Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: Holland Festival, DANS

4 Juni 2010

Keeping Still - part I | Geen lege ruimte

Keeping Still Keeping Still
Door Marijcke Voorsluijs met foto's van Herman Sorgeloos

Anne Teresa De Keersmaeker is bezorgd om de aarde. Wat doen we de aarde aan, wat gebeurt er met het ecologisch evenwicht? Dat had een loodzware voorstelling kunnen opleveren. Ze is er serieus genoeg voor. Maar haar werk laat ruimte om te ademen, ook op adembenemende momenten.

Het Transformatorhuis is leeg, op een eenvoudige tribune na. Rechts achterin een lamp en een karretje. Twee performers lopen rond. Een ervan is Anne Teresa zelf, in gescheurde spijkerbroek en wit shirtje, op bestofte schoenen. Het is er nevelig. Een brief op de deur waarschuwde voor dichte mist. De voorstelling is niet geschikt voor wie aan claustrofobie lijdt. We zijn gewaarschuwd, maar de eerste indruk valt mee.

De deur gaat dicht. Het licht gaat uit. Daar zitten we dan, in het pikdonker. Minutenlang. Doodstil is het. Heel in de verte een klein lichtpuntje, alsof door een minuscuul gaatje in de verduistering een zonnestraaltje binnenkomt. Een kinderstem vertelt over mooie dingen. "En kale mensen. Die vind ik ook mooi." Daarna is het weer stil. Zachtjes klinkt een lied: Das Lied von der Erde. Het komt niet uit de speakers, maar wordt gezongen door De Keersmaker. En dat doet ze helemaal niet slecht.

Uit het lichtpuntje schiet plotseling een felle witte bundel tevoorschijn, tastbaar door de mist. Volgt een fascinerende dans voor twee performers en een bundel. Vingers vormen lange schaduwen in de bundel. Eenvoudig maar wondermooi. Rustige en heftige bewegingen volgen elkaar op. Dan wordt het weer donker.

Vervolgens gaan één voor één de luiken open. Daar moet flink voor gewerkt worden, want ze zijn niet alleen zwaar, maar zitten nog dichtgeplakt ook! Elke van Campenhout tekende al eens uit de mond van De Keersmaker op: "Het licht is de zon, en dus het leven. Op het moment dat je de ramen van de studio opengooit, laat je het leven binnen." Precies.

De rest van de voorstelling is een solo van De Keersmaker. Ze loopt, rent, danst, zingt. Ze beweegt met een intensiteit die met gemakt de hele ruimte vult. Hoekig en soepel, snel en langzaam, zichzelf nooit herhalend vertelt ze een verhaal. We horen een Engelse uitspraakles waarin een tekst wordt gelezen over onze verantwoordelijkheid als mensen voor de aarde. Speelse manier om het verhaal onder de aandacht te brengen zonder het 'erin te wrijven'.

Het karretje achterop blijkt een mistmachine te zijn, die in hoog tempo een wolk voortbrengt die het hele Transformatorhuis vult. De Keersmaker danst met de wolk, zoals ze eerder met de lichtbundel danste. Dan gooit ze twee grote deuren open. De mist trekt op, terrasgeluiden kabbelen naar binnen. Het volle leven is welkom bij de soberheid van deze voorstelling. En afleiden doet het geen moment. De Keersmaker gaat tussen het publiek op de tribune zitten, kijkend naar het leven en luisterend naar de laatste maten van Das Lied von der Erde, nu wel uit de speakers. Prachtig.

Een voorstelling van
Anne Teresa De Keersmaeker & Ann Veronica Janssens

Muziek
Das Lied von der Erde (Der Abschied), Gustav Mahler, zang Kathleen Ferrier gedirigeerd door Bruno Walter, uitgevoerd door de Wiener Philharmoniker (1952)

De voorstelling maakt deel uit van de 'esthetisch ecologische trilogie'. Keepin Still - Part I is nog te zien op 4 juni in het Transformatorhuis op het terrein van de Westergasfabriek. Deel 2, The Song staat 5 en 6 juni in Het Muziektheater. Deel 3, 3Abschied, is op 12 en 13 juni te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam.


Gebruikte Tags: , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.