Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: WERELDMUZIEK, MUZIEK, LOCATIETHEATER, JAZZ

4 April 2011

Djordji Ferari Orkestar met Tsi Tsi Tsigane verdient een groter publiek

Djordji Ferari Orkestar Djordji Ferari Orkestar Djordji Ferari Orkestar
Door Mieke Kreunen met foto's van Geert Snoeijer

Op Oerol in 2007 maakte ik voor het eerst kennis met de zigeunerfamilie Ferari die onder aanvoering van orkestleider Djordji Terschelling aandeed om ons te laten kennismaken met het zigeunerleven. Dit keer wordt de kennismaking voortgezet in de Schouwburg Almere waar een kleine 75 mensen op de voorstelling af waren gekomen.

Zigeunertradities staan hoog in het vaandel bij de Ferari’s, maar als de Nederlandse Harriët Stemerdink een inzamelingsactie op touw zet, zal moeten blijken of die eeuwen oude gewoontes wel voldoende bestand zijn tegen moderne invloeden van buitenaf.

Harriët (gespeeld door Ilse Warringa) is het evenbeeld van een maatschappelijk werkster die ik ooit kende en die zich vele jaren geleden ook met onderwijs aan zigeuners bezig hield. Tot en met de haarband aan toe was Harriët haar evenbeeld (ik vraag me af of die J. er model voor heeft gestaan, zo levensecht was het).

De leden van het orkest zitten aanvankelijk wat verveeld op het podium een beetje te spelen terwijl de zangeres van het orkest, Slavana Betunivic (gespeeld door Audrey Bolder), probeert de sfeer er in te krijgen met haar liederen en sexy heupbewegingen. Ondertussen vertelt Harriët ons over het geld dat ze aan het inzamelen is voor onderwijs aan zigeunerkinderen. Ze toont een video van het dorp waar de Ferari's vandaan komen waarin we kennismaken met pater familias Petalo Ferari (gespeeld door Hans Dagelet). Hij heeft een zwakke gezondheid maar regeert met ijzeren vuist over zijn familie. 

Dan komt met veel geroffel van de grote trom Djordji Ferari (Joost Spijkers) de zaal binnen samen met neef Gigi Markovic (Sietse van Gorkom). Djordji is de onbetwiste leider van het orkest en met zijn komst wordt het meteen een swingend feest op het toneel en in de zaal. Djordji heeft naast de muzikale leiding een warm hart voor vrouwen en een goede neus voor waar geld te vinden is. Hij wil dat geld wel hebben dat Harriët heeft ingezameld.

Djordji Ferari Orkestar

Tussen autobumpers en de grauwe was gaat het van langs alle mogelijke soorten muziek, van Hora tot Balkanbeat, van tragische vioolsolo’s tot hysterische koperbanda’s. Maar dat is nog niet alles. Djordji wil het publiek ook laten kennismaken met de zigeunertraditie en laat zien hoe een echte zigeunerbruiloft in zijn werk gaat. Hij wind Harriët om zijn vinger als hij haar vraagt zijn bruid te worden, tot grote woede van Slavana met wie Djordji eigenlijk zou gaan trouwen. Verwikkelingen alom, zeker als blijkt dat Petalo ondertussen is overleden maar niet nadat hij op zijn sterfbed had te kennen gegeven dat Slavana de vrouw voor Djordji moet zijn. Uiteindelijk komt alles goed, behalve dan dat Harriët een illusie armer achterblijft en de zigeuners verder trekken.

Het Djordji Ferari Orkestar is een gelegenheidscocktail van een slok Jetje en haar Dansorkest (Audrey Bolder), een shot Kyteman (Sietse van Gorkom), een scheutje Orkater met Corrie en de Grote Brokken (Arend Niks) een kwart fles Ashton Brothers (Joost Spijkers) en een halve liter Wereldband (Ro Krauss en Sanne van Delft). Met een tekst van Justus van Oel en de regie van Caspar Nieuwenhuis is er een prachtige muzikale voorstelling ontstaan die muzikaal en theatraal topentertainment biedt.

Niemand kan stil blijven zitten op zijn stoel met de opzwepende muziek. Hoewel de zaal voor een groot deel leeg is, vieren de toeschouwers die er zijn - ook de stijfste onder hen - een feestje voor het podium samen met de acteurs en musici op het toneel. Het is overigens onbegrijpelijk hoe met zo'n topbezetting en zo'n fantastische voorstelling de zaal zo leeg kan zijn. Wat ging hier verkeerd?

Een voorstelling van dit niveau verdient een groot publiek en er valt voor dat publiek heel wat te smullen van muziek en spel van dit unieke gezelschap. Ga er dus heen als je kan. De voorstelling is nog tot half mei te zien in allerlei theaters in Nederland. De speellijst vind je op de site waar ook veel meer informatie te lezen valt over de leden van de Ferrari familie.

Tsi Tsi Tsigane


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.