Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: VERWACHT, TONEEL

18 Februari 2010

Als de dood: nieuw en indringend toneelstuk van V&V Entertainment

Als de dood
Door Ester Dijkema

Als de dood… is de nieuwe titel van het toneelstuk dat eerder als ‘Wit’ werd aangekondigd. Omdat de titel ‘Wit’ in het Nederland geen andere betekenis heeft als de kleur wit werd gekozen voor ‘Als de dood..’ een uitdrukking die de lading van het toneelstuk Margaret Edson goed dekt. Het stuk werd vertaald door Barbara van Kooten en gaat op 8 maart in de Stadsschouwburg van Haarlem in première. De regie is in handen van Peter de Baan.

In zijn inleiding vertelt Albert Verlinde onder meer dat het toneelstuk al jaren op zijn verlanglijstje staat. Hij zag de voorstelling in New York en het raakte hem zeer. Vooral het feit dat, wanneer je geconfronteerd wordt met kanker, je al je waardigheid verliest en in het ziekenhuis wordt gereduceerd tot een ‘geval’, interessant voor de artsen, maar zonder enige privacy en menswaardigheid.  Hij realiseert zich dat V&V Entertainment, het bedrijf van Albert Verlinde en Roel Vente, bekend staat om mestal vrolijke musicals, maar V&V schuwt een stuk als dit zeker niet. Integendeel, ‘Als de dood…’ is weliswaar zeker geen vrolijk stuk, maar zeer de moeite waard en dicht bij de mensen, want vroeg of laat wordt bijna ieder van ons geconfronteerd met kanker. ‘Als de dood…’ gaat nog een stapje verder: het gaat niet alleen over kanker, maar ook over de dood die daar op volgt.

Renée Soutendijk speelt de rol van Vivian Bearing, een succesvolle hoogleraar van zeventiende-eeuwse poëzie. Ze is gespecialiseerd in de werken van de Britse dichter John Donne wiens werk veelal gaat over het leven en de dood. Ze gaat volledig op in haar werk, is zeer streng voor zichzelf en verwacht hetzelfde van haar studenten.

Als bij haar een verregaande vorm van eierstokkanker wordt geconstateerd en ze weet dat ze de strijd zal verliezen, komt ze tot de ontdekking dat er mensen zijn die haar een waardig einde willen ontnemen. Uiteindelijk gaat ook dit over leven en dood.

Sjoerd Pleijsier is de ambitieuze en tamelijk verwaande oncoloog. Voor hem is Vivian een interessant geval waarop hij zijn experiment kan uitvoeren. Titus Boonstra is zijn co-assistent die even ambitieus is als de oncoloog.

Verder zijn er rollen voor Diana Dobbelman als vrouwelijke professor, Samora Bergtop als Susie de hoofdverpleegster en Gemma Hauptmeijer en Patrick Velleman nemen diverse rollen op zich.

Tijdens een eerste lezing  op 25 januari in het Polanentheater in Amsterdam werd al duidelijk dat ‘Als de dood…’ een indringend stuk zal worden. Toch is het volgens Peter de Baan niet één en al kommer en kwel. Er zal zeker hier en daar een glimlach op het gezicht van het publiek verschijnen.

Willeke Alberti, Quinty Trustfull, Aram van de Rest en Mariska van Kolck hebben zich, vanwege persoonlijke betrokkenheid met het onderwerp, bereid getoond lid te worden van het Comité van aanbeveling. Niet alleen dit Comité van Aanbeveling, maar ook het KWF Kankerbestrijding hecht er grote waarde aan dat ook de slecht aflopende verhalen verteld worden.

Op onze podcast kun je interviews beluisteren over  ‘Als de dood…’ met Albert Verlinde, Peter de Baan, Sjoerd Pleijsier en Renée Soutendijk.

Voor de volledige speellijst verwijzen we naar www.theaterhits.nl


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.