Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: OPERA EN OPERETTE

8 Juni 2010

Tien vragen over opera

Robinson Crusoë Equilibrio Diepvlees

Voor wie altijd al gedacht heeft "zou het iets voor mij zijn?" en er eigenlijk niks van af weet, hier wat basics over opera. Op de foto's hierboven zijn een aantal onorthodoxe producties in beeld gebracht: Robinson Crusoë van de Nationale Reisopera op Oerol, de rockopera Equilibrio en Diepvlees, een afluisteropera voor zachtzingende mannen.

1. Wat is opera?
Opera is kort gezegd een toneelstuk waarin de acteurs niet spreken maar zingen. De muziek bij opera’s is in de meeste gevallen klassiek. Soms zitten er ook stukken ballet in opera’s.

2. Waar gaan opera’s over?
In bijna alle opera’s gaat het over de liefde. De wat vroege opera’s (zeventiende en achttiende eeuw) eindigen bijna altijd met een happy end. Opera’s vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw eindigen vaak dramatisch, bijvoorbeeld met de dood van de hoofdpersoon.

3. Hoe worden opera’s opgevoerd?
De meeste opera’s worden opgevoerd in theaters of schouwburgen. Het orkest zit in een orkestbak voor het podium, de zangers staan op het toneel, tussen allerlei decorstukken.

4. Hoe lang duurt een opera?
Dat is heel verschillend. Een gemiddelde lengte is 2,5 tot 3 uur. Maar opera’s van de componist Richard Wagner duren veel langer, soms wel 6 uur. Gelukkig hebben de meeste theaters comfortabele stoelen.

5. In wat voor talen wordt er gezongen?
Meestal in het Italiaans, maar er zijn ook veel opera’s in het Duits en Frans geschreven. Engels en Nederlands komen minder vaak voor. In Nederland worden de opera’s doorgaans in de oorspronkelijke taal opgevoerd, maar er is meestal wel een boventiteling aanwezig. De gezongen tekst wordt daarop vertaald in het Nederlands.

6. Zijn alle operazangers dik?
Nee, zeker tegenwoordig niet. Vroeger liepen er heel wat dikke zangers en zangeressen rond, maar tegenwoordig wordt het steeds belangrijker dat operasolisten er knap en afgetraind uitzien.

7. Zingen operazangers met versterking?
Nee, praktisch nooit. Een operazanger moet in staat zijn de hele zaal (soms meer dan 2000 man) te bereiken met zijn stem. Wel hebben veel theaters een goede ‘akoestiek’, dat wil zeggen dat de zang van een zanger uitvergroot wordt door de bouw van de zaal.

8. Heeft Nederland veel operatheaters?
Nee, eigenlijk maar eentje: Het Muziektheater in Amsterdam. Daar voert De Nederlandse Opera – het grootste operagezelschap van Nederland – haar opera’s uit. Verder trekken de Nationale Reisopera, Opera Zuid en enkele kleinere gezelschappen langs schouwburgen in het hele land om opera’s op te voeren. Ook zijn er vaak producties uit Oost-Europa in Nederland te zien.

9. Is het duur om naar een opera te gaan?
In de meeste schouwburgen kosten kaartjes voor een opera tussen de 30 en 40 euro. Bij De Nederlandse Opera variëren de prijzen van meer dan 100 euro tot 15 euro voor de laagste rang (een slechte zitplaats).

10. Is opera moeilijk om te volgen?
Nee, niet als je je een beetje voorbereidt. Als je het verhaal kent en de boventiteling volgt tijdens de voorstelling, is het vaak prima te volgen. Vaak is er ook een inleiding voor de voorstelling, waarin meer verteld wordt over de opera en over de productie. Zeker aan te raden.

Hieronder tenslotte een video van Opera Zuid waarin je zult merken dat het thema van de opera net lijkt op dat van veel musicals. Meer weten? Kijk op de website van het Operamagazine.




=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.