Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: POP-ROCK

24 Januari 2011

Spetterende opening vernieuwd Ahoy met de Vrienden van Amstel LIVE!

Within Temptation Guus Meeuwis Laura Jansen
Door Judith Verkerk-Widmer, foto's Berbera van den Hoek (klik voor vergroting)

Op vrijdagavond 21 januari gingen de deuren naar de grootste kroeg van Nederland weer open. In het gloednieuwe Ahoy gaat de 13e editie van De vrienden van Amstel Live! van start, wat meteen de officiële opening is voor het compleet gerenoveerde sportpaleis.

De aanloop naar deze editie van De Vrienden van Amstel Live! is er een met hoogte- maar helaas ook dieptepunten. Eind november wordt de definitieve line-up bekend gemaakt. Aan de al indrukwekkende lijst van Guus Meeuwis, BLØF, Within Temptation, 3JS, Acda en de Munnik, Alain Clark en Caro Emerald worden de namen van Laura Jansen, Frank Boeijen en DI-RECT toegevoegd. Daarmee zijn ze er wederom in geslaagd een gevarieerde lijst samen te stellen voor een breed publiek. Het is dan ook niet vreemd dat we een week voor de concertreeks van start gaat een persbericht krijgen: De vrienden van Amstel LIVE! 2011 is helemaal uitverkocht. Er zal een recordaantal van 90.000 bezoekers aanwezig zijn.

Dan verschijnt vier dagen voor de start in de media het bericht dat Caro Emerald is geveld door een poliep op haar stembanden. Ze moet tot augustus rust houden en is genoodzaakt alle geplande optredens af te zeggen. Als we producent Tribe vragen of zij vervangen gaat worden krijgen we als antwoord dat dat niet zal gebeuren. Het is onmogelijk om op zo’n korte termijn voor 7 avonden achter elkaar een vergelijkbare artiest vast te leggen. Bovendien is haar sound te uniek en daarmee onvervangbaar. Ze zullen de show op bepaalde punten uitbreiden met verrassende elementen, waardoor het publiek weinig zal merken van het gat dat is ontstaan.

Xander de Buisonje Rood Guus Meeuwis

Amstel en Tribe starten met een kernteam van 10 personen om een ieder jaar weer een vernieuwend maar toch vertrouwd concept uit te werken voor De vrienden van Amstel LIVE!. De laatste dagen voor de concertreeks loopt er meer dan 300 man rond om de gezellige kroegsfeer te realiseren. Dat is ook dit jaar weer gelukt met een indrukwekkend Amstelpodium en smaakvolle zaalaankleding. Het slimme concept van de meerdere podia hebben ze gehandhaafd, waardoor iedereen het idee heeft dicht bij een podium te staan.

De show gaat van start met de officiële opening van het 40-jarige Ahoy. Aan Lee Towers de eer om als eerste artiest in het nieuwe Ahoy op te treden. Terecht, aangezien hij dé Ahoy-artiest bij uitstek is. In 1984 krijgt hij voor de eerste keer Ahoy vol, waarna hij er nog 50 keer staat. Hij wordt op het podium vergezeld door veertig stralende bouwvakkers die uit volle borst ‘You never walk alone’ meezingen. De opening is compleet met ballonnen en vuurwerk en het is Lee gelukt: voor de 52e keer krijgt hij Ahoy plat.

Within temptation  wijdt de Vrienden van Amstel Live! 2011 in met een spectaculaire vuurwerkshow waar  Rammstein jaloers op zou zijn, compleet met vlammenwerpers en stoomkanonnen. De zwangere Sharon is in topvorm en de energie spat er vanaf. We blijven proosten op de opening van het nieuwe ahoy, want hierna heft Guus Meeuwis het glas. Hij gaat redelijk rustig van start, maar al gauw blijkt waarom de organisatie hem als echte vriend van Amstel betitelt: de zaal gaat los en vanaf de arena zijn de polonaises op de tribunes fantastisch om te zien. Het eerste duet dient zich aan als Acda en de Munnik zich bij Guus aansluiten voor ‘Brabant’.

Verrassend is het optreden daarna van de Volendamse 3JS. Ze weten het publiek op de juiste manier te bespelen waardoor ook zij voor een uitgelaten sfeer zorgen tijdens hun ‘Wiegelied’.  Acda en de Munnik nemen de show over met hun eerste hitsingel ‘ Niet op nooit geweest’. Heel Ahoy zingt mee en gaat uit zijn dak als Frank Boeijen zich bij hen aansluit voor ‘Zij maakt het verschil’.

