Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: OPERA EN OPERETTE, JEUGD

12 September 2010

Het sluwe vosje

Het sluwe vosje Het sluwe vosje Het sluwe vosje
Door Ad Aerts met foto's van Anton Havelaar

Opera Animous maakt al vier jaar kleinschalige en toegankelijke operavoorstellingen. De voorstellingen zijn bedoeld om jonge zangers de gelegenheid te geven ervaring op te doen, maar ook om te laten zien dat Opera niet elitair en saai hoeven te zijn. Een dubbele agenda die goed blijkt te werken.

Dit jaar koos Animous voor de komische opera 'Het Sluwe Vosje' uit 1924 van de Tsjechische componist Leos Jánàcek. Op het eerste gezicht een onschuldig sprookje over een jong vosje dat door een boswachter gevangen wordt, ontsnapt, en uiteindelijk door een stroper gedood wordt. Aan het einde laat Janácek de (klein)kinderen van de kikker en het Vosje terugkeren. Daarmee wil hij laten zien dat de natuur zich eindeloos herhaalt en vernieuwt. De opera voert bijna dertig rollen op, waaronder een hond, een das, paarden, varkens, krekel, sprinkhaan, vogels, insecten en kippen.

Het sluwe vosje Het sluwe vosje Het sluwe vosje

De opera was oorspronkelijk niet als een kinderopera bedoeld. Daarbij speelt ook een rol dat de muziek best moeilijk is en maar zelden meezingbare liedjes laat horen. Toch zit deze opera wel vol herkenbare thema's. Janácek schreef tekst en muziek samen, en vond het ook belangrijk dat de muziek toon en klank van de tekst volgde. De manier waarop Janácek muziek en tekst integreert is overigens ook een uitdaging voor vertalers. Deze voorstelling wordt op een aantal bijzondere buitenlocaties gespeeld, zoals Kasteel Groeneveld in Baarn, het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek of het Muiderslot.

Ik zag de voorstelling bij Huis Frankendael, het laatste echte buitenhuis van Amsterdam. De voortuin van het landhuis deed dienst als toneel, met het huis zelf als belangrijkste decorstuk. Een bijzondere entourage die prima werkte, ondanks de drukke weg waaraan het landhuis ligt. De enscenering van regisseur Machteld van Bronkhorst was levendig en vrolijk, en maakte dankbaar gebruik van de kleine bezetting van elf jonge zangers. De dubbelrollen gaven ook weer zeer vermakelijke theatermomenten. Met eenvoudige middelen worden personages en omgeving gepresenteerd met als hoofdkleuren warm wit en grijs, met accenten in rood. Hoewel dit met veel creativiteit is gebeurd, wordt het totaalbeeld van de opera daarmee wel wat kleurloos.

Het sluwe vosje Het sluwe vosje Het sluwe vosje

Zoals vaker bij Opera was de verstaanbaarheid is niet altijd even goed, waarbij juist de buitenlandse zangers er positief uitsprongen. Gelukkig verzorgt Animous voorafgaand aan de uitvoering ook een uitstekende inleiding, die niet alleen achtergrondinformatie geeft maar ook er toe bijdraagt dat de gezongen dialogen beter te volgen zijn. Al met al brengt Animous met 'Het Sluwe Vosje' een vrolijke en sfeervolle Opera met uitstekende zangers in een bijzondere entourage. Een goede manier om de theaterzomer van 2010 af te sluiten.

De voorstelling wordt dit jaar nog drie keer gespeeld: op 11 september om 12.00 uur in de binnentuin van het Stedelijk Museum in Zwolle, op 12 september in Kasteel Nienoord, Nationaal Rijtuigmuseum te Leek (Gr.) en op 17 september op het Muiderslot te Muiden. Gezien op 5 september 2010 in Amsterdam (Huis Frankendael)




=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.