Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: OEROL, Festival aan de Werf

3 Juni 2010

Eclips door The Glasshouse | Kees Roorda

Eclips Eclips Eclips
Door Barbara Klomp met foto's van Joost van Wilgenburg en Bowie Verschuuren

Het theatercollectief The Glasshouse is opgericht door de Nederlandse schrijver/regisseur Kees Roorda en de Zuid-Afrikaanse theatermaakster Catherine Henegan. Zij leerden elkaar kennen tijdens hun opleiding DasArts in Amsterdam en besloten toen samen te gaan werken. Ze maken interdisciplinaire voorstellingen met acteurs, filmmakers, componisten, musici, beeldend kunstenaars, dichters en rappers. Soms gebeurt dit op locatie, dan weer binnen de muren van het theater. The Glasshouse maakt voorstellingen die de verhalen van onze tijd vertellen. Deze verhalen komen niet uit een strakke gepolijste wereld, maar uit de rauwheid en complexiteit van het dagelijks bestaan.

Hun nieuwste voorstelling Eclips, ging in premiere op het Utrechtse Festival aan de Werf. Voor The Glass House gaan we niet de veiligheid van het theater in, wij brengen de avond door in een hal van de Jaarbeurs.

Daar komen we de Cosmic Warrior tegen, een ijzersterke rol van Titus Muizelaar. Met zijn krachtige stem neemt hij ons mee en laat zijn visioen zien. De zon sterft, de wereld draait nog blind en doelloos om de zon. Het zal duisterder zijn dan de donkerste nacht. Dit visioen draagt hij al weken bij hem. Maar dan komt de verlossing, of, daar moet hij voor zorgen. Een witte raaf verteld hem dat hij is uitgekozen om de wereld te redden. Hij krijgt een missie, hij moet wensen verzamelen die met hart en ziel moeten worden gedaan. Er is een voorwaarde: de wensen moeten worden uitgevoerd voor de eerstvolgende zonsverduistering.

Eclips

Een beetje onwennig door de rol die wij in het stuk lijken te krijgen, pakken we het papier dat bij binnenkomst al op onze banken lag. "IK WENS .....".

Wij zijn geen toeschouwers, we worden deelgenoot gemaakt. We worden meegenomen op reis, we worden medeverantwoordelijk voor het voortbestaand van de zon, de aarde. Dat we geen publiek meer zijn, dat we niet meer kunnen wegkijken, maar medeverantwoordelijk zijn. Dat we nu reizigers zijn op weg naar de Eclips wordt bevestigd door onze reisleider, een rol van Erik de Vries. Het maakt ons samen sterk. Dan blijken er ook acteurs in het publiek te zitten, of zijn het medereizigers? Die ons wegwijs maken in hun wensen.  

Eclips kent naast het prachtige spel en de teksten van Kees Roorda ook prachtige muziek van componist Micha Hamel. Het geluid van saxofonen en de feslte zon en diepste duisternis nemen ons mee. Het is een totaaltheater waar je niet vanaf je plucje stoel naar kijkt, maar wat je letterlijk moet ondergaan. Niet dat je een keuze hebt, je kan niet anders dan meegaan. "Geef je over, koester je dromen", horen we, en dat willen we maar al te graag.


Gebruikte Tags: , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.