Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUSICAL

20 Maart 2011

Spring Awakening: De voorjaarssensatie

Spring Awakening (foto Bob Bronshoff) Spring Awakening (foto Bob Bronshoff) Spring Awakening (foto Bob Bronshoff)
Door Bart Stokman met foto's van Bart Stokman en Bob Bronshoff

Joop van den Ende Theaterproducties heeft samen met M-Lab de hitmusical Spring Awakening geproduceerd.De hitmusical is gebaseerd op het toneelstuk Frülings Erwachen van Frank Wedekind. Spring Awakening is een eigenzinnige musical over de seksuele behoefte van jongeren. De musical is in 18 landen te zien geweest en is een onwijs groot succes. De Nederlandse productie is te zien in een nieuwe regie van Paul Eenens (o.a. Ciske de Rat Petticoat). De vertaling is van Daniël Cohen (o.a. Evita en Sunset Boulevard) en de choreografie is in handen van Daan Wijnands (o.a. Joseph en Urinetown). Ook hier in het M-Lab in Amsterdam-Noord is er een geweldige show neergezet.

Bij aankomst is het even wennen. M-lab ligt midden in een bedrijventerrein op een plek waar je het niet verwacht. Doordat het M-Lab vrij klein is wordt er een intieme sfeer gecreëerd die perfect past bij de show.

Het verhaal speelt zich af in een tijd waar de oudere generatie weinig kwijt wil over de seksualiteit maar tegelijkertijd daar een heel duidelijke mening over heeft, met sterke normen en waarden. De wil van ouders, leraren en het geloof is wet en staat in deze tijd boven alles, terwijl de jongeren op een leeftijd zijn om juist die seksualiteit te ontdekken.

Het verhaal gaat over een jongen Melchior Gabor  die geobsedeerd is door seksualiteit net als zijn klasgenoten. Door zijn liberale ouders wordt hij volledig vrijgelaten. Hij wordt verliefd op Wendla Bergmann die erg anders opgevoed is. Haar moeder is erg gesloten over seksualiteit en telkens als Wendla vraagt hoe het nou allemaal zit krijgt ze alleen maar te horen van haar moeder dat kinderen worden geboren ‘als een man en een vrouw echt van elkaar houden’. Het dreigt allemaal mis te lopen als ze in gaat op de aandacht die ze van Melchior krijgt, omdat ze zonder enige kennis probeert te voelen wat haar moeder beschrijft met lief hebben.

Spring Awakening (foto Bob Bronshoff) Spring Awakening (foto Bob Bronshoff) Spring Awakening (foto Bob Bronshoff)

Net als alle andere jongeren in deze musical kampt Mortiz Stiefel met zijn problemen. Op school faalt hij en hij dreigt met zijn opleiding te moeten stoppen. Ook in de ogen van zijn ouders en de buitenwereld kan hij geen succes behalen.

In deze musical komen veel van dat soort problemen voor.  Onderwerpen zoals homoseksualiteit, abortus, zelfmoord en mishandeling komen aan bod.

De show wordt vol humor gebracht en op een gegeven moment sta je versteld van de uitbeelding van de seksueel getinte grappen. De openheid en directheid waarmee dit uitgebeeld wordt past precies in deze tijd, maar zou in de tijd waarin de musical zich afspeelt totaal niet kunnen. Dit levert erg leuke momenten op, omdat het heden en verleden zich constant kruizen.

De cast zit bomvol nieuw talent. Van de 13 castleden zijn er nog 11 in opleiding, maar de hele voorstelling wordt heel professioneel gebracht. Er wordt erg goed geacteerd en de zang is  loepzuiver. Het enthousiasme van de cast spettert van het podium. Ook is de cast erg goed in het over brengen van het mooie verhaal. De drie jonge hoofdrolspelers zetten alle drie hun rollen goed neer.

Ton  Sieben is een sympathieke Melchior die misschien niet altijd even handige keuzes maakt. Zijn zang was erg goed en prettig om naar te luisteren. Michelle van de Ven die Wendla speelt wist de onschuld en de naïviteit die bij haar rol past overtuigend over te brengen. Je kan niet anders dan met haar mee te leven. Michelle heeft een prachtige stem en kan ontzettend zuiver zingen. Moritz, gespeeld door Jasper Stokman, is de gedoodverfde loser. Jasper ontroert in zijn rol door de manier waarop hij probeert om te gaan met het beeld wat iedereen van hem heeft. Jasper weet daarbij het publiek emotioneel te raken. Uiteindelijk komt hij tot een ingrijpende keus.  

Spring Awakening (foto Bart Stokman) Spring Awakening (foto Bart Stokman) Spring Awakening (foto Bart Stokman)

Met al deze indrukwekkende jonge vertolkingen zou je haast de volwassen rollen, vertolkt door Henriétte Tol en Ad Knippels vergeten. Ten onrechte want beiden spelen zeer goed.   

De kleine ruimte van de zaal en het decor wordt door de spelers erg goed gebruikt. Het decor is eenvoudig en naast een grote muur staan er alleen wat tetris-achtige blokken en wat stoelen. Die blokken gebruiken ze voor alles en die bouwen ze tijdens het spelen om van schoolbanken tot zelfs een decor van een begrafenis. De kleding zorgt voor een schets van het verhaal. De jongeren dragen kleding die lijkt op dwangbuizen die aangeven dat ze zich moeten gedragen naar wet en wil van de ouderen. Op de momenten dat ze in opstand komen ontdoen ze zich ook van die kleding. De ouderen dragen donkere kleding waarbij ze uitstralen dat ze boven de jeugd staan. De muziek van de musical is erg mooi, past perfect in het verhaal en de vertalingen zijn erg komisch. De choreografie zit vol strakke en energieke bewegingen.

Spring Awakening is een sensationele hitmusical die je gezien moet hebben. Komende maand draait de musical in M-lab en voor een musical als deze zou het erg jammer zijn als je hem niet gezien hebt. Hopelijk laten ze de musical wat langer draaien.


Gebruikte Tags: , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.