Finale 3Js Within Temptation

Op het kleine podium midden in de zaal is in de tussentijd een vleugel neergezet. Gastheer Xander de Buisonjé kondigt met trots een nieuwe vriendin van Amstel aan: Laura Jansen. Ze brengt in het middelpunt van de arena haar grote hit  ‘Use somebody’, van haar inmiddels plantina debuutalbum ‘Bells’. Daarbij valt meteen de grootste verbetering van het vernieuwde Ahoy op: de akoestiek. Het is een prachtig optreden dat haast intiem aanvoelt door het mooie geluid.  Het contrast met het speels opgezette ‘Wicked world’ is dan ook groot, waarmee Laura aantoont dat zij met deze nummers en haar duet met Alain Clark het concept van De vrienden van Amstel LIVE! kan dragen: verrassend, elk jaar vernieuwend en vol tegenstellingen.

DI-RECT neemt het over en de hits ‘This is who we are’ en ‘Times are changing’ worden zeer gewaardeerd. Ze lijken het publiek echter te verliezen wanneer ze wat pittigere stukken spelen. Dat is blijkbaar iets teveel van het goede voor het gemiddelde Vrienden van Amstel LIVE!-publiek. Daarentegen hangt het publiek bij Frank Boeijen aan zijn lippen. Hij brengt zijn ‘De verzoening’ alsof hij in een klein, intiem theater staat. Als Jan Dullens van de 3JS zich aansluit  voor ‘Kronenburger park’ weten ze samen het publiek te bespelen vanaf het middenpodium.

Na een slim marketingfilmpje voor ‘het kleine broertje’ is het tijd voor het vaste onderdeel ‘ De helden van Amstel’. Verrassingsact Jan Smit vertolkt drie nummers van zijn held Bryan Adams. Hij lijkt soms moeite te hebben de kracht van de nummers en het staat dan ook niet in verhouding met het indrukwekkende optreden van Van Velzen in 2010.

Hierna volgen de optredens van Alain Clark en BLØF, al dan niet in duet. BLØF blijkt een stabiele succesfactor te zijn met hun grootste hits. Bij Alain Clark verschijnt bij het nummer ‘Father and friend’ zijn vader op het podium. Het publiek vindt het fantastisch en ook aan vader en zoon Clark is te zien dat ze hun gezamenlijke optreden in Ahoy geweldig vinden.

Het eerbetoon was dit jaar voor Marco Borsato, volgens Amstel en Tribe de meest invloedrijke artiest van Nederland. Zowel Xander de Buisonjé als Laura Jansen in duet met Acda en de Munnik vertolken op prachtige wijze zijn nummers. De 3JS zwepen het publiek op met ‘Rood’, inclusief strijkorkest, lasershow, dansers en een volledig rood Ahoy. Het articulerende stemgeluid van Jan Dullens is in eerste instantie apart, maar hij blijkt het nummer prima te kunnen dragen.

Het leukste aan De vrienden van Amstel LIVE! blijven toch wel de meezingklassiekers zoals ‘Aan de kust’ en ‘Het dondert en het bliksemt’.  Het publiek waant zich redelijk anoniem en zingt daarom, ongeacht of men beschikt over enig zangtalent, ongegeneerd mee en laat zich verleiden tot hossen en polonaise lopen. Fantastisch om te zien en maar vooral te horen!

Aan Guus Meeuwis dan ook de eer om de show af te sluiten, compleet met loopbrug bovenin Ahoy om ook het bovenste publiek tot feesten te krijgen. Guus hoeft eigenlijk niets te doen, want heel Ahoy zingt mee met zijn klassiekers zodra de eerste tonen worden ingezet. Tijdens de Grande Finale vertolkt Guus ‘Ik wil je, blijf bij me…’, waarbij ook alle andere artiesten op het podium verschijnen. De gigantische bierglazen worden weer losgelaten en ook het snipperkanon wordt weer aangezet. Het feest is compleet en voor het enthousiaste publiek helaas weer voorbij.

Volgens producent Tribe is het ieder jaar weer een uitdaging om de juiste mix van pop & rock te vinden, met daarbij een goede verhouding tussen mannen, vrouwen, ervaren artiesten en verrassend nieuw talent.  Een proces wat het hele jaar doorgaat. Terwijl het publiek nog aan het genieten is van deze editie worden de eerste artiesten voor volgend jaar alweer gecontracteerd.  Caro Emerald staat hoog op hun verlanglijstje, dus het belooft ook in 2012 weer een gevarieerde line-up te worden!


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.