Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: FESTIVAL, LOCATIETHEATER

20 Juli 2010

Supermarkt Songspiel van Stichting ’t Beemstervarken

Supermarkt Songspiel
Gezien door Youetta Visser op zaterdag 3 juli, Over het IJ festival

Een van de leuke kanten van locatietheater is dat je ook als publiek vaak wordt verrast door de plek waarop een theaterstuk zich afspeelt. Ditmaal is dat zeker zo, want je zult toch niet vaak meemaken dat je gezeten op houten bankjes een voorstelling ziet van klassieke zangeressen in een Dirk van den Broek supermarkt. De supermarkt ligt in Amsterdam Noord, waarmee het Over het IJ festival haar traditie eer aan doet om elk jaar ook in de wijk theater te brengen.

Supermarkt Songspiel is een initiatief van Bart Oomen, die ook de regie doet. Het viel hem op dat mensen soms zeggen dat ze altijd nog achter de kassa kunnen gaan zitten als het even tegenzit en hij vroeg zich af  hoe het werkelijk zit met de meisjes en dames achter de kassa. Voor deze voorstelling zijn de kassameisjes en –vrouwen geïnterviewd; op drie tv-schermen boven de kassa’s krijgen we een compilatie van hun antwoorden op video te zien. Ze vertellen over het werk, de gehaastheid en de agressie van klanten, de veel te hoge broek van het verplichte kostuum en de flirten van sommige vaste klanten. Maar ook over hun angsten en hun dromen. Ze delen de droom om ooit een eigen huis te hebben, of  dromen ervan om eens een dag niet aan geld te hoeven denken.

De vaak ontroerende videofragmenten van de kassadames worden afgewisseld met liederen van Brecht en Weill, die bewerkt zijn door Jan Rot tot liederen die daarbij passen. Surabaya Johnny wordt dan Emballage Johnny en Polly’s lied krijgt de pakkende titel: Over datum.  De vier klassiek geschoolde zangeressen, Christl Briels, Ruzanna Nahapetjan, Ellen Vos en Zosja el Rhazi worden vakkundig begeleid door accordeonist Peter van Os.

Ondanks de toch altijd nogal bekakte zang, die in schril contrast staat met de leefwereld van de kassadames, passen de  liederen wonderwel bij de videofragmenten. De zangeressen zingen goed en durven zich te laten gaan terwijl het publiek hen op de lip zit. Ze staan op de band, hangen zwoel over het inpakgedeelte en leunen moe tegen de kassastoel. Het rauwe leven van zeerover Jenny waarover Brecht liederen schreef, sluit in sfeer aan op het doorzettingsvermogen van de kassadames. Om het allemaal nog realistischer te maken, gaan op de achtergrond de vakkenvullers gewoon door met hun werk.

De voorstelling is een coproductie met M-lab, Over het IJ festival en Yo!Opera festival en wordt door diverse fondsen gesubsidieerd.  Dat wekt geen verbazing; het idee is goed en de uitvoering idem dito. Verrassend in alle opzichten. En voortaan kijk je bij het afrekenen met meer eerbied naar de dame achter de kassa.

Stichting het Beemstervarken | Over het IJ


Gebruikte Tags: , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.