Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: JAZZ, POP-ROCK

22 Juni 2010

Silje Nergaard: “Muziek overkomt me”

Silje Nergaard Silje Nergaard Silje Nergaard
Door Annet Smale, foto's Berbera van den Hoek

De Noorse jazz zangeres Silje Nergaard groeit op in Hamar en door haar muzikale ouders komt ze al op jonge leeftijd in aanraking met muziek. Op haar tiende begint ze met pianolessen en ze raakt steeds meer onder de indruk van singer songwriters zoals Al Jarreau en Joni Mitchell.

In 1990 verschijnt Nergaards debuut-lp "Tell Me Where You're Going" dat de zevende plaats in de Noorse hitparade haalt. Na nog twee Engelstalige albums brengt ze in 1995 en 1996 twee albums uit in haar moedertaal. Na een pauze van vier jaar waarin haar eerste dochter ter wereld komt keert ze eind 1999 terug in de muziekwereld. "Port of Call" is haar eerste album waarmee ze internationaal enige bekendheid verwerft.

Haar definitieve internationale doorbraak komt in 2000 met "At First Light".  Het Nederlandse publiek maakt het jaar daarna kennis met haar tijdens haar live-optreden op het North Sea Jazz Festival in Den Haag. In 2007 ontvangt Silje een Edison.
 
Haar nieuwste album (2009) is ontstaan in samenwerking met het Metropole Orkest onder Sony Music met de titel "A Thousand True Stories". Tijdens The Hague Jazz brengt ze deze plaat ten gehore en mogen we haar interviewen over haar beleving van muziek en haar ideale programmering van The Hague Jazz. 

 Silje Nergaard Silje Nergaard Silje Nergaard

Silje Nergaard: “Muziek overkomt me” 
 
Silje zit rustig op de bank in de hotellobby, ze is graag met mensen omgeven, en ze lacht me bescheiden maar vriendelijk toe. Als ik haar vraag waar ze haar inspiratie vandaan haalt om te schrijven kan ze eigenlijk maar op één antwoord komen en dat is dat het muziek maken in haar zit. Het is een gedeelte van haar leven; een gedeelte van haar.  
 
Achter de piano ontstaan de meeste nummers. Ze begint met spelen en neemt het dan op. Als het opgenomen materiaal de volgende dag nog steeds inspirerend klinkt gaat ze erop door. Meestal zet ze een regel op papier en legt deze vervolgens aan haar tekstschrijver Mike McGurk voor. Silje en hij kennen elkaar al jaren. Mike probeert te denken zoals vrouwen dat doen, vertelt Silje met een glimlach. Hij slaagt er, als 65 jarige man, in om Silje goed aan te voelen en haar gevoelens op papier uit te werken. Gemiddeld werkt ze drie maanden aan een song. 
 
Op haar Ipod heeft ze Gino Vannelli staan en ze is erg benieuwd naar zijn optreden vanavond. Bij de vraag als ze zelf de programmering van The Hague Jazz zou mogen kiezen komt ze uit bij veelal niet meer optredende of overleden jazz muziekanten: Weather Report, Donny Hathaway en Joni Mitchell. James Taylor op gitaar wil ze graag op het podium zien en George Benson in een gitaar trio.  
 
De rust zelve staat ontspannen op het podium en met haar bijna ‘kinderlijke’ zangstem weet ze haar publiek stil te krijgen. Beheerst zingt ze verscheidene nummers van haar nieuwe album met haar hoogontwikkelde zangtechniek. Volgens mij heeft ze zelf niet door dat we vanavond naar de nieuwe Joni Mitchell hebben zitten kijken en doen de artiesten van vandaag, geïnspireerd door de ‘oudjes’, het fantastisch!


Gebruikte Tags: ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.