Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: OEROL, Weblog Tamara Schoppert

8 Juni 2010

Het dilemma van de theatermaker en de speeldoosjes

Master en Margarita

Het is dinsdag 8 juni. We zijn nu vijf dagen op het eiland als spelers. We hebben al een doorloop gehad waar iedereen erg blij van werd en eentje die afgelast is vanwege de aanhoudende regen. Goeie oefening. Wat gebeurt er met alle elektronische apparatuur in de natte uurtjes. Waar moet je op die momenten met je requisiten en kostuums naartoe? En waar is het glad en gevaarlijk op het podium als er water ligt?

Bijna iedereen bleek en avondje rust wel goed uit te komen. We waren twee dagen behoorlijk intensief aan het werk geweest en nog aan het wennen aan het de hele dag buiten zijn. Je blijft boterhammen smeren en fruitsschalen plunderen door de dag heen. Naast het zeemansbanket van doperwtjes met rijst en kipblokjes of iets ondefiniëerbaars vegetarisch, wat onze cateraar van de eerste dag ons voorzette, kun je ook wel een paar extra boterhammen gebruiken. Wat is een goeie en liefdevol bereidde maatlijd toch noodzakelijk. Alleen al voor de moraal.

Vanavond eten we ergens anders. Het gemopper over eten is getackeld. Leve Jildou van de productie! Nu hoeft ze alleen nog de pensionhouders te vriend te houden en discussies over het wel of niet gebruik maken van wasmachine en internet of een extra matrasje op een slaapkamer te voeren, om dit duivelsnest in toom en gelukkig te houden. Alle aandacht moet naar de voorstelling kunnen gaan.

We hadden er op onze regenavond een gesprek over met een klein groepje.

Terwijl we bloemetjes op de kartonnen speeldoosjes van Wim, schilderden, opperde Hans dat het eigenlijk maar moeilijk is om gasten te ontvangen, zolang de voorstelling nog niet af is. "Je mag komen, maar wordt niet kwaad als ik je een keer geen goeiemorgen wens omdat ik met mijn hoofd al in de repetitie zit". Het dilemma van de theatermaker: laat ik nou wel of niet mijn gezin of vrienden over komen of ben ik voor een poosje met de productie getrouwd?

We kregen het over de verschillen tussen optreden met een band of spelen in een voorstelling. Is Ferry eigenlijk, ook als zanger van De Kift, toch vooral ook acteur? Zijn de nummers die zij maken geen monologen en daarmee een aaneenschakeling van scènes? Wil hij niet ook het liefst dat de hele entourage, alle elementen die er toe doen, toewerken naar een optreden waarin de hele groep én het publiek zichzelf vergeet en opstijgt om te gaan vliegen met z'n allen? Is het moment van aanvang van een concert net als bij een voorstelling, ook niet het moment waarop de hele zaal met elkaar in de werkelijkheid van de komende anderhalf uur gelooft en meegaat?

Hoe dan ook, ik vind Ferry, naast muzikant, een acteur. Een speler en meesterverteller!

Ondertussen zijn we na dat gesprek tientallen speeldoosjes verder. Noem het knutselclub, therapiegroep of coachingsessie door coachingsbureau 'Doe jij het of doe ik het?' We fröbelen gestaag door, drinken bier en maken Wim blij.

Er moeten er duizend gemaakt worden.  Wat betekent: karton snijden, radioschema er op plakken, verven, met potlood blaadjes omtrekken, weer verven, geluidselementje er in plakken, bijsnijden en een splitpen erin. We hopen dus maar dat ze niet zo populair worden, want met zevenhonderd man per avond op de tribune is 'ie er anders snel doorheen. Het zal wel goed komen. Wie wil er nou zo'n lief handgemaakt kartonnen speeldoosje met het thema 'Gele bloemen' uit de voorstelling er in?

Tamara

Tryater Website
Tryater | www.tryater.nl
Twitter | twitter.com/tryater
Hyves | tryaterljouwert.hyves.nl
YouTube | www.youtube.com/tryater

De Kift
Website De Kift | www.dekift.nl
Twitter | twitter.com/De_Kift
Hyves | de-kift.hyves.nl
YouTube | www.yourtube.com/dekift
Facebook | www.facebook.com/dekift
MySpace | www.myspace.com/dekift

Oerol
Website | www.oerol.nl


Gebruikte Tags: , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.