Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: weblog Marijcke Voorsluijs

10 Oktober 2009

Eindelijk voorstelling!

De techniek van Scapino opent de dag. Het blijft raar dat ze in twee uurtjes de voorstelling van morgen alvast belichten en vervolgens weer verdwijnen. Dat hoort bij de Dansdagen, waar elke dag te kort is om te doen wat je graag zou willen, zodat je de voorbereiding voor die twee avonden in blokjes opknipt en uitstrooit over de week. Maar het blijft tegen het theatergevoel ingaan: stap voor stap toewerken naar die piek in de avond.

Intussen verschijnt de televisieploeg. De mannen trekken kabels, de vrouwen installeren zich in hun productiekantoor. Vandaag arriveert iedereen uren voordat hij of zij 'aan de beurt is'. We voelen het, het hangt in de lucht, het maakt deze dag anders dan de voorafgaande: vanavond voorstelling!

We zijn er echt aan toe, na dagen van kabels trekken en lampen stellen. Fijn dat de dansers er zijn, de choreografen, repetitoren, dramaturgen en vormgevers. En in de loop van de middag arriveren de mensen waar we het voor doen: het publiek! De meesten komen van ver, rollen uit de trein, doffen zich op in hun hotelkamer, Eetcafé Perroen aan het Vrijthof zit vol met 'danstypes'. Dames met een onwaarschijnlijk rechte rug, heren met gespierde armen en slanke tailles. Iedereen op z'n paasbest aangekleed, want ons kent ons, zien en gezien worden en feestvieren met dans.

De middag vliegt voorbij met spacing (het aanpassen van het stuk aan de ruimte) voor de dansers, camerarepetities met de televisieploeg, en lichtcorrecties om ervoor te zorgen dat de stukken er niet alleen vanuit de zaal maar ook straks voor de buis mooi uitzien.

De voorstelling vanuit de coulissen

De techniek gaat eten, de dansers nemen nog een spa rood en een sigaret en rollen met hun spieren. Het ruikt in de gangen naar spierwarmende smeersels. De pendelbussen met publiek uit AINSI arriveren. Nog een laatste kop koffie, ik installeer me in de lichtcabine naast de belichters van Dutchview. De deuren gaan dicht, doek open, directeur Leontien Wiering opent het festival, met naast zich alvast het schaap uit Nanines voorstelling. De wethouder van cultuur reikt de prijs van de Nederlandse Dansdagen uit aan een winnaar die zo snel door de zaal naar voren sprint dat de volgspotter hem niet bijhoudt. 

Het blijft spannend: drie stukken die nog nooit in één avond zijn gespeeld, die in no time zijn belicht en gerepeteerd, een decorwissel achter het doek die voor ons fatsoen echt niet langer dan vijf minuten mag duren anders wordt het publiek onrustig, een pauze van twintig minuten, die we desnoods kunnen rekken tot dertig als we niet op tijd klaar zijn voor SUB. Alles gaat goed. De stukken zijn prachtig, de techniek loopt op rolletjes, de dansers schitteren, iedereen blij.

Werklicht, alle technici op het toneel. Alles wat we morgen niet meer nodig hebben en wat in de weg staat, kan weg. Alles wat van de groepen is die er morgen niet meer zijn, moet weg. Het publiek borrelt na, of kijkt naar Pere Faura's "Do You Have a Cigarette?" in de bovenzaal.

Ik heb van vandaag alleen de foto's die ik tijdens de repetitie van Nanine Linning met mijn telefoon maakte. Het zijn bijna abstracte plaatjes, maar zo ziet dans eruit vanaf het zijtoneel.

Groet,

Marijcke

Nederlandse Dansdagen 2009
=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.