Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: VERWACHT, Festival aan de Werf, FESTIVAL

17 Mei 2010

Festival aan de Werf komt er aan!

Ergens & overal | TIN Janken en Schieten (foto Moon Saris) Life Streaming | Dries Verhoeven
Door Mieke Kreunen met foto's van diverse fotografen

Van 20 t/m 29 mei vindt het Festival aan de Werf plaats, voor mij altijd het eerste zomerfestival dat ik bezoek. Op allerlei lokaties in Utrecht valt er te genieten van voorstellingen en muziekoptredens. Deze 25e editie brengt 28 voorstellingen, waarvan er negen hun wereldpremière en elf hun Nederlandse première beleven. Het zijn voorstellingen die de grenzen van het theater opzoeken: eigen producties te midden van internationaal gerenommeerde makers en groepen. Zij beslaan een breed spectrum, van het intieme tot het spectaculaire, variërend van een ingetogen reactie op het dagelijks leven in Iran tot een late night show-biz theaterstuk.

Al jaren gebruikt Festival a/d Werf de stad Utrecht als podium. Ook dit jaar bezoekt het publiek weer theater, muziek, performance en beeldende kunst op bijzondere locaties: de Mariaplaats, een mobiel internetcafé ergens in de Utrechtse binnenstad. Maar ook de pluchen theaterstoel op de tribune in het theater blijft.

Het productiehuis van het festival, Huis a/d Werf, presenteert vier eigen en twee coproducties. In Adem, een choreografie van gezichten, geeft Roos van Geffen vorm aan universeel herkenbare emoties en gebeurtenissen. Na succesvolle ervaringsvoorstellingen voor verschillende Europese festivals is dit haar eerste performance met een reguliere publieksopstelling. De Huis a/d Werf-productie van James Beckett verkent in een installatie/performance het Poolse industriële verleden met gebruik van verzamelde objecten in en rond nog werkende fabrieken en ruïnes. Hij werkt, na zijn installatie Blinds op Festival a/d Werf 2009, voor het eerst samen met performers.

De jonge Franse choreograaf Guillaume Marie presenteert Nancy, geïnspireerd op het verhaal van punk/rock icoon Nancy Spungen, die na haar dood transformeerde tot heldin en zo de status van onsterfelijkheid bereikte. Theater, modeshow en rockconcert in één. Uit Engeland komt Lone Twin Theatre, een gezelschap dat Utrecht aandoet in een tournee langs grote internationale festivals, met de Nederlandse première van de succesvolle Catastrophe Trilogy. Rabih Mroué is voor het tweede jaar op rij geprogrammeerd. Looking for a Missing Employee is een surrealistisch relaas over een mysterieuze verdwijning. Tegelijkertijd met het festival presenteert BAK, basis voor actuele kunst Utrecht, zijn eerste solotentoonstelling I, the Undersigned.

Naast de vele voorstellingen en performances is er elke avond gratis muziek op festivalcentrum de Neude. Ook is er een tentoonstelling over het Nederlandse locatietheater van Theater Instituut Nederland in samenwerking met de Vrede van Utrecht, en een randprogramma met verdieping en debat.

Gedurende de tien dagen dat het festival bezig is, is de Mariaplaats en omgeving een weerspiegeling van de diversiteit en meertaligheid van de stad. Vijfentachtig procent van de inwoners van de stad spreekt drie of meer talen. De Engelse Anne Bean maakt hier dankbaar gebruik van met WHOSEYWHATS (Reizend Gedicht). Vanaf november 2009 werd hetzelfde gedicht vertaald door inwoners van Utrecht uit twintig taalgemeenschappen. De tekst maakte een reis langs hun talen, met het Nederlands als schakel daartussen. WHOSEYWHATS wordt zowel in boekvorm gerealiseerd als in een interventie in de stad, gemaakt door ontwerper Gijs van Bon. Het unieke poëzieproject is een hommage aan de stad Utrecht en haar bewoners en een dankbetuiging voor de gastvrijheid die zij tijdens de 25 jaar dat Festival a/d Werf bestaat, hebben getoond.

Dries Verhoeven, sinds 2005 verbonden aan het productiehuis Huis a/d Werf, brengt nieuw ervaringstheater. Net als in uw koninkrijk kome en Niemandsland staat een ontmoeting met een onbekende centraal. Op een strand, 8000 kilometer van hier verwijderd, staat een internetcafé. Daar wacht een grote groep performers op het moment dat toeschouwers in Utrecht inloggen.

Dynamisch fysiek theater is te zien in de grote zaal van vaste locatie en coproductiepartner Stadsschouwburg Utrecht. Daar staan de Franse groep Compagnie 111 en het gerenommeerde Les Ballets C de la B van Alain Platel. Compagnie 111 is voor het eerst in Nederland te zien met Plus ou moins l’infini, waarin de oneindige mogelijkheden van de lijn worden verkend. Een strakke, geestige en soms hypnotiserende voorstelling. Out of Context van Alain Platel ging onlangs in première. De Standaard: ‘Out of Context laat je ronddwalen in een intimistische, hysterische wereld en is er met zijn visuele en inhoudelijke soberheid in geslaagd ons van onze sokken te blazen. Dit zou wel eens de beste voorstelling van dit seizoen kunnen zijn.’

Festival aan de Werf


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.