende, prachtige zang overtuigt hij Hades en Persephone, de heersers over de onderwereld: hij mag Euridice meenemen op voorwaarde dat hij niet naar haar omkijkt voor ze het zonlicht bereiken. Dat lukt hem niet, kijkt toch om en ziet haar terug in de onderwereld verdwijnen waar zij eeuwig als schim zal verblijven. Orpheus zal nooit van een andere vrouw houden, volgens Ovidius wijdt hij zich enkel nog aan de jongensliefde. Uiteindelijk wordt de “vrouwenhater” vermoord door Bakchanten en daalt af naar de onderwereld, naar Euridice. Hier een voorbeeld van de Orfeo-aria Rosa del Ciel op zijn Monteverdi’s.

Over een week gaan we en als het goed is zijn onze instrumenten er dan ook. Een maand geleden hebben we alles in 6 grote flightcases gestopt, van triangel tot complete vibrafoon, van grote trom tot een klein shakertje. Stuk of 5 synthesizers, elektronische en akoestische drumsets. Van elk dingetje de naam, het serienummer, de waarde, op enorme formulieren, via de douane op een boot ergens in Rotterdam. Wel wat anders dan instrument achter in de auto en hop naar het theater. En dan goed nadenken of we niet iets meesturen dat we nog nodig hebben bij die andere voorstelling die we spelen (zoals van Kasimir en Caroline).

Ik schreef: als het goed is zijn onze instrumenten er ook, ooit speelde ik met theatergroep Hollandia Ongebluste Kalk in Los Angeles, bleek de douane te staken, container met decor, kleding, licht, geluid en instrumenten kregen we niet mee. Hebben we ter plekke wat geleend, gehuurd, een nieuw decor gebouwd en toch gespeeld. Nog een week en dan vertrekken we, 8 september vliegen, 9 september repeteren en vanaf 10 september spelen. U hoort van me.

www.veenfabriek.nl | http://www.newislandfestival.com/


Gebruikte Tags: , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.