Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: TONEEL

11 Oktober 2009

Wachten op Godot, een bezoek meer dan waard

Wachten op Godot Wachten op Godot Wachten op Godot
Door Ad Aerts met foto's van Sanne Peper (klik voor vergroting) 

Toen het doek openging en ik Vladimir en Estragon zag bij hun boom, kreeg ik meteen het gevoel op bezoek te zijn bij oude bekenden. Vrienden die je al jaren kent. Je ziet ze niet vaak, maar iedere keer als je ze tegenkomt is het alsof je ze gisteren voor het laatst nog sprak. Het gesprek gaat gewoon verder bij waar je gisteren was gebleven. Ze zien er iedere keer anders uit, praten anders, doen anders, maar je weet dat het je vrienden zijn. En het voelt goed. Nooit saai. Nooit vervelend. En als je afscheid neemt verheug je je al op de volgende keer dat je ze gaat zien. Hoewel er meer toneelstukken zijn die ik vaker zie, heb ik dit gevoel van herkenning eigenlijk alleen bij dit stuk.

Ze zagen er goed uit, mijn vrienden. Jong, fris, speels en filosofisch. Vladimir heeft de naam de filosoof van het stel te zijn, maar Estragon kan er ook wat van. Altijd weer de juiste vragen stellend: 'Wie?', 'Wat?', 'Waarom?'.  Ze beleven ook deze twee dagen weer alsof ze helemaal nieuw zijn. Soms vraag ik me zelfs af of ze zich wel kunnen herinneren wat er gisteren gebeurd is. Ach, misschien doet het er ook niet toe wat er  gisteren gebeurd is. Of wat er morgen gaat gebeuren. Is dat niet het mooiste dat je als mens kan overkomen? Iedere dag beleven alsof alles nieuw is? Alsof alles voor de eerste keer gebeurt?

Wachten op Godot Wachten op Godot Wachten op Godot

Ik hoor wel eens mensen beweren dat ze het eigenlijk over zinloosheid van het bestaan hebben. Ik twijfel daaraan. Het doet mij goed om te zien dat ze iedere dag weer hopen dat het de volgende dag beter gaat. En dat Godot dan misschien wèl komt. Maar wie ben ik om dat als waarheid te verkondigen. Vladimir en Estragon en zeker ook Pozzo en Lucky (die nooit zo gelukkig overkomt) geven je zoveel om over na te denken. Luister mee en bepaal zelf wat ze je te zeggen hebben.

Regisseur Erik Whien van Toneelgroep Oostpool zet met zijn acteurs een zeer levendige 'Godot' neer, bijna 55 jaar na de eerste opvoering in Nederland (overigens ook in Arnhem). Hij gebruikt de vertrouwde vertaling van Jacoba van Velde, wat  laat zien hoe tijdloos de tekst is.  Becket laat in zijn tekst weinig speelruimte, maar het Whien gebruikt de speelruimte die hij krijgt optimaal. Je gaat je bijna afvragen waarom dit stuk toch de naam heeft 'moeilijk' te zijn. Het gepassioneerde spel van Stefan Rokebrand en Sanne den Hartogh levert daaraan een bijzonder waardevolle bijdrage. Deze Godot werkt zoals het hoort en is een bezoek meer dan waard. De tekst is onlangs uitgeroepen tot het beste toneelstuk aller tijden. Maar het is de opvoering die er pas echt theater van maakt.

Toneelgroep Oostpool


Gebruikte Tags: , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.