Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: TONEEL

10 Maart 2010

Als de dood maakt kanker bespreekbaar

Als de dood
Door Ad Aerts met foto's van Roy Beusker

Op het toneel staat een intelligente, zelfbewuste vrouw van 50 die haar verhaal met ons wil delen. Professor Vivian Bearing, gespecialiseerd in zeventiende-eeuwse poezie vertelt ons dat ze over nog geen twee uur dood zal zijn. Ze vertelt over haar leven en werk.  Dat ze hoge eisen stelt aan haar collega's en studenten.  En dat op het hoogtepunt van haar carriere  bij haar een verregaande vorm van eierstokkanker wordt  geconstateerd.  Niet te genezen. Ze vertelt haar verhaal losjes, bijna achteloos, maar met veel oog voor detail en met veel humor. Ze vertelt hoe ze is geworden zoals ze is, en hoe ze zal eindigen. Je weet als publiek hoe het gaat aflopen. Er komt geen plot dat ontrafeld gaat worden. Geen raadsels die worden opgelost...

Het stuk bestaat uit een aantal losse scenes die voor een deel laten zien wie Vivian Bearing is, en voor een deel het verloop van haar ziekte vertellen. De scenes worden getoond vanuit haar perspectief. Daarbij laat ze zien dat ze scherp observeert, waarbij ze haar observaties met veel humor van commentaar voorziet. Ze begrijpt haar artsen heel goed. Zij is immers ook wetenschapper met als grootste passies waarnemen, begrijpen en verklaren. Ze doorziet de medische rituelen, kan ook daar de humor in zien en speelt het spel ook gewoon mee. Op de plichtmatige vraag 'hoe voelt u zich nu' antwoordt ze steevast met een ironisch 'prima'.  Naarmate het stuk vordert wordt duidelijker hoezeer haar observatie en analyse niet meer is dan een dekmantel voor haar eigen onzekerheid, angst en pijn. Net als de rijke woordenstroom van haar favoriete dichter John Donne vooral zijn eigen verlangen naar zekerheden verbergt.

Als de dood

"Als de dood" draagt geen oplossingen aan en geeft ook geen verlichting of troost. De grote verdienste van dit toneelstuk is dat het kanker en dood een beetje meer bespreekbaar maakt.  We zien een opmerkelijk personage dat ons deelgenoot maakt van haar einde.  Renee Soutendijk geeft Vivian Bearing op zeer overtuigende wijze gestalte. Het is ook de enige rol die daadwerkelijk diepgang heeft en draagt daarme ook  het stuk. Daarbij wordt ze de ondersteund door klein aantal stereotypen (artsen, verpleegkundigen, studenten) die voor een deel in dubbelrollen door de rest van de cast worden gespeeld.  Het is een formule die hier goed werkt omdat het immers haar einde is dat we mogen meemaken.

Speellijst

Bekijk hier de trailer van Als de dood


Gebruikte Tags: , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.