Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: POP-ROCK

14 Januari 2011

Vlammende soulrevue tijdens eerste avond Holland Got Soul

Jenny Lane Rory RondeSarina Voorn
Door Serge Julien, foto's Eric van Nieuwland (klik voor vergroting)

Gezien: Holland Got Soul in Paradiso, Amsterdam op 5 januari 2011

Terwijl de eerste week van het nieuwe jaar kou en regen met zich meebracht kon er in Amsterdam’s culturele kerk Paradiso worden opgewarmd met een keur aan soulzangers en zangeressen uit eigen land. De poptempel was het toneel voor een oven van dampende soul tijdens het door Vision4Talent en Paradiso georganiseerde Holland Got Soul. De eerste avond stond in het teken van de Rotterdamse soultalenten.    

Naast dat zangeres en songschrijfster Esperanzah Denswil de avond aan elkaar praat trapt ze ook zelf af met het mooie ‘Dizzy Dance’. ‘Feel good soul’ met een Motown twist is toevertrouwd aan Pam Feather. De zangeres debuteerde vorig jaar met het uitstekende ‘Feather Tales’ waarvan ze het fijne ‘Cannot Change The Weather’ doet terwijl ze met ‘Sweet Thing’ een heerlijke Chaka Khan cover aflevert. Motown van latere jaren dringt door in ‘It’s You’ van Miguel O’ Red die in de verte de zwoelte oproept van Brian McKnight.

Yuli Minguel maakte indruk bij de Engelse editie van X-Factor en kon rekenen op de goedkeuring van de doorgaans kritische Simon Cowell. In Paradiso laat ze het glas en lood nog net niet springen wanneer de enthousiaste diva een strot van jewelste opentrekt in de ‘Mean Man’. Het kost haar geen enkele moeite om het publiek met zich mee te krijgen.  

Esperanzah Denswil Ntjam Rosie Shirma Rouse

Een van de belangrijkste exponenten uit Rotterdam is ongetwijfeld Shirma Rouse. Zij is zo langzamerhand een instituut in de muziekindustrie. De zangeres heeft voor vele groten uit de nationale en internationale muziekwereld in de studio en op het podium achtergrondvocalen verzorgd.  Anouk, Wouter Hamel, Candy Dulfer en Marco Borsato maakten gebruik van haar diensten. Recentelijk kon ze niemand minder dan Chaka Khan aan haar CV toevoegen. Van deze dame zingt ze een puik gearrangeerde versie van ‘What You Gonna Do For Me’, terwijl ze van haar vorig jaar verschenen debuutalbum ‘Chocolate Coated Dreams’ het prachtige ‘I’m Gonna Give It’ doet. Met ogenschijnlijk gemak zingt Rouse uit de toppen van haar tenen en loopt het kippenvel over je lichaam zodra ze twee noten heeft gezongen. 

De van oorsprong Kameroense Ntjam Rosie bracht in oktober haar tweede album ‘Elle’ uit welke inmiddels geruime tijd in de hoogste regionen van de iTunes Jazzchart bivakkeert. Tijdens Holland Got Soul waagt ze zich aan de prima Bee Gees cover ‘To Love Somebody’. Toch is het vooral haar eigen prachtige zwoele compositie ‘Here’ die de kracht toont van de bijzondere singer/songwriter. Invloeden als Sade en Erykah Badu zijn hoorbaar maar het knappe is dat het mede door haar opvallende stemgeluid heel persoonlijk klinkt.

Dat soul niet persé door gekleurde mensen hoeft te worden gemaakt bewijzen Kim Hoorweg, Jenny Lane en Nanda Akkerman. Laatstgenoemde presenteert een showcase van frisse lichtvoetige soul met Nederlandse teksten. Er komt zelfs een liedje voorbij waarin de stad Rotterdam als inspiratiebron dient. Talent Night winnares Jenny Lane die in 2009 haar debuut album ‘Monsters’ uitbracht is een stoere verschijning die afwisselend een gevoelig en dan weer feller bluesy stemgeluid etaleert. Kim Hoorweg is langzaam het traditionele jazz terrein aan het verleggen naar een meer soul en funky georiënteerde aanpak zoals ze laat horen op haar tweede album ‘My Recipe For A Happy Life’. Tijdens Holland Got Soul vertolkt ze onder andere een lekker in het gehoorliggende door haar vader en Houdini’s voorman Erwin Hoorweg gearrangeerde versie van Michael Jackson’s ‘The Way You Make Me Feel’.

Phatt Nicole Destiny Yuli Minguel

Hoogtepunt van de eerste avond is de twintigjarige Tibisay Mercera. Het kan haast niet anders of deze zangeres tovert een brede glimlach op het gezicht van Alica Keys wanneer ze het nummer ‘If I Ain’t Got You’ in een loepzuivere versie zingt alsof ze het zelf geschreven heeft. Ze kan helemaal niet meer stuk als ze in de tweede set ‘I Want You Back’ ten gehore brengt en de klassieke Motown tijd laat herleven!

Grote Prijs winnaar Nicole Destiny pakt Lauryn Hill’s ‘Zion’ en imponeert met de gepassioneerde voordracht van haar eigen song ‘Jerusalem’. Zanger Phatt sluit de Rotterdamse editie af te met het aanstekelijk swingende nummer ‘F**k You’. Zijn stem ligt niet ver weg van de originele zanger Cee Lo Green. Toch is ook in dit geval zijn John Legend pastiche ‘Maybe’ de diamant. Het nummer kan zonder moeite naar de hoogste regionen van de hitparade stormen.

Rotterdam is al jaren een broeinest van creatieve soulgeesten. Terwijl Sabrina Starke inmiddels is opgeklommen naar het hogere echelon, staan er nog hordes aan talenten onderaan de trap te trappelen om hun kunnen aan een groter publiek te tonen, zo blijkt tijdens de eerste avond van Holland Got Soul waarop een vlammende soulrevue voorbijkomt. Het is alleen een kwestie van tijd totdat ook zij doorbreken.

Holland Got Soul Band 5/1
Rory Ronde – gitaar
Danny van ‘t Hof – bas
Jamie Peet – drums
Anan den Boer – toetsen
Timothy Banchet – toetsen
Randell Haye – trompet
Morris Kliphuis - horn
Laise Sanches – achtergrondzang
Manouchka Dongen – achtergrondzang


Gebruikte Tags: , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.